تحولات مربوط قیام در سوریه و لیبی

به گزارش خبرگزاری فرانسه 27 خرداد، فعالین سوری در نیکوزیا به خبرگزاری فرانسه گفتند مأموران امنیتی در روز جمعه بر روی تظاهر‌کنندگان آتش گشودند که حداقل شش نفر از جمله دو نفر در شهر حمص در شمال سوریه کشته شدند.

- حداقل یک نفر در شهر شرقی دیر ازور دو نفر در دعیل در استان جنوبی درعا و یک نفر در دوما در حومه دمشق کشته شده‌اند.
- درحالی‌که مردم بعد از نماز جمعه در نقاط مختلف سوریه در تظاهرات شرکت داشتند و شعارهایی در رابطه با آزادی و دمکراسی می‌دادند مأموران امنیتی بسوی تظاهر‌کنندگان آتش گشودند که باعث کشته و مجروح شدن تظاهر‌کنندگان گردید.
- هزاران نفر در سراسر سوریه در روز جمعه تظاهرات کردند.
- در یک اقدام نادر خبرگزاری رسمی سوریه بدون این‌که در جزئیات وارد شود گزارش کرد که در چندین شهر سوریه از جمله در حماه در شمال و در شهر شرقی دیر ازور تظاهرات در جریان است و تظاهر‌کنندگان شعارهای گوناگونی می‌دهند.
- در بانیاس در غرب سوریه مأموران امنیتی شدیداً به طرف تظاهر‌کنندگان شلیک می‌کردند تا تظاهر‌کنندگان را متفرق نمایند.
- در شهر حمص بعد از نماز جمعه 5هزار نفر راهپیمایی کردند در جبلیه در غرب سوریه و در شهر دیر ازور در شرق نیز تظاهرات برگزار گردید.
- در شهر سویده در جنوب سوریه نیروهای امنیتی با چماق به صدها تظاهر کننده حمله کردند.
- تظاهرات در شهرهای لاتاکیا و معارات النعمان و در حومه دمشق نیز برگزار گردید. در تمامی شهرها تظاهر‌کنندگان شعارهای ضد حکومتی می‌دادند و با شهرهای اشغال شده توسط ارتش اعلام همبستگی کردند.
- یک فعال سوری گفت دوهزار‌و‌پانصد نفر در شهر ریگا تظاهرات کردند و مأموران امنیتی که در تعداد زیادی در بیرون مسجد تجمع کرده بودند واکنشی نشان ندادند.
- یک فعال حقوق‌بشر سوری گفت در شهر شمالی آمودا 3هزار نفر بعد از نماز جمعه در مسجد بزرگ شهر اقدام به تظاهرات کردند و خواهان آزادی و دمکراسی در سوریه شدند. در شهر قامشلی در شمال غربی سوریه 4هزار نفر تظاهرات کردند».

لیبی
- محمود جبرئیل از رئیس شورشیان لیبی روز جمعه گفته‌های نماینده روسیه مبنی بر مذاکرات مستقیم بین شورشیان و رژیم قذافی را تکذیب کرد. او در یک کنفرانس مطبوعاتی در ناپل ایتالیا گفت من می‌توانم به شما اطمینان بدهم که هیچ گفتگویی بین شورای انتقالی و رژیم وجود نداشته است.
- محمود جبرئیل درحالی‌که در کنار فرانکو فراتینی وزیر خارجه ایتالیا ایستاده بود گفت اگر قرار بر مذاکره‌یی بود شورای انتقالی از روی تعهدی که نسبت به دوستانمان در سراسر جهان داریم آن را از قبل اعلام می‌کرد.
- فراتینی نیر امکان گفتگو بین طرفین را زیر سؤال برد و گفت ایتالیا همیشه تشویق به تماس و راه‌حلهایی بر اساس گفتگو کرده است ولی متأسفانه رژیم قذافی هیچ علامت مثبتی نشان نداده است و به‌طور مستمر خواهان باقی ماندن قذافی در قدرت می‌باشد.
- فراتینی گفت او به شورای انتقالی برای انتخاب شرایط و شیوهای برقراری کانالهای گفتگو اعتماد دارد ولی به هیچ‌وجه نباید باعث مشروعیت دادن به رژیم فعلی که به‌لحاظ جهانی ایزوله شده است گردد.
- فراتینی پیش‌بینی کرد که در چند روز آینده حکم دستگیری رهبران ارشد رژیم لیبی صادر خواهد شد و این امر دادن مشروعیت به آنها را امری غیرممکن خواهد کرد.
- دادستان دادگاه بین‌المللی جنایی به‌دنبال صدور حکم دستگیری برای قذافی، پسر وی سیف‌الاسلام و عبدالله السنوسی رئیس اطلاعات لیبی می‌باشد.
- فرانسه روز جمعه گفت نقشی در نظارت بر گفتگوهای بین طرفین درگیریهای لیبی ندارد. برنارد والرو سخنگوی وزارت‌خارجه فرانسه گفت اگر تماسهای مستقیمی بوده، ما دخالتی در آن نداشته‌ایم و آن را راه‌اندازی نکرده‌ایم.
- یک مقام شورای انتقالی گفت قذافی باید برود. هر کسی که در بین شورشیان خواهان گفتگو برای باقی ماندن قذافی در قدرت باشد بلافاصله حکم دستگیری وی صادر خواهد شد.
- در ژنو شورای حقوق‌بشر سازمان ملل روز جمعه تحقیقات در مورد نقض حقوق‌بشر در لیبی را تمدید کرد و از بازرسان سازمان ملل خواست تا گزارشی از آخرین وضعیت حقوق‌بشر در لیبی را برای نشست ماه سپتامبر شورای حقوق‌بشر تهیه نمایند. تیم محققان سازمان ملل رژیم قذافی را متهم به حملات سیستماتیک علیه شهروندان کرده و گفته است که رژیم مرتکب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت شده است.