به گزارش خبرگزاری حکومتی ایرنا1تیرماه، صادق لاریجانی در گفت وگو با شبکه دو تلویزیون دولتی ایران همچنین گفته است:«در بحث حقوق بشر، حتما تعامل هایی با سازمان ملل خواهیم داشت لیکن در چارچوب های منطقی نه به عنوان ابزاری علیه کشورمان.»
به گزارش رادیو فردا، شورای حقوق بشر سازمان ملل در روز جمعه ۲۷ خردادماه سال جاری احمد شهید، وزیر امور خارجه سابق مالدیو، را به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران معرفی کرد
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در نشست چهارم فروردین خود در ژنو با صدور قطعنامه ای به تعیین گزارشگر ویژهای برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران رأی داد. آمریکا و سوئداین قطعنامه را پیشنهاد کرده بودند.
از زمان سرکوب خونین اعتراضها به نتایج اعلام شده برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، موضوع نقض حقوق اساسی شهروندان ایرانی از سوی حکومت جمهوری اسلامی باردیگر در کانون توجه سازمانهای بینالمللی و فعالان حقوق بشر قرار گرفته است و تعیین گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل نیز در همین راستا صورت گرفته است.
وظیفه گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران، بررسی وضعیت دقیق حقوق بشر در جمهوری اسلامی است و در همین راستا تلاش خواهد کرد تا به ایران سفر کرده و نتایج تحقیقات خود را به شورای حقوق بشر گزارش کند.
حقوق بشر غربی
به گزارش خبرگزاری ایرنا، صادق لاریجانی در ادامه این گفت وگوی تلویزیونی تصریح کرده است:« متاسفانه حقوق بشر به یک ابزار سیاسی علیه هر کسی که نمی پسندند، تبدیل شده است»
وی همچنین گفته است:« مبانی حقوق بشر غربی قابل تحمیل نیست و نمی توانیم حقوق بشری که آنها از مجموع فرهنگ لیبرالی بر ما تحمیل می کنند، بپذیریم زیرا نظام دینی ما می تواند خودش، نظام حقوق بشری بر اساس مبانی خودش داشته باشد. »
پیش از صادق لاریجانی نیز دو نماینده مجلس نیزگفته بودند، جمهوری اسلامی گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل را نخواهد پذیرفت.
محمدکریم عابدی، معاون کمیته حقوق بشر مجلس، با اعلام این که این کمیته در زمینه معرفی گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل تشکیل جلسه داده، گفته بود، در این جلسه تأکید شد «اجازه ورود این فرد به داخل کشور داده نشود.»
هر چند سازمان ملل پیشتر نیز از سال ۱۹۸۴ تا سال ۲۰۰۲ نمایندگان ویژهای را برای ایران تعیین کرده بود، اما به گفته دیپلماتها و مقامهای سازمان ملل، ایران از «همکاری معنیدار» با این نهاد بینالمللی خودداری کرده بود.
به گفته مقامهای سازمان ملل، از سال ۲۰۰۵ تاکنون ایران به نمایندگان این سازمان اجازه نداده برای بررسی اوضاع حقوق بشر به کشور بروند.
پیش از تبدیل کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل به شورای حقوق بشر، رینالدو گالیندوپل در سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۳ و موریس کاپیتورن در سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۸۰، به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران فعالیت میکردند؛ اما آن گونه که آقای کاپیتورن به رادیو اروپای آزاد گفته است، پس از انتشار اولین گزارش وی در مورد ایران، «رهبران جمهوری اسلامی چنان خشمگین شدند» که دیگر به وی اجازه سفر به ایران را ندادند.