العربیه نوشته است: «محمد حسن فلاحیه روزنامهنگار به همراه توفیق نواصری نویسنده، محمد حمید خبرنگار و یک پناهجوی اهوازی بهنام (ک ج) در شهر نوشهیر ترکیه مورد حمله یک فرد ناشناس قرار گرفته است».
العربیه در گزارش خود همچنین آورده است: «سازمان عفو بینالملل پیش از این در بیانیهای اعلام کرده بود عناصر امنیتی ایرانی بارها علیه پناهجویان ایرانی در ترکیه اقدام کرده و تعدادی از آنها را از خاک ترکیه ربوده و به ایران منتقل کردهاند».
مقامهای رسمی ایران درباره رویداد شهر نوشهر تابحال اظهارنظر نکردهاند، اما ینس اووه توماس، مسئول شاخه آلمان سازمان گزارشگران بدون مرز در امور روزنامهنگاران فراری، در گفتگو با دویچه وله تأکید میکند که ترکیه جای امنی برای روزنامهنگاران و فعالان حقوقبشرایرانی نیست.
مهاجم دستگیر شد!
محمد حسن فلاحیه در شبکهی ”العالم“ جمهوری اسلامی ایران کار میکرده و پس از ممنوع شدن فعالیتهای رسانهای مجبور شده است به ترکیه پناه ببرد. آقای فلاحیه، درباره حمله فرد ناشناس چنین شرح میدهد: «روز بیستم ژوئن (۳۰ خرداد) در نزدیکی ”والی شهر“ نوشهر ترکیه که به اداره پلیس شهرهم نزدیک بود، مورد تهاجم فرد ناشناسی قرار گرفتم. این شخص نام من و دوستانم را صدا میکرد و با قمه به سمت ما حمله کرد. ما پناه بردیم به مرکز پلیس ترکیه. هنگامیکه وارد ساختمان اداره امنیتی شدیم این شخص ما را تعقیب کرد، قمه خود را پنهان نکرد و پلیس خواست او را دستگیرکند. در حین دستگیری سرمهاجم به دیوار اصابت کرد و زخمیشد. پس از این حادثه علیه این مهاجم که روحالله نام دارد و یکی از فرزندان فرماندهان سپاه پاسداران در ایران بوده شکایتنامهای تنظیم کردیم».
بیتوجهی نهادهای بینالمللی و رسانههای ایرانی
آقای فلاحیه مدیر نشریه توقیف شده ”اقلام الطلبه“ در ایران بوده که از سال ۷۷ تا ۱۳۸۱ منتشر میشد. وی به دویچه وله میگوید که بهخاطر فعالیتهای سیاسی خود و نوشتن مقاله و مصاحبه با تلویزیونها و روزنامهها در ترکیه تحت فشار قرار گرفته است.
او اضافه میکند: «از آبان ۸۵ تا دی ۸۸ به اتهام اقدام علیه امنیت کشور سه سال در زندان اوین محبوس بودم. با روزنامه ”المستقبل“ لبنان و با رادیو دوبی همکاری میکردم». وی اضافه میکند که هدف جمهوری اسلامی ایران فشار به روزنامهنگاران مستقل است تا آنها مجبور شوند فعالیتهای خود را متوقف کنند.
محمد حسن فلاحیه ادعا میکند که نهادهای بینالمللی موضوع فشار علیه پناهجویان ایرانی را جدی نمیگیرند. وی خاطرنشان میکند که پلیس ترکیه برای او شرط گذاشته است که فعالیت سیاسی نکند و مقاله ننویسد. آقای فلاحیه همچنین میگوید که صفحه فیسبوک و وبلاگش نیزهک شده است.
تظاهرات و اعتصاب غذای پناهجویان ایرانی در ترکیه علیرغم فشارهایی که به پناهجویان ایرانی در ترکیه وارد میشود، آقای فلاحیه میگوید که برخورد مقامهای کشور ترکیه را نمیتوان با سوریه، لبنان و عراق مقایسه کرد. به نظر او برخورد ترکیه در قیاس با کشورهای همجوار نسبتاً بهتر است. وی همچنین انتقاد میکند: «وضعیت پناهندگان عرب اهوازی از سوی سازمانهای حقوقبشر ایرانی و رسانههای فارسی زبان مورد توجه قرار نمیگیرد».
تلاش برای خروج روزنامهنگاران و بلاگرهای فراری
ینس اووه توماس، مسئول شاخه آلمان سازمان گزارشگران بدون مرز در امور روزنامهنگاران فراری در گفتگو با دویچه وله خاطرنشان میکند که یک چهارم خبرنگاران و وبلاگرهای فراری دنیا که حدود ۱۳۰ نفر است، ایرانی هستند و سازمان او در سال گذشته تلاش کرده به آنها کمک کند.
وی تأکید میکند فشار بر رونامهنگاران فراری در ترکیه را باید رسانهای کرد تا بتوان مانع ارعاب و تهدید بیشتر آنها شد. به گفته ینس اووه توماس سازمان گزارشگران بدون مرز حاضر است در موارد مشکلات حقوقی و دادگاه و همچنین برخورداری از وکیل به خبرنگاران فراری در ترکیه کمک میکند.
مسئول شاخه آلمان سازمان گزارشگران بدون مرز در امور روزنامهنگاران فراری میگوید که ۶۲ تن از روزنامهنگاران فراری توانستهاند در سال ۲۰۱۰ با کمک سازمان گزارشگران بدون مرز از آلمان، فرانسه یا کشورهای دیگر تقاضای پناهندگی سیاسی کنند.
این سازمان بنابه گفتهی او تلاش میکند روزنامهنگاران و بلاگرهای ایرانی را از کشور ترکیه خارج کند، زیرا بهنظر او ترکیه برای روزنامهگاران ایرانی جای امنی نیست. وی همچنین اشاره میکند که این سازمان علاوه بر آلمان برخی دیگر از دولتهای دیگر اروپائی را نیز راضی کرده است به این افراد پناه دهند.
انگیزهی حمله فرد ناشناس؟
توفیق نواصیرعاشوری کنشگر سیاسی و مقاله نویس است. وی در ایران بهدلیل فعالیتهای حقوقبشری ۶ ماه در زندان کارون بند ۶ محبوس بوده است. وی نیز یکی از افرادی است که در شهر نوشهر ترکیه مورد حمله قرار گرفته است.
وی در گفتگو با دویچه وله میگوید که پلیس ترکیه دربارهی انگیزه هجوم فرد مهاجم رسماً چیزی نگفته، اما طبق ادعای پلیس ترکیه این فرد پناهجوی ایرانی است. وی در گفتگو با دویچهوله ادعا میکند که جمهوری اسلامی ایران افراد نفوذی خود را بهعنوان پناهجو به ترکیه میفرستد.
از اهواز به تهران و از تهران به ترکیه
محمد حمید مترجم و خبرنکار خبرگزاری عربستان سعودی ”سپا“ است. وی در گفتگو با دویچه وله میگوید که اخبار مربوط به انتخابات ریاست جمهوری در ایران را در رسانههای عرب زبان پوشش میداده است. با تیره شدن مناسبات ایران با کشورهای عربی و بهویژه در رابطه با وضعیت بحرین، فعالیت این روزنامهنگار و مترجم عرب ایرانی ممنوع میشود.
وی ادامه میدهد: «وزارت ارشاد بهویژه بخش رسانههای خارجی که آقای آغاجاری مسئولش هست، نسبت به خبرگزاریهای عربی حساسیت دارند. وی در بیستم ماه مارس هنگامیکه عربستان سعودی در مسائل بحرین دخالت کرد از کار منع میشود.
محمد حمید که به تازگی از تهران به ترکیه آمده میگوید اتفاقی که در ترکیه برای او افتاده وی را بسیار نگران کرده و مجبور شده است این مسأله را علنی و رسانهای بکند، زیرا وی شاهد این ماجرا بوده و در دادگاه نیز باید بهعنوان شاهد توضیح دهد.
دولت ترکیه و نهادهای بینالمللی امور پناهندگان تاکنون آمار دقیقی از تعداد پناهجویان ایرانی در ترکیه منتشر نکردهاند. در عین حال سازمانهای بینالمللی مستقر در ترکیه تأیید میکنند که تعداد آنها روز به روز افزایش مییابد.
ینس اووه توماس، مسئول شاخه آلمان سازمان گزارشگران بدون مرز در امور روزنامهنگاران فراری خاطرنشان میکند که علاوه بر مشکلات حقوقی و بلاتکلیفی، مشکلات امنیتی نیز یکی از بزرگترین مشکلات آنهاست.
سایت رادیوآلمان 1 تیرماه