بجز عمرالبشیر رئیسجمهور تحت تعقیب سودان، رؤسای سه دولت همسایه ایران: " پاکستان، افغانستان و عراق نیز در این کنفرانس شرکت داشتند.
عمرالبشیر که با هیأت پر تعدادی عازم سفر طولانی به چین بود به بهانه شرکت در کنفرانس در تهران توقف کرد. پذیرایی گرم یک روزه از همراهان وی در تهران، سوختگیری هواپیما و دیدار کوتاه با علی خامنهای از جمله بخشهای اصلی دیدار رئیسجمهور تحت تعقیب سودان از تهران بشمار میرفت.
رئیسجمهور سودان در سال ۲۰۰۸ از سوی دادستان دادگاه بینالمللی کیفری در لاهه متهم به نسلکشی و جنایت علیه بشریت شد. در سال ۲۰۰۹ دادگاه یاد شده برای البشیر حکم تعقیب صادر کرد. این حکم در سال ۲۰۱۰ با تأیید وجود مدارک کافی برای محاکمه او، بار دیگر مورد تأیید قرار گرفت.
البشیر تنها رئیس دولت شاغل جهان است که از سوی دادگاه بینالمللی به اتهام جنایت و نسلکشی تحت تعقیب قرار دارد. سودان در طول ۳۰ سال گذشته صحنه گستردهترین عملیات جنگ داخلی و اقدامات تروریستی بوده است. تنها در منطقه دارفور بیش از ۲. ۵ میلیون سودانی آواره و هزاران نفر قربانی شدند.
در دادگاه بینالمللی کیفری لاهه ۱۱۰ کشور جهان عضویت دارند و تمامی کشورهای عضو مکلف به اجرای احکام دادگاه (از جمله دستگیری البشیر) هستند.
دولت چین بهدلیل پذیرایی از رئیسجمهور سودان، از سوی جامعه جهانی مورد انتقاد تند قرار گرفته است. در عین حال شاید بهدلیل انعکاس ناچیز کنفرانس تروریستی تهران و یا به نسبت اعتبار محدود جمهوری اسلامی در جامعه جهانی، با موضوع دیدار روز یکشنبه البشیر از ایران با بیاعتنایی روبهرو شد و عموما مورد اشاره جدی رسانههای جهانی قرار نگرفت.
متهمان ردیف ۲
آصف علی زرداری رئیسجمهور پاکستان، شرکت کننده دیگر در کنفرانس، بهخصوص از سوی آمریکا و بریتانیا و همچنین هند و افغانستان به اتهام پناه دادن به تروریستهای محلی و یا مقابله نکردن کافی دولت و سازمانهای امنیتی پاکستان با گروههای القاعده و طالبان، همواره مورد انتقاد قرار داشته است.
جمهوری اسلامی که میزبانی این کنفرانس بسیار پر هزینه را عهدهدار شده بود طی۳۲ سال گذشته همواره متهم به حمایت از تروریسم بینالمللی و یا مشارکت مستقیم در عملیات تروریستی در سراسر جهان بوده است.
طی دهه هشتاد، بیش و کم تمامی مخالفان سیاسی نظام جمهوری اسلامی خارج از کشور، طی اقدامات تروریستی به قتل رسیدند. متقابلاً جمهوری اسلامی مدعی است که بزرگترین قربانی تروریسم در جهان است و طی ۳۰ سال گذشته در نتیجه اقدامات تروریستی ۱۷. ۰۰۰ قربانی داده است.
جمهوری اسلامی مدعی است که تنها 16000 نفر از نیروهای خود را طی مقابله با گروه مجاهدین خلق از دست داده است.
نمایش تکراری
یکی از سخنرانان روز اول کنفرانس، محمود احمدینژاد بود که انتظار داشت با ظاهر شدن در کنفرانس تروریستی تهران بتواند تا حدودی فشارهای جاری علیه کارکنان دولت و نزدیکان خود را تعدیل کند.
در عوض سخنرانی افتتاحیه کنفرانس را علی اکبر ولایتی، وزیر خارجه سابق و مشاور علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی با قرائت پیام وی ایراد کرد. به این ترتیب حضور احمدینژاد در کنفرانس پر تعداد و خالی از کیفیت و اهمیت تهران کم رنگتر از حد انتظار او شد.
طی سخنرانی تکراری خود که این بار حتی در رسانههای داخلی ایران نیز انعکاس محدودی داشت، احمدینژاد بار دیگر موضوع هالوکاست و اقدام تروریستی ۱۱ سپتامبر در نیویورک را مورد سؤال قرار داد و این بار دو رویداد را با یکدیگر مقایسه کرد.
احمدینژاد طی سخنانی غیرمتعارفی گفت: " اگر جعبه سیاه ۱۱ سپتامبر و رویداد هالوکاست باز میشد حقایق در این مورد آشکار میشد، ولی ایالات متحده آمریکا اجازه این اقدام را نمیدهد. " ظاهراً احمدینژاد قصد داشت واقعه تروریستی ۱۱ سپتامبر و هالوکاست را به پرواز هواپیما و اطلاعات جعبه سیاه درون آنها تشبیه کند !
رئیس دولت جمهوری اسلامی که طی هفتههای اخیر مورد حمله مستمر حامیان سابق خود در درون حرم قدرت نظام قرار داشته است همچنین تأکید کرد: " کسانی برای باوراند که هدف واقعه ۱۱ سپتامبر، زنده کردن نظام صهیونیستی، استقرار آرامش تحمیلی در منطقه و منحرف کردن افکار عمومی آمریکا از وضعیت بد اقتصادی آن کشور بود. از این لحاظ، واقعه ۱۱ سپتامبر بسیار شبیه هالوکاست است. " (!)
کنفرانس بسیار پر هزینه "مبارزه با تروریسم " حاصل تراوش های فکری احمدینژاد و مشاوران او در زمان کنترل داشتن بیشتر بر اوضاع داخلی ایران است. او در نتیجه داشتن توهم قدرت تصور داشت که میباید تمامی اقدامات " نظام استکباری " را در داخل کپیبرداری و بازسازی کرد.
در اجرای این فکر، در ماه آوریل سال ۲۰۱۰ و طی کنفرانس منع تکثیر سلاحهای هستهیی نیویورک، موضوع برگزاری کنفرانس کنترل سلاحهای هسته تهران را اعلام داشت.
برگزاری کنفرانس یاد شده در تهران در حالی که جمهوری اسلامی بزرگترین متهم روز جهان برای دست یافتن به سلاحهای هستهیی است، از سوی از رهبران سیاسی جهان مورد استهزا قرار گرفت.
در همان سال و طی شصتوپنجمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، احمدینژاد ضمن مطرح ساختن موضوع هالوکاست و متهم ساختن غیرمستقیم آمریکا و اسراییل به توطئه و دست داشتن در اقدام تروریستی ۱۱ سپتامبر، انتقادات فراوانی را متوجه خود ساخت. با این وجود وی وعده داد که کنفرانس خاصی بهمنظور بررسی (علمی) موضوع در تهران برپا خواهد ساخت.
از کنار کنفرانس تهران که رسانههای دولتی جمهوری اسلامی، بدون ذکر نام، اعلام داشتند در آن نمایندگان ۶۰ کشور شرکت داشتهاند، بجز سه کشور همسایه که تا حدودی در معرض فشارهای سیاسی تهران قرار دارند، حتی همسایگان ایران نیز با بیاعتنایی عبور کردند.
سایت رادیو فردا 6 تیر