شرکت ”مرسک لاین“ واحدی از شرکت دانمارکی ”ای پی مولر−مرسک“ است. این شرکت دارای کشتیهای متعدد باری است که از جمله سردخانههای کانتینری را نیز برای انتقال مواد غذایی یخزده حمل میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، توماس ریبر کنودسن، رئیس بخش آسیایی این شرکت پس از گفتگوهایی همهجانبه ، این تصمیم شرکت خود را اعلام کرد.
شرکت مرسک لاین طی اطلاعیهای با اعلام تصمیم خود گفت که بهنقل و انتقال کالا به مقصد و از مبدأ سه بندر ایران، بندر عباس، بندر امام خمینی و بندر عسلویه خاتمه خواهد داد.
یک تحلیلگر اقتصادی به خبرگزاری رویترز گفت که این امر احتمالاً در رسیدن محمولهها به ایران تأخیر ایجاد خواهد کرد.
کر چونگ یانگ، تحلیلگر در امور کالاهای کشاورزی در سنگاپور افزود که در آستانهی ماه رمضان این امر میتواند در تأمین مواد غذایی به ایران اخلال ایجاد کند.
علت، تحریم شرکت مدیریت بنادر ایران است
دولت آمریکا هفتهی گذشته شرکت ”تاید واتر میدلایست“ را در فهرست سیاه خود جای داد. وزارت خزانهداری آمریکا تمامی نهادهای تجاری را از معامله با این بزرگترین مؤسسه مدیریت بنادر ایران منع کرد.
شرکت ”تاید واتر“ ۹۰ درصد محمولههای کانتینری ایران را مدیریت میکند.
مورتن انگلستافت، مدیر عملیاتی شرکت ”مرسک لاین“ طی اطلاعیهای اعلام کرد که این شرکت «متعهد به اجرای تمامی مقررات تجارتهای خارجی و نیز برنامههای تحریمی است». وی نگفت که این عدم همکاری چه میزان محموله را در بر میگیرد.
امکان انتقال محموله به دیگر بنادر ایران
شرکت مرسک با دیگر بنادر ایران همکاری دارد و میتواند محمولههای خود را به دوبی انتقال دهد و یا توسط شرکتهایی به ایران انتقال دهد که خود را ملزم به رعایت تحریمهای آمریکا نمیدانند.
انگلستافت گفت که این امر چالشی است برای انتقال مواد غذایی به ایران؛ که باید راهحلی برای آن یافت.
این مدیر شرکت مرسک افزود: «میتوان محمولهها را به بندر بوشهر انتقال داد که شامل تحریم نمیشود. ولی بهطور کلی برای انتقال محمولههای غذایی به ایران، احتمالاً راهحلی سیاسی باید یافت».
ارسال تسلیحات از بندرهای ایران
از نظر مقامات آمریکا، شرکت ”تاید واتر“ که مدیریت از جمله بندرعباس را برعهدهدارد، مظنون به همکاری نزدیک با سپاه پاسداران است.
وزارت خزانهداری آمریکا هفتهی گذشته اعلام کرد که از بندرهای زیر پوشش ”تاید واتر“ برای صدور تسلیحات و نیز تجهیزاتی استفاده شده که قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را نقض میکنند.
دیگر شرکتهای کشتیرانی که به تحریمپیوستهاند
هفتهی گذشته خطوط کانتینری ”اورینت اوورسیز“ از هنگ کنگ، خط مستقیم خود به بندرعباس را قطع کرد. این شرکت برای این تصمیم خود دلایل اقتصادی آورد و نه تحریمهای آمریکا.
شرکت ”هانیین شیپینگ“ از کره جنوبی و شرکت خصوصی سوئیسی ”مدیترانین شیپینگ کمپانی“ که دومین شرکت بزرگ حملونقل کانتینر بر روی کشتی است، اعلام کردند که فعالیتهای اقتصادیاشان مستقیما ناقض تحریمهای آمریکا نیست.
حجم بارگیری کالا در بندرعباس
بر اساس آمار وبسایت شرکت ”تاید واترز“، بندرعباس در سال ۲۰۰۹ در میان بزرگترین بندرهای محمولههای کانتینری در ردیف ۴۹ قرار داشته است. در سال ۲۰۱۰ میزان حجم بارگیری در این بندر به دو میلیون و ۶۰۰ هزار کانتینر ۲۰ فوتی میرسد.
از بندرعباس در کنار بندر موسوم به امام خمینی و بندر امیرآباد در مجموع دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن کالای عمومی و ۱۰ میلیون و ۳۲۰ هزار تن کالای انبوه بارگیری میشود.
سایت رادیو آلمان 9 تیرماه