ترکمنستان تولید گاز در دریای خزر را آغاز کرد

 رناد منشو (باکو) ترکمنستان روز پنجشنبه تولید صنعتی-تجاری گاز را در حوزه‌های گازی واقع در دریای دریای خزر آغاز کرد.
روزنامه دولتی «ترکمنستان بی‌طرف»  طی مقاله‌ای با استناد به سخنان قربانقلی بردی محمداف رئیس‌جمهور این کشور نوشته است که «آغاز تولید گاز طبیعی در آب‌های تحت مالکیت ترکمستان در خزر نه تنها برای اقتصاد کشور، بلکه برای سیاست تأمین امنیت جهانی انرژی ترکمنستان و همکار‌ی‌های بین‌المللی اهمیت بسزایی دارد».

دستور ساخت یک پالایشگاه فرآوری گاز و پایانه (پمپاژ گاز) در نزدیکی منطقه «کیانلی» در ساحل خزر برای پمپاژ گاز تولید شده در آبهای دریای خزر توسط رئیس‌جمهوری این کشور صادر شده است. در حال حاضر کمپانی مالزیایی «پتروناس» مسئول بهره‌بردای از گاز تولید شده در میادین «ترکمن خزر» در آبهای تحت مالکلیت ترکمنستان است.
در ادامه مقاله با استناد به نتایج تحقیقات متخصصین داخلی و خارجی پیش‌بینی شده است که حدود نیمی از ذخایر نفتی و یک چهارم ذخایر گازی دریای خزر در آبهای تحت مالکیت ترکمنستان قرار گرفته است.
ذخایر نفت دریای خزر از ۱۷ تا ۳۳ میلیارد بشکه نفت پیش‌بینی شده است. این منطقه هم‌چنین دارای ۸ تریلیون متر‌مکعب ذخایر گازی تثبیت شده است.
ترکمنستان اخیراً همکاری گسترده‌ای با شرکتهای بزرگ خارجی مانند «دراگون اویل» امارات و «پتروناس» مالزی، RWE آلمان و هم‌چنین غول‌های نفتی اروپایی و آمریکایی آغاز کرده است.
این کشور در نظر دارد تا چهار سال آینده تولید گاز خود را به ۱۰۰ میلیارد متر‌مکعب در سال برساند.
ترکمنستان یک ماه پیش برای اولین بار یک چاه نفتی نیز در بخش آب‌های کم‌عمق دریای خزر حفر کرد. انتظار می‌رود ترکمنستان از چاه شماره ۱۴۷ که در عمق ۴۴۰۰ کیلومتری خزر در میدان نفتی «کوتور تپه» حفر شده است، روزانه ۸۰۰ تن نفت استخراج کند.
پایگاه خبری «اخبار دولتی ترکمن» نیز در مقاله‌ای درباره آغاز تولید گاز در دریای خزر، از قول مسئولین دولتی نوشته است که دولت این کشور از تمام ظرفیتهای موجود برای جذب سرمایه های خارجی و همکاری با شرکتهای بزرگ نفت و گاز در راستای استخراج منابع هیدروکربوری دریای خزر استفاده خواهد کرد.
به گزارش این پایگاه خبری، انگیزه این کار، موفقیت شرکت «پتروناس» در سرمایه‌گذاری، اکتشاف و تولید گاز در پروژه بلوک شماره یک ترکمنستان در دریای خزر است، چرا که این شرکت اولین شریک ترکمنستان است که موفق به تولید گاز در آبهای تحت مالکیت دولت عشق آباد در خزر شده است.
ترکمنستان در سال ۱۹۹۶ با شرکت پتروناس قراردادی از نوع «مشارکت در تولید» امضا کرد و بر اساس این قرارداد شرکت مذکور مجوز اکتشاف، سرمایه‌گذاری و تولید گاز از بلوک ۱ خزر را دریافت کرد.
در ۱۵ سال گذشته، عملیات لرزه نگاری و اکتشاف گسترده‌ای در میادین گازی و نفتی مختومقلی، اووئز، مشروکوف، دیاربکر و قاراقول دنیز ترکمستان در چهارچوب قرارداد «بلوک ۱ خزر» در ساحل و عمق دریا انجام گرفته است و چهار و نیم میلیارد دلار سرمایه‌گذاری انجام شده است. نتایج این عملاتها تاکنون اکتشاف ۷۵ میلیون تن نفت و میعانات گازی، هم‌چنین ۲۴۵ میلیارد متر‌مکعب گاز طبیعی در این میادین بوده است.

ایران: بودجه برای اکتشاف و تولید گاز در خزر نداریم
در این میان عماد حسینی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه در گفتگو با خبرگزاری نیمه رسمی فارس اظهار داشته است که پروژه‌های لرزه نگاری، اکتشاف و حفاری ایران در دریای خزر با مشکلات مالی مواجه شده است. به‌گفته وی، دامنه این مشکلات مالی حتی به پیمانگاران و کارمندان پروژه‌ها نیز رسیده است.
وی اظهار ناراحتی کرده است که ایران تاکنون نتوانسته از دریای خزر نفت وگاز استخراج کند و گفته است که هنوز برای این مشکل چاره‌ای اندیشیده نشده است .
ایران در چند سال گذشته فعالیتهایی در زمینه اکتشاف و حفاری در دریای خزر داشته است. اخیراً سومین شناور یدک‌کش و پشتیبان (کاسپین سه) به‌منظور ارائه خدمات به سکوی نیمه‌شناور امیرکبیر (البرز) در دریای خزر به آب انداخته شد. از دو سال گذشته فعالیتهای اکتشافی سکوی نیمه‌شناور امیرکبیر در آب‌های حاکمیتی ایران در دریای خزر با حفاری یک حلقه چاه اکتشافی تا عمق چهار هزارو ۵۰۰ متری از بستر دریا آغاز شده، اما تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده است. ایران می‌گوید که در آب‌های تحت مالکیت خود ۴۶ ساختار هیدروکربوری کشف کرده است، اما با توجه به این‌که ایران فن‌آوری تولید نفت و گاز در آب‌هایی با عمق بالای هزار متر را ندارد و شرکتهای خارجی نیز به‌خاطر تحریمهای بین‌المللی ریسک همکاری با ایران را به‌جان نمی‌خرند، اقدامات ملموسی در جهت بهره‌برداری از منابع انرژی خزر نتوانسته انجام دهد.

برگرفته از سایت رادیو فردا 27 تیرماه