کمپ اشرف, حدود 65 کیلومتری از بغداد،محل سکونت سازمان مجاهدین خلق ایران است که قبل از سرنگونی صدام حسین, رهبر سابق عراق, توسط نیروها به رهبری آمریکا در سال 2003, دست به حملاتی بر علیه ایران می زد.
از سال 2009 که آمریکا کنترل این کمپ را به عراق تحویل داد, آینده آن در پرده ای از ابهام بوده است. بر خلاف صدام, که در سالهای 1980 به مدت 8 سال با ایران جنگید, دولت کنونی عراق نسبت به تهران سمپاتی دارد و عهد کرده است که این کمپ را تا پایان سال جاری ببندد.
در ماه آوریل, این کمپ -- که محل سکونت 3400 نفر است -- صحنه درگیریهایی میان نیروهای امنیتی عراق و ساکنان آن بود, که بر اساس تحقیقات ملل متحد, 34 تن از آنان کشته شدند.
بانکی مون در یک گزارش منظم در مورد عراق گفت،” من ... از تمامی طرفهای ذینفع می خواهم که بر تلاشهای خود برای پیدا کردن گزینه ها بیفزایند و در پی یک راه حل مرضی الطرفین باشند که ضمن تضمین احترام به حق حاکمیت عراق، در راستای قوانین بین المللی حقوق بشر و اصول انساندوستانه نیز باشد”.
دبیرکل ملل متحد افزود, ” با این هدف, من از کشورهای عضو ملل متحد دعوت می کنم که برای حمایت و تسهیل اجرای هر توافقنامه ای که مورد قبول دولت عراق و ساکنان این کمپ باشد, کمک کنند”.
اوایل این ماه مریم رجوی رهبر مجاهدین، پیشنهاد آمریکا را برای جابجایی ساکنان کمپ به محل دیگری که توسط دولت عراق انتخاب شده باشد را رد کرد، وی گفت این طرح ممکن است به یک ”قتلعام ”بیانجامد.
سازمان مجاهدین رسماً بهعنوان یک گروه تروریستی توسط واشنگتن شناخته میشود اما به میزان زیادی از حمایت کنگره آمریکا بر خوردار است.
ساکنان کمپ از این میترسند که آنها نهایتاً به ایران تحویل داده شوند.
تحقیقات بلاتکلیف:
بان کیمون در گزارش خود ازمقامات عراقی خواستار خویشتنداری در استفاده از زور و اطمینان از دسترسی مناسب ساکنان کمپ به کالاها و خدمات کرده است.
گروه حقوقبشری عفو بینالملل در بیانیهای هفته گذشته گفت که، عراق باید به ”اذیت و آزار ”تبعیدیان که میگویند نمیتوانند
نیازهای درمانی پایه خود را، خریداری نموده و از اجازه سفر به خارج کمپ برای درمان پزشکی محروم میباشند، را متوقف کند.
در اجلاس شورای امنیت بر سر عراق روز سهشنبه، سفیر بغداد در سازمان ملل حمیدبیاتی گفت کشور وی به نماینده سازمان ملل و نیروهای آمریکایی اجازه ورود به کمپ، برای تحویل دهی غذا و دارو را داده است.
وی همچنین گفت بغداد اظهار تمایل نموده است که تحقیقاتی را در مورد درگیری آوریل، تحقیقاتی که بان کی مون گفت ”بلاتکلیف مانده است ”را شروع کند.
بیاتی گفت عراق تصمیم گرفته است که ”در مورد جابجایی (ساکنان کمپ) و تضمین حقوقبشر آنها کار کند، اما هیچ توضیحی در مورد جزییات طرح نداد.
وی پی.ام.او.آی را متهم کرد که ”کمپ را منطقه آزاد شده و سرزمین مقدس برای خود تلقی کرده و از ترک آن سرباز میزنند که این چالشی صریح با حاکمیت عراق است ”.
بیاتی گفت درگیری های آوریل بعد از اینکه نیروهای عراقی تلاش کردند کنترل بخشی از کمپ را بهدست گیرند و مورد حمله با بمب های آتشزا و چاقو قرار گرفتند، شروع شد.
اما محمد محدثین، نمانیده ساکنان کمپ مستقر در پاریس در بیانیهای که برای رویتر ارسال کرد گفت، گزارش بان کیمون از این واقعه ”بهروشنی متکی بر دروغ های سفیر عراق میباشد“.
سایت آلرت نت بهنقل از رویتر29 تیرماه