بازداشت دو ایرانی در ترکیه به ظن «جاسوسی»

رناد منشو (باکو) دو ایرانی، همراه با یک شهروند ترک به اتهام جاسوسی در شهر مرزی ترکیه با نخجوان دستگیر شدند.
به گزارش « سی.ان.ان ترک» این سه شخص در حالی که مشغول عکس برداری از برخی ساختمانهای دولتی، از جمله ساختمان دادگستری و ساختمان مدیریت اداره سازمان امنیت ملی ترکیه بوند، دستگیر شده‌اند.

بر اساس این گزارش، دادگاه تصمیم گرفته است که این سه شخص به اتهام مظنون بودن برای به دست آوردن اسناد «بسیار محرمانه» در رابطه با امنیت ملی ترکیه و تلاش برای جاسوسی بازداشت شوند. متهمین به زندان ایغدیر منتقل شده‌اند.
هنوز نام بازداشت‌شدگان آنها اعلام نشده است.
شهر ایغدیر ترکیه تنها مرز مشترک این کشور با جمهوری خودمختار نخجوان است. نخجوان که از طرف شرق و شمال از طریق ارمنستان منزوی شده است، تنها راه خروج از انزوای این جمهوری خودمختار یا از طریق مرز خاکی ایران، یا از منطقه گمرکی صدرک هم‌مرز با شهر ایغدیر ترکیه است.
در سالهای گذشته، قسمت اعظم واردات نخجوان از طریق ایران انجام می‌شد، اما از سال گذشته، ترکیه و آذربایجان چندین پروژه را جهت کاهش وابستگی این جمهوری خودمختار به ایران عملیاتی کرده‌اند.
هم‌اکنون ساخت خط لوله سوآپ گاز ایغدیر-صدرک به امضای دولت آذربایجان و ترکیه رسیده است که قرار است نیاز گاز نخجوان از طریق سواپ (معاوضه) گاز آذربایجان از طریق ترکیه به نخجوان انجام شود. هم‌اکنون ایران ۳۰۰ میلیون متر‌مکعب گاز در سال از آذربایجان دریافت می‌کند که همین مقدار گاز را نیز به نخجوان تحویل می‌دهد.
با تکمیل خط لوله ایغدیر-صدرک سالانه تا ۵۰۰ میلیون متر‌مکعب گاز میان آذربایجان و ترکیه به مقصد نخجوان معاوضه خواهد شد.
رؤسای جمهور دو کشور آذربایجان و ترکیه، در پاییز سال ۸۹ آزاد راه ایغدیر-صدرک را نیز افتتاح کردند.
این آزاد راه بطول نزدیک به ۸۲‬ کیلومتر به‌صورت چهار بانده احداث شده است و ضمن تأمین ارتباط چند شهر جمهوری خودمختار نخجوان، ارتباط زمینی این جمهوری با ترکیه را تسهیل می‌کند.
سال گذشته هم‌چنین یک خط پرواز مستقیم میان فرودگاههای نخجوان و استانبول برقرار شد.
پیش از این مقامات جمهوری آذربایجان، از طرح احداث خط راه‌آهن نیز میان جمهوری خودمختار نخجوان و ترکیه خبر داده و اعلام کرده‌اند که این خط در مسیر نخجوان - ایغدیر- قارص احداث شده و خط راه‌آهن موجود در نخجوان را به شبکه ریلی ترکیه متصل خواهد کرد.
در همین چهارچوب مطالعات اولیه در دست اقدام بوده و قرار است خط راه‌آهن موجود در جمهوری خودمختار نخجوان با احداث یک خط آهن هفت کیلومتری تا منطقه صدرک در مرز ترکیه امتداد یابد و بقیه مسیر نیز با احداث خط راه‌آهن در داخل ترکیه تا ایغدیر ادامه و از آن‌جا به قارص متصل شود.
جمهوری خودمختار نخجوان از نظر جغرافیایی با سرزمین اصلی آذربایجان ارتباط نداشته و در شمالغرب جمهوری اسلامی ایران با دو استان آذربایجان شرقی و غربی ۱۶۳ ‬کیلومتر مرز مشترک دارد و ضمن داشتن مرز ۱۲ ‬کیلومتری با کشور ترکیه، با ارمنستان نیز دارای ۲۲۴ کیلومتر مرز مشترک است که این مرز به‌دلیل وضعیت جنگی میان آذربایجان و ارمنستان، مسدود می‌باشد.

برگرفته از سایت رادیو فردا 4 شهریور