تجار ایرانی شاغل در گمرک باشماق مریوان، میگویند: بنابه درخواست تجار عراقی از 23 شهریورماه سال جاری به بعد مقدار قابل توجهی سیبزمینی برای صادرات وارد گمرک باشماق مریوان شده و مقامات کشاورزی اقلیم کردستان به بهانه اینکه محمولههای قبلی سیب زمینی ارسالی از ایران در اوایل شهریورماه امسال به ”سوسک کلرادو“ آلوده بوده، از ورود سیبزمینی ایران جلوگیری میکنند.
در اوایل شهریورماه سال جاری 10 تا 15 محموله ارسالی سیب زمینی ایرانی مرجوع شد، اما تجار ایرانی به پیشنهاد تجار عراقی، در اواخر شهریورماه 6هزار تن سیب زمینی عرضه شده در بازار عراق به گمرک باشماق مریوان انتقال دادند اما با مخالفت عراق با ورود سیب زمینی ایرانی روبهرو شدند و این محمولههای سیبزمینی روی دست صادرکنندگان مانده و در فضایی غیربهداشتی و باز گمرک در معرض مستقیم نور آفتاب و فساد نگهداری میشود.
* آلوده شدن سیبزمینی ایرانی به ”سوسک کلرادو“ تأیید شد
رئیس هیأت مدیره انجمن ملی سیب زمینی ایران، محمولههای سیب زمینی مانده در باشماق مریوان را متعلق به استان همدان عنوان کرد و آلوده شدن این محصول به ”سوسک کلرادو“ را تأیید کرد.
محمدرحیم نیازی همچنین حمایت مقامات اقلیم کردستان از محصولات داخلی خود را یکی دیگر از دلایل جلوگیری از صدور سیب زمینی ایرانی عنوان کرد.
وی افزود: برای برطرف شدن این مشکل با سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، سازمان جهاد کشاورزی همدان و تولیدکنندگان همدان مذاکره کردهایم تا جلسهای را با سازمان بازرگانی کردستان در راستای ارتقا کیفیت سیب زمینی برگزار کنیم.
به گفته وی سیب زمینی از محصولات تضمینی کشور است و محمولههای موجود در مرز باشماق را دولت خریداری کرده و به بازار داخلی تزریق میکند.
نیازی به کیفیت برتر سیب زمینی کردستان اشاره کرد و گفت: سیب زمینی استان از کیفیت خوبی در سطح کشور برخوردار است و به قیمت 200 تا 220 تومان در بازار عرضه میشود.
پیشبینی میشود؛ میزان برداشت سیب زمینی در استان کردستان به حدود 300هزار تن در سال جاری برسد.
مقامات کردستان عراق در جریان سفر هیأت اداری اقتصادی کردستان به سلیمانیه در مردادماه سال جاری مراتب آلودگی سیبزمینی ایران به عراق را مورد تأکید قرار دادهاند، اما بهدلیل عدم اطلاعرسانی تجار عراقی، درخواست صدور سیب زمینی از ایران شده و اکنون با ممانعت مقامات عراقی مشکل انباشت 6هزار تن سیب زمینی در فضای باز گمرک بینالمللی باشماق مریوان به وجود آمده است.
مقامات تجارت خارجی استان کردستان از این مسأله ابراز نگرانی کردهاند و خواستار مذاکره با مسئولان اقلیم کردستان شدهاند.
* اتاق بازرگانی سنندج خواستار رسیدگی به وضعیت صدور سیبزمینی به عراق شد
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن سنندج نیز از تجار و کشاورزان کشور درخواست کرد از بارگیری سیبزمینی در سر مزارع پرهیز شود.
به گفته محمدسعید نقشیزادیان محصولات کشاورزی از جمله سیبزمینی که برای صادرات به مقصد عراق بارگیری میشود باید پس از انتقال محصولات از مزارع به انبار حتیالامکان پس از کنترل آلودگیهای احتمالی در بستهبندی مناسب آماده صادرات شود.
اتاق بازرگانی و صنایع و معادن سنندج در نامهای به مقامات مسئول کشور خواستار تدبیر حل مشکل سیبزمینی مانده در گمرک باشماق مریوان شد.
زاهد صالحی، نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن سنندج و از تجار فعال در گمرک بینالمللی باشماق مریوان در گفتگو با فارس، تأیید کرد: در چند روز گذشته مقدار قابل توجهی از سیبزمینی انباشت شده در گمرک مریوان به دیگر مرزهای صادراتی کشور منتقل شده و اکنون حدود 2هزارو 500تن از این سیبزمینی در مرز باشماق مریوان نگهداری میشود.