وام ۴۰۰ میلیون دلاری ایران به بلاروس

ایران و بلاروس درباره وام بانکی ۴۰۰ میلیون دلاری ایران به آن کشور رایزنی می‌کنند. به گفته نادژدا یرماکووا رئیس بانک ملی بلاروس طرف ایرانی به‌طور اصولی با درخواست وام ۴۰۰ میلیون دلاری به کشورش موافقت کرده است.

سایت صدای آمریکا 11 مهر در این رابطه نوشت: بحران اقتصادی شدید در بلاروس دولت آن کشور را با تورم شدید و افت ارزش واحد پول مواجه کرده است. دولت بلاروس هم‌چنین با بانکهای روسیه برای دریافت وام یک میلیارد دلاری در حال رایزنی است.
پیش از این برخی از دیپلمات های غربی در گفتگو با خبرگزاری رویترز در خصوص همکاری مشترک بلاروس و ایران ابراز تردید نموده و عنوان کردند بلاروس به ایران برای دور زدن تحریم‌ های سازمان ملل کمک کرده و به‌صورت واسطه بین تهران و مسکو عمل می‌کند تا ایران به تکنولوژی روسی دست یابد. این گزارش می‌افزاید، بلاروس اهمیت روزافزونی برای تهران پیدا کرده، چرا که توانایی ایران برای دریافت کالا از چین، روسیه و دبی به‌شدت کاهش یافته است.

سایت رادیو آلمان نیز در همین رابطه نوشت: «بلاروس شدیدترین بحران مالی خود از ۲۰ سال پیش، زمان استقلال از شوروی سابق را تجربه می‌کند. اقتصاددانان می‌گویند الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهوری این کشور باید تا پایان سال جاری میلادی (۲۰۱۱) حدود ۳ میلیارد یورو به اقتصاد به‌شدت بدهکار بلاروس تزریق کند تا چرخ‌های آن را به حرکت درآورد.
 پس از انتخابات دسامبر ۲۰۱۰، ده‌ها هزار نفر در مینسک علیه الکساندر لوکاشنکو و دستکاری در روند انتخابات دست به تظاهرات زدند. در پی آن صدها نفر در سطح کشور دستگیر و به زندان محکوم شدند.
بلاروس به همین دلیل دست به دامن متحدان قدیم و نهادهای اقتصادی بین‌المللی شده است. در روزهای پایانی ماه سپتامبر چین اعتباری بیش از یک میلیارد دلار در اختیار بلاروس گذاشت. اسپربانک، بزرگ‌ترین بانک روسی هم قول همین مقدار وام را به این کشور داده است. در ازای این کمک مالی ۵۱ درصد از سهام یک پالایشگاه دولتی بلاروس به بانک روسی واگذار می‌شود.
میسنک قصد دارد برای دریافت ۷۰۰ میلیارد یورو هم با صندوق بین‌المللی پولگفتگو کند.
چرا چنین کمکی مورد نیاز است؟
اقتصاددانان بین‌المللی معتقدند که صندوق‌های دولتی در بلاروس به‌دلیل هزینه‌های هنگفت دولتمردان این کشور در آستانه‌ی انتخابات پایان سال گذشته خالی شده‌اند.
به اعتقاد این کارشناسان، لوکاشنکو در ماه‌های منتهی به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۰ حقوق کارمندان دولت را چند برابر کرد؛ اقدامی که ظاهراً برای کسب رأی این اقشار صورت گرفت.
روبل، واحد پول بلاروس، پس از این شوک دو بار با کاهش اعتبار مواجه شد و حدود ۶۰ درصد از ارزش خود را از دست داد. این موضوع انفجار قیمت مواد غذایی و مایحتاج روزمره را در پی داشت.
 دیدار آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان با مخالفان دولت روسیه‌ی سفیدحقوق‌بشر یکی از موضوع‌های مورد اختلاف اتحادیه‌ی اروپا و رژیم مینسک است. بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان بارها از لوکاشنکو خواسته‌اند تا زندانیان سیاسی را آزاد کند و با سران مخالفان به گفتگو بنشیند.
در روزهای اخیر دیمیتری اوس، رقیب انتخاباتی لوکاشنکو که به‌شدت بیمار است، پس از بیش از ۶ ماه از زندان آزاد شد. او دسامبر ۲۰۱۰ در کنار لوکاشنکو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شده بود. اوس پس از آن دستگیر و به ۵/۵ سال زندان محکوم شد. دو نامزد دیگر و بسیاری از مخالفان رژیم مینسک هم‌چنان در بند هستند.
لوکاشنکو از سال ۱۹۹۴ بر بلاروس حکم می‌راند. نیروهای امنیتی او معترضان به انتخابات دسامبر ۲۰۱۰ را به‌شدت سرکوب کردند.»

به این ترتیب در حالی که مردم ایران در فقر و تنگدستی زندگی می کنند و بسیاری از کارگاههای تولیدی بسته و کارگران آن بیکار شده اند، دیکتاتوری آخوندی به دیکتاتوری دیگر کمک می رساند.