دکتر ایاد علاوی: فضای سالم انتخاباتی وجود ندارد

دکترایاد علاوی، رئیس گروه انتخاباتی العراقیه، در مصاحبه با تلویزیون الشرقیه تصریح کرد به دلیل حذف کاندیداها فضای سالم و درست انتخاباتی وجود ندارد و اگر این روند ادامه پیدا کند ممکن است سازمان ملل متحد مجبور شود اعلام کند این انتخابات مشروعیت ندارد.
بخشهایی از این مصاحبه از نظرتان میگذرد:
تلویزیون الشرقیه: دکتر علاوی، ما در آستانه مبارزه انتخابات پارلمانی جدید 2010 هستیم، این بار یک رقابت داغی در انتخابات وجود دارد. یک هیاهویی بطور زودرس در مورد این انتخابات در خصوص احکامی که کمیته ریشه کنی بعث سابق داده بود، راه افتاد. نظر لیست (العراقیه) در این مورد چیست؟
ایاد علاوی رئیس گروه انتخاباتی العراقیه: اگر که خواسته باشیم صحنه کلی امروز عراق را در مورد انتخابات تشریح کنیم، خواهیم دید که یک فضای درست و سالمی نیست. اگر که این فضا به این صورت ادامه پیدا کند، نمی تواند و مطمئنا به یک انتخابات سالمی منجر شود. از جمله مسائلی که اتفاق افتاد، مسئله حذف بود… مسئله تعقیب ما و جوانان ما و دفاتر ما، مسئله تعقیب نیروهای بیداری و همچنین انفجارات و کشتار و زدن و سربریدن و غیره توسط تروریست ها، علاوه بر ضعف دولت در تأمین فضای مناسب بود. حذف یک پدیده منفی در فضای انتخاباتی کنونی است. طبعا اگر که روند و فضا به شکل درست و سالم و مطابق با اصول روشن و قانونی تغییر نکند، مطمئنا انتخابات، انتخابات سالمی نخواهد بود و در نتیجه و شاید که سازمان ملل مجبور شود اعلام کند که این انتخابات سالم نبوده. ما در این چارچوب تلاش می کنیم چه از طریق تماس با کشورهای منطقه و یا سطح بین المللی و یا ارگانها و کشورهای دست اندرکار در عراق و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا چرا که غیر منطقی است که چنین روند حذف خودبخودی صورت بگیرد…
 تلویزیون الشرقیه: چه برداشتی کردید، آیا انتخابات عراق در سطح بین المللی به رسمیت شناخته می‌شود؟
علاوی: اکنون در این مورد تردید زیادی هست.. از عدنان پاچه چی خواستیم که به نیویورک جهت دیدار در سازمان ملل متحد برود. اکنون سازمان ملل متحد مساله سلامت فضای سیاسی را مورد بررسی قرار می‌دهد تا فرقه گرایی در انتخابات نباشد و… اگر وضعیت بدینگونه ادامه یابد سازمان ملل بعید نیست که از هم اکنون به عدم به رسمیت شناختن انتخابات بیندیشد و بگوید که این انتخابات اعتبار ندارد… 
 تلویزیون الشرقیه: در شروع آمریکا نقش شما را نادیده می گرفت آیا در حال حاضر بنظر شما تمایل آمریکا تغییر کرده است؟
علاوی: اینطور بنظر می رسد. وفاداری اول و آخر ما به کشور است. ما با خواسته های آمریکا در زمینه های مختلف اختلافاتی داریم که آخرین آن توافقنامه امنیتی است که من با جزئیات این توافقنامه و چهارچوبهای آن و خواسته هایش اختلاف داشتم بخصوص در سه موضوع, یکی بند هفتم و ضرورت خروج عراق از بند هفتم و موضوع دوم آمادگی دستگاههای عراقی برای مقابله با چالش ها که ثابت کرد که آماده نیست وسوم اصلاح سیاسی بود…
تلویزیون الشرقیه: شما حول تقلب ابراز نگرانی آشکاری کردید, شما دارید وارد انتخابات می شوید ولی پیش بینی تقلب می کنید…آیا وارد یک انتخاباتی خواهید شد که تقلب در آن است و شما توانی برای تغییر وضعیت ندارید یعنی نه قانون احزاب وجود دارد ونه چیز دیگر؟
علاوی: انتخابات بخشی از یک فعالیت گسترده است که به آن روند سیاسی می گویند. بنظر من روند سیاسی ناکام شده و ربوده شده است و نیازهای جامعه عراق را برآورده نمی کند و این روند سیاسی برای برخی است ولی برای همه نیست و پر از تشنج و سمت گیری سیاسی است و روندی غیر منطقی شده است, لذا انتخابات انشاء الله که سالم باشد ولی بنظر چنین نمی آید…
تلویزیون الشرقیه: این یک مساله ریشه کنی است ولی در مورد کل موضوع انتخابات ؟
علاوی: بله بله ما اعتراض خودمان را به کمیساریا تقدیم کردیم کمیساریا می گوید این کار ما نیست می گوییم پس شما چرا این کمیته قضایی را دارید؟ که این موضوع را بررسی کند. کمیساریا پاسخ می دهد که این موضوع نه مستقیم و نه غیر مستقیم به ما ربطی ندارد و ما اوامر پارلمان عراق را اجرا می کنیم یعنی فرض این است که باید پارلمان کمیساریا را اداره کند.
تلویزیون الشرقیه: فرض این است
علاوی: پس ببین یک ماه است که ما نمیدانیم که چه کسی مسئول است, کجا میرود, کمیساریا کارش چیست کمیساریا باید این موضع را بداند که مثلا بگوید بابا این مساله ریشه کنی بعث به ما ربطی ندارد
تلویزیون الشرقیه: نه کمیساریا لیست ها را منتشر میکند
علاوی: همین، دقیقا بیاید بگوید من لیست ها را منتشر کردم بر طبق این ضوابط, برطبق این معیارها, بر طبق این قوانین, ما واقعا این را نمیدانیم، بر این اساس, این انتخابات در کل بسیار بهم ریخته است یک روز ریشه کنی میشود, یک روز ریشه کنی نمیشود, یک روز دستگیری است و یک روز دستگیری نیست, یک روز میشود بسیج انتخاباتی در فلان تاریخ، یک روز دیگر میشود در فلان تاریخ، طبق نظام قبل از 45 روز باید باشد الان مال ما 45 روز نمیشود 7 فوریه تا 7 مارس, خوب این همه قضایایش بهم ریخته است… بنابراین کمیساریا و پارلمان و دولت و نیروهای سیاسی همه در این بهم ریختگی مسئولیت دارند یک ارگانی وجود ندارد و این دلیل شکست پروسه سیاسی است یک ارگانی نیست که بیاید به او بگویی بیا این را روشن کن بگویی که این ارگان مسئول است و باید که کارها به این شکل بشود و به این صورت نمیشود و برای همین وقتی از انتخابات صحبت میکنیم و از پروسه سیاسی ....
سوال: اگر شما در انتخابات برنده شدید و به عنوان نخست وزیر انتخاب شدید. اولویت های شما چیست؟
ایاد علاوی: دو موضوع اساسی است یکی تغییر روند سیاسی در عراق و دیگری بنای طرح دولت عراق می باشد. آنچه ما داریم حکومت است و دولت نیست, یعنی دولت به معنی دولت که دارای نهادهای خاص خود مثل ارتش، اطلاعات، برق، خدمات و بهداشت باشد را نداریم. آنچه ما داریم نهادهای حزبی و گروه گرا است و به این و یا آن طرف وابسته هستند و دولت به معنی دولت نداریم. من معتقدم که دولت فوق همه می باشد و نهادهای دولت فوق همه هستند…
نمی شود ما که از ثروتمندترین کشورهای جهان هستیم نزدیک به 20 تا 25 درصد مردم زیر خط فقر باشند. نمی شود کشوری به این بزرگی نتواند به مردم خود برق و خدمات برساند. نمی شود کشوری با این ثروت و قدرت باشد ولی میلیونها مهاجر در خارج و داخل عراق داشته باشد.
سؤال: با توجه به موضوع احتمال تقلب در نتایج انتخابات و سختی شکل گیری دولت بعد از انتخابات و همزمانی با خروج نیروهای آمریکایی, برخی تصویر بد بینانه ای از اوضاع در عراق بعد از انتخابات ارائه می کنند. نظر شما چیست؟
علاوی: من صحنه واقعی عراق را می گویم و آنچه شما گفتید درست است. التزامات قانونی در عراق وجود دارد. این التزامات قانونی طی سالهای گذشته بصورت درست و قانونی اجرا نشده اند تا اینکه بگوییم که می توانیم به یک راه کار رضایت بخش برسیم. شما اگر به کلیت منطقه نگاه کنید از افغانستان تا پاکستان وایران و یمن و سومالی و سودان و فلسطین که روز به روز بدتر می شود و لبنان اوضاع ملتهب است و اینها همه به هم ربط دارند و بخاطر این نقطه آغاز و عواملی که شما گفتید باید که یک انتخابات سالم و بیطرفی در عراق برگزار شود و بر خلاف این نمی توانیم بعد از انتخابات با این معضلات و این التزامات مقابله کنیم و اگر نتوانیم به عنوان عراقیان با این معضلات با قدرت مقابله کنیم خدای نکرده کشور وارد بحران های بیشتر و گسترده تری خواهد شد و این چهره واقعی است و بدبینانه نیست ولی با این همه من ایمان دارم که مردم عراق می توانند برخیزنند و می توانند سلامت انتخابات را تأمین کنند که طبعا راه به تأمین امنیت در کشور می برد».