آسوشیتدپرس، 5 مارس، در مقاله ای نفوذ ایران در انتخابات عراق را مورد بررسی قرار داده است. در این مقاله آمده است که همزمان با آمادگی آمریکا برای خروج نظامیان خود از عراق گفته می شود که حکومت ایران به شدت می کوشد تا خلاء بوجود آمده پس از خروج آمریکا را در عراق پر کند. این تلاش رژیم ایران در انتخابات پارلمانی روز هفتم مارس به سنجش گذاشته خواهد شد. در این انتخابات رژیم ایران از گروههای تندرو در مقابل ائتلافی از نیروهای میانه رو حمایت می کند.
به نوشته آسوشیتدپرس حکومت شیعه ایران هم اکنون نیز در سوریه ، لبنان و سرزمینهای فلسطینی متحدانی دارد و بازتر شدن دست این حکومت در عراق بر نفوذ و اقتدار آن در منطقه خواهد افزود. چنین وضعیتی موجب نگرانی اسرائیل است و به طور بالقوه می تواند نفوذ حکومتهای مقتدر عربی مثل مصر و عربستان سعودی را تضعیف کند.
در این مقاله آمده است که براساس گفته های یکی از مقامات امنیتی ارشد عراق تحت تاثیر نفود ایران دو گروه شیعه یعنی طرفداران مقتدی صدر روحانی تندرو که گفته می شود در ایران زندگی می کند و مجلس اعلای اسلامی عراق به رهبری خانواده حکیم اکنون با یکدیگر ائتلاف کرده اند.
آسوشیتدپرس می افزاید نظر سنجی های قابل اعتمادی در عراق وجود ندارد اما انتظار می رود که در این رای گیریها ائتلاف گروههای سیاسی مذهبی شیعه به رهبری روحانیون که خود را ائتلاف ملی عراق می خواند به نسبت ائتلاف میانه روتر به رهبری نوری المالکی نخست وزیر فعلی که تحت رهبری شیعیان است ولی کردها و سنی ها نیز در آن مشارکت دارند موفقیت بیشتری کسب کند.
هر یک از این گروهها و یا ائتلافها که در پارلمان آینده عراق کرسیهای بیشتری به دست بیاورند نخست وزیر آینده عراق را پیشنهاد خواهند کرد.
این مقاله می افزاید یکی دیگر از نشانه های اعمال نفوذ و تاثیر گذاری ایران این است که گروه پیرو مقتدی صدر تبلیغ پیرامون یک برنامه عربی را رها کرده و اکنون از برقراری تماس و ارتباط با سایر قدرتها از جمله ایران را تبلیغ می کند. صدری ها که به عنوان یک گروه مستقل در سال 2003 ظهور کردند در گذشته دشمن مجلس اعلای اسلامی عراق که گروهی مورد حمایت ایران است بودند و طرفداران دو گروه تا سال 2008 در مناطق شیعه نشین عراق با یکدیگر می جنگیدند.
به گفته یکی از مقامات ارشد امنیتی عراق که به شرط معرفی نکردن خود با آسوشیتدپرس گفتگو کرده است به نظر می رسد که ایران حتی نوری مالکی را تحت فشار قرار داده تا به ائتلاف شیعیان بپیوندد ولی او قبول نکرده است.
دولت نوری مالکی آمریکا و ایران را متهم می کند که از خاک عراق برای تصفیه حساب بین خود استفاده می کنند. اگر ایران بتواند به اهداف خود در این انتخابات دست یابد و آمریکا نیز با رعایت جدول زمانی فعلی نیروهایش را اواخر سال آینده از عراق خارج کند حکومت ایران به یک هدف استراتژیک دست خواهد یافت و آن عراقی بدون حضور نیروها و نفوذ آمریکاست که می تواند متحد و هم پیمانی مناسب برای ایران باشد.
علیرضا نادر از تحلیلگران مرکز پژوهشی راند در واشنگتن می گوید:” جمهوری اسلامی خواهد کوشید نفوذ خود را به اشکال مختلف در عراق حفظ کند از جمله حمایت سیاسی از برخی گروهها ، همکاریهای اقتصادی و سرمایه گذاری، مناسبات مذهبی و حتی حمایت از شورشیان شیعه. هدف نهایی ایران روی کار آمدن آن دسته از گروههای شیعه در عراق است که سیاست های آنها با منافع ایران سازگاری دارد.“
آسوشیتدپرس می افزاید برخی از سیاستمداران سنی عراق می گویند که رد صلاحیت 500 نامزد انتخاباتی که اکثر آنها سنی بودند به اتهام ارتباط با حزب بعث تحت نفوذ ایران صورت گرفت. اما حکومت ایران همواره حمایت از گروههای خشونت طلب در عراق و یا دخالت در سیاست داخلی این کشور را تکذیب کرده است.
اما فرمانده ارشد نیروهای آمریکایی در منطقه ،ژنرال ریموند اودیرنو گفت که ”اطلاعات مستقیم“ ثابت می کند که سیاستمداران شیعه ای که مسئول بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی بوده اند با دولت ایران ارتباطاتی دارند.
اسامه النجیفی یکی از سیاستمداران سنی عراق هفته گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی گفت :” نفوذ ایران در سراسر عراق مشهور است. ایران در فعالیت های پارلمان ، تصمیمات دولت و حتی نیروهای مسلح عراق دخالت می کند.“
اما ایران تنها همسایه عراق نیست که می کوشد در انتخابات سرنوشت ساز این کشور اعمال نفوذ کند. عربستان سعودی ، سوریه و ترکیه نیز هر یک به شکلی پنهانی تر از نیروهای مطلوب خود د راین رقابت ها حمایت می کنند.
پیتر هارلینگ از کارشناسان مرکز پژوهشی ”گروه بین المللی بحران“ در بروکسل می گوید :” هیچیک از مشکلات بنیادی سیاست عراق تاکنون به طور قطعی حل نشده اند و بنابراین کاملا طبیعی است که قدرتهای منطقه یی در این کشور دخات کنند.“
ایران و عراق هر دو کشورهایی هستند با اکثریت جمیعت شیعه و اماکن مقدس شیعیان در خاک عراق قرار دارند و میلیونها شیعه ایرانی برای زیارت این اماکن به عراق سفر می کنند. حکومت ایران در عراق مراکز فرهنگی دایر می کند، کتابهای رایگان توزیع می کند و به خرج خود سیاستمداران عراق را به تهران دعوت می کند و از طریق نهادهای مختلف به اقشار فقیر در شهرهای شیعه عراق کمک مالی می دهد.
به نوشته آسوشیتدپرس ایران در عرصه سیاست عراق باید بسیار محتاطانه عمل کند چون حضور آشکار و گسترده می تواند باعث تحریک ملی گرایی عراقی شود.
آسوشیتدپرس در پایان می نویسد در حالیکه بخش اعظم سنی های عراق ایران را به چشم یک شیطان می نگرند برخورد گروههای مختلف شیعیان با ایران هر یک به گونه ای متفاوت است. به عنوان مثال نوری المالکی معتقد است که عراق هیچ گزینه دیگری غیر از حفظ مناسبات دوستانه با ایران ندارد. اما ایاد علاوی نخست وزیر اسبق عراق که از نیز شیعه است ایران را یک خطر بالقوه می داند که باید از نزدیکی بیش از حد به آن پرهیز کرد. (رادیوفردا-14 اسفند)