زهرا کاظمی عکاس و خبرنگار کانادایی ایرانی در تابستان سال ۲۰۰۳ از سوی مقامات ایران دستگیر شد و بر اثر ضرب و شتم در زندان اوین دچار ضربه مغزی شد و اندکی پس از آن در بیمارستانی در تهران درگذشت.
استفان هاشمی، فرزند زهرا کاظمی در نامه ای خطاب به استفان هارپر، نخست وزیر دولت محافظه کارکانادا، از وی خواسته است تا علاوه بر ارجاع پرونده قتل خانم کاظمی به دیوان بین المللی جنایی و صدور حکم دستگیری مسئولان قتل وی، باردیگر از دولتمردان تهران بخواهد تا پیکر مادرش را به کانادا مسترد کنند.
استفان هاشمی در نامه انتقاد آمیز خود از تعلل و انفعال هفت ساله دولت های برسر قدرت در کانادا درپیگیری این پرونده قتل انتقاد کرده است.
فرزند این خبرنگارمقتول، دولت کانادا را به وعده های توخالی و کوتاهی دراتخاذ اقدامات موثرعلیه ایران متهم کرده است.
استفان هاشمی، فرزند زهرا کاظمی اخیراً با کمک وکلای خود در مونترال پرونده شکایت مدنی ۱۷ میلیون دلاری علیه مقامات رژیم ایران تشکیل داده است. وی امیدواراست تا بتواند مقامات بلند پایه رژیم ایران دست اندرکار در قتل مادرش را در دادگاه های کانادا به پای میزمحاکمه بکشاند.
براساس «قانون مصونیت کشورها»، دادگاه های کانادایی نمی توانند مقامات دولت های خارجی را به اتهام جنایت علیه بشریت و شکنجه در خاک این کشور محاکمه کنند.
درشرایطی که رای دادگاه استان کبک علیه دولت ایران روز دوشنبه ۸ مارس اعلام می شود، فرزند خانم کاظمی در نامه خود خطاب به نخست وزیر دولت فدرال از اتاوا خواسته است تا از قانون مصونیت کشورهای خارجی در دادگاه های کانادا دفاع نکند.
وکلای دولت ایران دراین دادگاه ادعا کرده اند قانون مصونیت کشورهای خارجی مانع محاکمه مقامات حکومتی ایران درکانادا می شود.
درحالی که استفان هاشمی، دولت کانادا را به تعلل درپیگیری اجرای عدالت در پرونده قتل یک شهروند کانادایی متهم می کند، اتاوا در بیانیه ای اعلام کرده است کانادا خواستار «تحقیق شفاف و معتبر» در مورد افراد دست اندر کار در قتل خانم کاظمی در ایران شده است و این امر هنوز مسئله کلیدی درمناسبات کانادا با ایران محسوب می شود.
کاترین لوبیر، سخنگوی وزیرامورخارجه کانادا، در مورد پرونده شکایت مدنی فرزند خانم کاظمی دردادگاه کبک و به چالش کشیدن قانون مصونیت دولت های خارجی گفته است دولت کانادا به هیچ وجه از دولت ایران دفاع نمی کند و اتاوا همواره به دور ازملاحظات سیاسی، نقض حقوق بشراز سوی حکومت ایران را محکوم کرده است.
فرزند خانم کاظمی در نامه انتقاد آمیز خود به نخست وزیر کانادا نوشته است: «اگر در دادگاه های کانادا به روی ما بسته شود، دیگرهیچ مامنی برای اجرای عدالت نخواهیم داشت چرا که ساختار قضایی ایران ناکارآمدی و بی کفایتی خود برای اجرای عدالت دراین پرونده را ثابت کرده است.»
استفان هاشمی در پایان نامه گلایه آمیز خود، وظیفه محافظت و اجرای عدالت در مورد شهروندان کانادایی از جمله مادرش را به نخست وزیر دولت فدرال یادآوری و تاکید کرده است اگر دولت شما و دولت های پیشین کانادا، اجرای عدالت دراین پرونده را پیگیری کرده بودند، من به جای رویارویی با این دولت رسوا و پرداخت هزینه ای حقوقی پیگیری قانونی آن، فرصتی می یافتم تا زندگی زهرا کاظمی را جشن بگیرم و میراث به جای مانده از او را از طریق «بنیاد زیبا کاظمی» به مردم بیشتری بشناسانم.
برگرفته از: سایت رادیو آمریکا