سؤال: تا چه میزان عملا رای دهندگان عراقی اینبار به آگاهی ضرورت شرکت در انتخابات رسیدند؟
محمد جلیل: براساس تجارب انتخاباتی که طی مدتهای اخیر بوده است چون این چهارمین انتخاباتی است که برگزار میشود یعنی همه اینها باعث آگاهی رای دهندگان عراقی برای ایجاد تغییر شده است خصوصاً که احساس کردند که دولتهای قبلی که از سال 2003 تا الان روی کار آمدند یک سوء خدمت را احساس کردند و مردم می خواهند که با تمام قوا برای رای گیری بروند و تغییر را محقق کنند.
سؤال: آیا عراقیان و رای دهندگان یک تصویری از دولت آینده دارند؟
محمد جلیل: آنچه که تا الان مشخص شده است اینکه رای دهندگان می خواهند از امور فرقه گرایی فاصله بگیرند و به سمت ائتلاف هایی بروند که همه طیف ها را شامل بشود لیست هایی هستند که در این انتخابات دست بالا را دارند و انتظاری که ناظران دارند و همچنین نظر سنجی ها نشان می دهد تاکید می کند که آنها بیشترین رای را خواهند آورد مثل دو ائتلاف دولت قانون و ائتلاف ملی به اضافه وحدت العراق و همچنین لیست العراقیه که البته شاهد این بودیم که در بسیاری از مناطق عراق جلو افتاده است. مهم این است رای دهنده عراقی از امور فرقه گرایانه فاصله گرفته و به سمت احزاب لیبرالی و لائیک میرود برای اینکه نسبت به احزابی و دولت های قبلی که اسلامی بودند و وابستگی مشخصی به برخی احزاب داشتند را تجربه کسب کرده است و میخواهد که اینبار این لیستها و احزاب و تشکل های متنوع را تجربه کند ....
استان الانبار
ساعت 9 به وقت محلی
... اقدامات امنیتی در این استان خیلی شدیدتر است ما الان در رمادی و در نزدیکی حوزه رای گیری هستیم که سه نقطه بازرسی و تفتیش امنیتی وجود داردکه در واقع هر 100 متر میباشد تا به نقطه رای گیری برسند... صدای دو انفجار را نیز شنیدیم ولی محدود بود و بزرگ نبود... برغم این انفجارها مردم شرکت می کنند و ناظران هم حضور دارند با ناظر نماینده سازمان ملل هم دیدار کردم که وی از اقدامات و روند انتخاباتی صحبت کرد ... مردم و رای دهندگان در اینجا گفتند که برای تغییر وضعیت شان تلاش می کنند و بر زبان میآوردند که ”نه به سهمیه بندی و فرقه گرایی” و همچنین از خیلی از رهبران جریانات سیاسی در این استان و حتی از رای دهندگان عراقی شنیدیم که می گفتند ”نه به دخالت خارجی” همچنین ” نه به فساد” می گفتند ما همچنین از رای دهندگان شنیدیم که نسبت به بروز تقلبات و تغییر صحنه و تغییر این اراده ای که می خواهد وضعیت شان را عوض کند نگران هستند, یک نگرانی از اینکه دولت و سیستم های رسمی اقدام به هر تقلبی بکنند که اراده مردم در استان الانبار را تغییر بدهد و در واقع یک نگرانی نسبت به آینده وجود دارد.