کمیته بین المللی در جستجوی عدالت که بیش از 4000پارلمانتر در اروپا و آمریکا را در بر می گیرد، طی نامه یی گزارش این کمیته درباره تحولات اشرف و لیبرتی در فاصله دو اجلاس شورای امنیت را برای این شورا، دبیرکل ملل متحد و وزرای خارجة کشورهای عضو شورای امنیت ارسال کرد.
این گزارش که در 10 فصل تنظیم شده است، پس از بررسی وقایع سه ماهه در دو کمپ اشرف و لیبرتی، الزامات فوری را در 10ماده و الزامات ضروری را در 5ماده برای تکمیل جابجایی ساکنان اشرف به لیبرتی به شورای امنیت ارائه میکند و خواستار حمایت شورای امنیت از برآورده شدن این الزامات میشود.
کمیته بین المللی در جستجوی عدالت، در گزارش خود ضمن محکوم کردن کارشکنی دولت عراق در تامین حداقلهای انسانی درخواست شده از سوی ساکنان اشرف برای انتقال به لیبرتی، تصریح میکند که دولت عراق در 7 ماهی که از امضای یاداشت تفاهم بین عراق و ملل متحد میگذرد، آن را به کرات نقض کرده و اکثر وعده هایی را که از دسامبر گذشته از طریق سازمان ملل و دولت آمریکا به ساکنان اشرف برای انتقال به لیبرتی داده بود، زیر پا گذاشته است.
گروه پنجم ساکنان در 4 مه 2012در حالی به لیبرتی منتقل شد که همه قولهای دولت عراق به سفیر مارتین کوبلر نماینده ویژه دبیرکل، و سفیردن فیرید مشاور ویژه وزیر خارجه آمریکا انجام نشده باقی ماند.
در جریان این انتقال 6 خودروی خدماتی که با توافق عراق و یونامی به لیبرتی منتقل میشد به شیوه یی راهزنانه توسط ماموران عراقی از وسط راه بازگردانده شد.
متعاقبا ساکنان و نمایندگانشان در نامه های متعدد به ملل متحد و آمریکا خواستهای خود را برای ادامه انتقال در 6 محور فرموله کردند.
به دنبال ملاقات نماینده ویژه دبیر کل با خانم مریم رجوی در روز اول ژوئیه باحضور یک گروه از ناظران آمریکایی و اروپایی، ناظران اروپایی و ناظران آمریکایی در دو پیشنهاد جداگانه از ساکنان خواستند پس از برآورده شدن 10 ماده که در برگیرنده بخشی از درخواست های 6گانه ساکنان بود با حرکت ستون ششم موافقت کنند. ولی دولت عراق با انتقال بخشی از اموال ساکنان و 300 کولر از هزاران کولر ساکنان به لیبرتی ، فقط بخشی از دو ماده از 10 ماده را به اجرا در آورده و تا کنون دست کم 8 فقره از این مواد انجام ناشده باقی مانده است.
در بیانیه کمیته بین المللی درجستجوی عدالت درباره گزارش این کمیته آمده است:
این بهانه که ساکنان اشرف خواستهایشان را عوض میکنند هیچ موضوعیتی ندارد، ساکنان با حسن نیت کامل مستمرا دامنه خواستهایشان را محدودتر کرده اند و در صدد یک جابجایی مسالمت آمیز بوده اند. اما این دولت عراق بوده که به تعهداتش پای بند نبوده است.
واقعیت این است که خواستهای ساکنان تماما در چارچوب یادداشت تفاهم و در چارچوب قانون انساندوستانه بین المللی و حقوق بشر بین المللی است و خوداری عراق از اجرای آنها هیچ توجیهی ندارد. این بسیار تاسف آور است اگر نماینده ویژه دبیرکل و یا مشاور ویژه وزیر خارجه آمریکا بجای فشار به دولت عراق برای اجرای این خواستها فشار را متوجه ساکنان برای ادامه جابجایی کند. ما قویا معتقدیم که ادامه و تکمیل جابجایی می بایست بعد از اجرای این حداقلهای صورت بگیرد.
در صورتی که دولت عراق از اجرای این حداقلها سر باز بزند. قدم اول اینست که نماینده ویژه بدون هیچ ملاحظه ای مانع تراشیهای عراق را به شورای امنیت گزارش کند و خواستار دخالت فعال آن بشود.
این بسیار غیر عادلانه است اگر نماینده ویژه مانند همیشه بخواهد در شورای امنیت هر دو طرف را به یکسان مورد خطاب قرار دهد و خواهان ادامه همکاری با یکدیگر شود. زیرا حقیقت اینست که ساکنان اشرف به همه تعهدات خود پای بند بوده اند و 2000 تن از ساکنان به لیبرتی منتقل شده اند، اما این دولت عراق بوده است که همه تعهدات خود را نقض کرده است. نماینده ویژه باید این حقیقت را در شورای امنیت اذعان کند که ممانعت از حل حداقلهای انسانی نظیر مساله آب و برق، و انتقال خودروها و بنگالهای بیماران ضد انسانی است.