لرد مگینس: آزادی یا سرکوب - تعریف (تعیین) مسئولیت

 لرد مگینس در مقاله اش برای پلیتیکس هوم آمریکا را به حذف نام سازمان مجاهدین خلق ایران از لیست سازمانهای تروریستی خارجی فرا می خواند”عدالت به تأخیر افتاده عدالت انکار شده است“ یک اصل جاودانی قانونی (حقوقی) است

پس از بیش از یک دهه نبرد قانونی و چالش های سیاسی علیه نامگذاری آنها بعنوان یک سازمان تروریستی، سازمان مجاهدین خلق ایران (پی ام او ای/ام یی کی) همچنان از عواقب این عدالت به تأخیر افتاده رنج می برد. با این وجود آنها بسختی کوشش می کنند در این وضعیت نامعین به بقای خود ادامه دهند، چرا که مهلت وزارتخارجه آمریکا برای گرفتن تصمیم نهایی درباره نامگذاری آنها در لیست سازمانهای تروریستی خارجی (اف تی او) دارد به پایان می رسد. این نامگذاری یک مانع روزانه در برابر حفاظت و جابجایی اعضای مجاهدین خلق در عراق است، و تا به امروز به بهای جان دهها نفر تمام شده است.

دولت کلینتون ابتدا در 1997 بعنوان یک ”نشان حسن نیت“ به محمد خاتمی رئیس جمهور ایران که یک اصلاح طلب نامیده شده بود مجاهدین خلق ایران را در این لیست قرار داد. از آنزمان ببعد، مجاهدین خلق یک نمونه بی سابقه حقوقی را در اتحادیه اروپا و بریتانیا ایجاد کرده اند بعنوان تنها سازمانی در تاریخ که توانسته صرفا از طریق ابزار قانونی نامش را از لیست های سازمانهای تروریستی حذف کند. این نبرد ادامه دار با وزارت خارجه آمریکا همچنان بر آن سیستم قانونی (حقوقی) خسته کننده فشار می آورد، که بنظر می رسد اهمیتی به 3400 پناهنده نمی دهد که مجبورند قربانی شدن پروسه های اف تی او را تحمل کنند.

پس از بیش از یک دهه دعوی حقوقی، یک دادگاه واشینگتن دی سی در 2010 حکم کرد که این نامگذاری روند دادرسی را نقض کرده این کیس را به وزارت خارجه برگرداند تا این موضوع را در ظرف شش ماه بازبینی کند. به آن حکم توجهی نشد، وزارتخارجه از پاسخ به حکم دادگاه خودداری کرد.

تا اینکه مجاهدین خلق ایران در فوریه امسال یک درخواست دستور اجرا را به دادگاه استیناف ارائه کردند، که از دادگاه می خواست وزارتخارجه را وادار به عمل کند. این دادگاه درخواست اجرا را پذیرفت، گفت که وزارتخارجه هیچ دلیل موجهی نشان نداده که چرا 600 روز منتظر شده است، برغم اینکه کنگره به او 180 روز فرصت داده بود تصمیم بگیرد. دادگاه تشخیص داد که چنین تأخیری مجاهدین خلق را مؤثرا در یک ”برزخ بروکراتیک“ قرار داده است. دادگاه به وزارتخارجه دستور داد ظرف 4

ماه (تا اکتبر) پاسخ نهایی اش را بدهد، و تهدید کرد که اگر آنها این ضرب الاجل را از دست دهند نامگذاری مجاهدین خلق را بطور اتوماتیک لغو می کند.

بنظر می رسد شک کمی وجود دارد که مجاهدین خلق در جستجویشان برای عدالت نهایتا به آن دست خواهند یافت، ولی به چه بهایی؟ از زمانیکه عراق حفاظت کمپ اشرف را بدست گرفته، جاییکه هزاران ساکن مجاهد خلق بیش از یک ربع قرن در آن زندگی کرده اند، 49 ساکن بیدفاع اشرف در دو قتل عام توسط نیروهای عراقی کشته شده اند و صدها نفر دیگر مجروح شدند. چنانچه نماینده کنگره براد شرمن (دمکرات - کالیفرنیا)، یک عضو ارشد کمیته امور خارجی کنگره، گفت، ”دفتر سفیر عراق گفته است دستان دولت عراق آغشته به این خون نیست ولی دستان وزارتخارجه حداقل تا حدی به این خون آغشته است زیرا مجاهدین خلق ایران بعنوان یک گروه تروریستی نامگذاری شده و، مطابقا، عراق احساس نمی کند که باید حقوق بشر آنهاییکه در کمپ هستند را برسمیت بشناسد“. بنابراین رفتار وزارتخارجه در خدمت توجیه هر بی عدالتی است که به اعضای مجاهدین خلق چه در عراق یا چه در ایران شده است - جاییکه آنها پیوسته توسط رژیم ملاها بعنوان کاندیدا برای اعدام معرفی شده اند.

وزارتخارجه مکررا اصرار می ورزد که همکاری مجاهدین خلق در جابجایی ساکنان اشرف به کمپ جدال برانگیز لیبرتی بر شانس آنها برای حذف شدن از لیست اف تی او تأثیر می گذارد. آن، برغم این واقعیت است که چنین شرایطی خارج از شرایط مقرر شده ایست که وزیر خارجه مختار بوده آنرا برای ارزیابی موقعیت مجاهدین خلق بعنوان یک سازمان تروریستی بکار ببرد.

ادامه لیست گذاری مجاهدین خلق نه تنها یک تهدید اخلاقی برای امنیت آنها در عراق است، بلکه بزرگترین مانع علیه جا به جایی نهایی آنها بعنوان پناهنده به کشورهای دیگر است. شاید بطور قابل فهمی،  برغم درخواست های سازمان ملل، هیچ کشوری ظاهرا حاضر نیست جامعه اشرف را تا زمانیکه آمریکا نامگذاری تروریستی آنها را ادامه می دهد بپذیرد.

تاکنون دو سوم ساکنان اشرف در پنج گروه (کاروان) به کمپ لیبرتی، یک پایگاه سابق آمریکا نزدیک بغداد، رفته اند، که گروه کار بازداشت های خودسرانه سازمان ملل آنرا یک مرکز بازداشت باز توصیف کرده است. درحال حاضر، بازهم به نشانه حسن نیت دیگری مجاهدین خلق قبول کرده اند 400 نفر دیگر از بقیه ساکنان اشرف به لیبرتی منتقل شوند. درحالیکه ساکنان اشرف را ترک می کنند، آنها عملا جان خود را بدست وزارتخارجه سپرده اند، به آنها اعتماد می کنند که به وعده هایش عمل کند.

زمان آن رسیده که آمریکا این مانع نهایی برای جابجایی این پناهنده ها را بردارد. آمریکا با لغو نامگذاری مجاهدین خلق از لیست اف تی او پروسه جا به جایی پناهنده های اشرف را تسریع خواهد کرد. روند قانونی نشان داده که نامگذاری مجاهدین خلق فاقد ارزش است، روند دادرسی را نقض می کند، و اعتبار لیست سازمانهای تروریستی خارجی را زیر سئوال می برد.

حرفهای توخالی و تعهدات نقض شده هیچ اعتباری برای آمریکا نمی آورد؛ این قوه قضاییه و اساس دمکراتیکی که قانون اساسیش برآن استوار است را سرخورده و خنثی می کند. فشار برای لغو نامگذاری مجاهدین خلق تنها درباره تعمیر یک سیاست شکسته شده اف تی او یا حتی درباره جان پر ارزش 3400 پناهنده نیست. درباره اینست که آیا آمریکا بطور خاص و غرب بطور عام، در برابر سرکوب و بی عدالتی یک آلترناتیو عملی را ارائه می کنند.

لرد مگینس از درامگلاس، یک عضو ارشد مجلس اعیان بریتانیا است. او از سال 1983 تا 2001 نماینده مجلس عوام برای حوزه فرماناگ و ساوت تایرون بود.