رابطه سقوط ارزش ریال و گرانی، با کمک مالی رژیم به سوریه؟
خبرگزاری فرانسه روز 10 مهر از تهر ان خبر داد قیمت دلار طی یک روز 17 درصد جهش کرد و از 2960 تومان روزیکشنبه 9 مهر، در اواخر روز دوشنبه 10 مهر91 به رکورد 3470 تومان رسید. در همین روز تایمز لندن گزارش داد که رژیم ایر ان برای حمایت مالی از جنگ بشاراسد با انقلابیون سوری 10 میلیارد دلاربه اوکمک مالی کرده است همین منبع به نقل از فراریان ارتش اسد نقل می کند که رژیم ایران علاوه برا رسال سلاح ونیرو به سوریه چندماه حقوق نظامیان ارتش بشاراسد را نیز پرداخت کرده است. (تایمز لندن در گزارش خود اضافه می کند که درگیری خونین درسوریه ادامه دارد و هدفگذاری کمک هنگفت وچند جانبه رژیم ایران، که انهدام قیام سوریه بوده ، محقق نشده و به همین علت قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس که مأمور ومسؤل این کاربوده اعتبارنظامی خود را درنظرخامنه ای ازدست داده وسیاست رژیم ایران درمورد سوریه از جانب مقامات این رژیم به زیر سؤال رفته و در این فضا رژیم ایران با اپوزیسیون اسد ازجمله اخوان المسلمین سوریه وارد مذاکره شده است)
کاهش عمدی عرضه ارز
یکی ازعلل اصلی صعود اخیرقیمت ارز درایران کاهش عرضه ارزبه بازاراست . این کاهش ازیکسو ناشی ازخودداری عمدی بانک مرکزی از عرضه ارز نفتی سهم دولت به بازار است( که برخی از نمایندگان مجلس رژیم نظیر نادران وتوکلی روی آن انگشت گذا شته اند) وازسوی دیگر ناشی از خود داری بانک مرکزی ازمصرف ذخایرارزی خود برای مصارف جاری اقتصادی وخدماتی است ( که به دستور شورایعالی امنیت رژیم به اجرا درآمده است) . انتقال 10 هزار میلیون دلا ر کمک مالی اخیر رژیم ایران به بشاراسد ازمحل درآمد نفتی دولت وذخایرارزی بانک مرکزی صورت گرفته و به وضوح نشان می دهد درحالی که بازارارز دچارکمبود شدید عرضه است ، رژیم منابع ارزی کشوررا به مصارف امنیتی ونظامی اختصاص داده وازعرضه این منابع به بازار خودداری می کند.
پرداخت ارزمورد نیازبخش کشاورزی صنعت وخدمات را به درآمد ارزی ناشی ازصادرات غیرنفتی گره زده اند . «اطاق مبادلات ارزی » ازاین محل نمی تواند روزانه بیشتراز 10 تا 15 میلیون دلاز ارز به اقتصاد کشورتزریق کند که به اقرار نهاوندیان رییس اطاق صنایع وبازرگانی این مقدارعرضه وتخصیص ارز به اقتصاد کشور، فقط 10 درصد نیاز روزانه را تأمین می کند.
تاثیر سریع صعود قیمت ارز بر صعود قیمت کالا
خبرگزاری حکومتی فارس 10مهر91 درمورد تأثیر سریع قیمت ارز برقیمت مایحتاج مردم و بخش تولید کشور گزارش می دهد که « ، با نوسانات نرخ ارز در یک ماه گذشته شاهد افزایش قیمت همه گروههای کالایی از جمله لوازم خانگی، پوشاک، مواد غذایی، مواد آرایشی و بهداشتی و ... هستیم که با افزایش قیمت 40 تا 100 درصدی توسط صنوف مختلف عرضه میشود.
علیرغم اعلام وزارت صنعت در خصوص کالاهای اساسی، دارویی و سایر کالاها که ارز ارزانقیمت دریافت میکنند اما شاهد افزایش قیمت همه کالاها در همه گروهها هستیم.
مشاهده این صحنه که قیمت کالا در روز جاری با روز گذشته تفاوت 10 تا 20 درصدی داشته باشد به یک مقوله طبیعی تبدیل شده است و در همین راستا شاهد آن هستیم که برخی از صنوف و تولیدکنندگان به بهانههای مختلف اقدام به احتکار و یا افزایش قیمتهای خارج از عرف در سطح بازار میکنند
برخی کالاها نظیر خودرو شاهد اختلاف قیمت 14 تا 20 میلیون تومان بین قیمت سطح بازار و قیمت کارخانه هستیم و این اتفاق در بین همه کالاها وجود دارد بطوریکه حتی پس از تعیین قیمت محصولات لبنی برای چندمین بار نیز شاهد افزایش قیمت محصولات و عدم کاهش آن از سوی تولیدکنندگان در سطح بازار هستیم و حتی در خصوص برخی کالاها نظیر روغننباتی برای چهارمین بار متوالی در یک سال و نیم گذشته شاهد تقاضا برای افزایش قیمتها به سمت سازمان حمایت هستیم
محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران، در همین رابطه به خبرنگاران گفته است: «زمانی که مرکز مبادلات ارزی تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد نیاز بازار را تامین میکند، نمیتوان بیش از این انتظار داشت که در بازار ارز نقش آفرینی داشته باشد»
یزدان حاج حمزه
دهم مهر 1391