متن توافقنامه آتش بس اسراییل و حماس

اسرائیل و حماس چهارشنبه اول آذر، به توافقنامه آتش بس دست یافتند و به ۸ روز حملات نظامی دوجانبه علیه یکدیگر پایان دادند.

به گزارش رادیو فردا 1 آذر 1391، خبر دستیابی دو طرف به معاهده آتش بس را محمد کامل عمرو وزیر امور خارجه مصر در کنفرانس خبری مشترک خود با هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد. مصر نقش میانجی را در رسیدن دو طرف به توافقنامه ایفا کرده است.

از سویی خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در کنفرانسی خبری گفت که اسرائیل در دستیابی به اهدافش از حمله به نوار غزه شکست خورده است. او همچنین از نقش رژیم ایران در کمک به گروه‌های فلسطینی در غزه تجلیل کرد.

در مقابل بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به طور تلویحی گفت که در صورت شکست توافق آتش بس، اسرائیل دست به عملیات نظامی شدید‌تر علیه غزه خواهد زد.

متن توافقنامه آتش بس

خبرگزاری الشرق الاوسط مصر متن توافقنامه آتش بس میان اسرائیل و حماس را منتشر کرده است که شامل ۴ بند است و در سه بند دیگر، به ابزارهای اجرای آن پرداخته است.

در بند اول تصریح شده است: «اسرائیل تمام حملات زمینی، دریایی و هوایی خود را به نوار غزه متوقف می‌کند از جمله یورش‌های‌ گاه به‌گاه و ترور شخصیت‌ها.»

در بند دوم آماده است: «گروه‌های فلسطینی تمام حملات خود از نوار غزه به اسرائیل را متوقف می‌کنند از جمله شلیک موشک و حمله به خط‌های مرزی.»

در بند سوم به مسائل مورد اختلاف دو طرف پرداخته شده است: «گذرگاه‌ها باز می‌شود و رفت و آمد افراد و کالا تسهیل می‌شود. همچنین در برابر رفت و آمد ساکنان مانع ایجاد نمی‌شود و در مناطق مرزی هدف قرار نمی‌گیرد. مفاد این بند ۲۴ ساعت پس از آغاز اجرای توافقنامه آتش بس اجرا می‌شود.»

بند چهارم تصریح کرده است: «در صورت درخواست هرکدام از دو طرف درباره مسائل دیگر نیز بحث می‌شود.»

بخش دوم توافقنامه به بندهایی اختصاص یافته که به راهکاری‌های اجرا پرداخته است.
در بند اول آن آمده است: «ساعت آغاز اجرای توافقنامه مشخص می‌شود.»

این توافق‌نامه از ساعت ۹ شب به وقت قاهره اجرایی شده است.

در بند دوم آمده است: «مصر از همه طرف‌ها تضمین‌هایی برای پایبندیشان به توافقنامه می‌گیرد.»

بند سوم تصریح کرده است: «همه طرف‌ها متعهد می‌شوند اقدامی که توافقنامه را نقض می‌کند انجام ندهند و در صورت وجود ملاحظه‌ای به منظور پیگیری موضوع، به مصر به عنوان میانجی توافقنامه مراجعه می‌کنند.»

تشکر خالد مشعل از رژیم ایران

خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در کنفرانسی خبری که پس از اعلام توافقنامه آتش بس برگزار کرد، از رژیم ایران به «خاطر مسلح سازی مقاومت» در نوار غزه تشکر کرد.

او در این چارچوب از نقش رژیم ایران در «کمک تسلیحاتی و مالی به مقاومت» تجلیل کرد و گفت: «با وجود اختلاف‌هایی که بر سر سوریه داشتیم ایران در کمک تسلیحاتی و مالی به مقاومت نقش ایفا کرد».
در عین حال مهمان پرست سخنگوی دولت احمدی نژاد و

در حالی که هم مقام‌های مختلف رژیم حمایت نظامی از غزه را تایید کرده‌اند و حماس نیز از رژیم ایران به دلیل مسلح‌سازی تشکر کرده، با اینحال وزارت خارجه آخوندها متهم شدن ایران از سوی فرانسه به نقش داشتن در درگیری‌های غزه را «بی‌اساس» خوانده است.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، روز اول آذرماه ضمن رد اظهارات لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، که عملکرد ایران را مخل ثبات خاورمیانه دانسته بود، این سخنان را ناشی از «بی‌توجهی» آقای فابیوس به «واقعیت‌های خاورمیانه و عملکرد سازنده و نقش و جایگاه رژیم ایران در تقویت صلح و ثبات منطقه‌ای» دانست.

لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، روز اول آذرماه گفته بود که راکت‌های ایران از سوی غزه به سوی شهروندان اسرائیل شلیک می‌شوند.

نتانیاهو: در صورت شکست آتش بس «عملیات نظامی شدید‌تر» در پیش است

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چهارشنبه ساعاتی پس از اعلام دستیابی به تواقق آتش بس با حماس گفت در صورت شکست آتش بس، اسرائیل اجرای «عملیات نظامی شدید‌تر» علیه نوار غزه را بررسی خواهد کرد.

او گفت: «می‌دانم که برخی شهروندان انتظار عملیات نظامی شدیدتری دارند که شاید به آن نیاز پیدا کنیم»

از سویی دفتر نخست وزیر اسرائیل در بیانیه‌ای اعلام کرد که نتانیاهو در گفت‌و‌گوی تلفنی با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا آمادگی خود را برای دادن فرصت به توافقنامه آتش بس به منظور اجرایی شدن آن اعلام کرد.

این بیانیه ادامه داده است: «نتانیاهو با دادن فرصت به پیشنهاد مصر برای آتش بس به منظور ثبات و بازگشت آرامش موافقت کرده است آن هم پیش از ان که اقدام شدید دیگری ضروری شود»

کاخ سفید آمریکا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که اوباما از نتانیاهو به خاطر پذیرش توافقنامه آتش بس تجلیل کرده است.

موضع گیری‌های بین المللی

شورای امنیت سازمان ملل متحد از اسرائیل و حماس خواست به توافقنامه آتش بس پایبند باشند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، در بیانیه شورای امنیت که شامگاه چهارشنبه صادر شد آمده است: «تلفاتی که غیر نظامیان در نتیجه این وضعیت متحمل شده‌اند را محکوم می‌کنیم. این نشان از ان دارد که نیاز برای اقدام‌هایی مناسب برای تضمین امنیت و سلامت غیر نظامیان و حمایت از آنها بر پایه قانون بین المللی حقوق بشر وجود دارد»

در ادامه این بیانیه خاطرنشان شده است: «اعضای شورای امنیت از همه طرف‌ها می‌خواهند که به توافق‌نامه پایبند باشند و به شکلی جدی و نیتی صادقانه برای اجرای بندهای آن تلاش کند»

این بیانیه همچنین از «قدرت و تلاش‌های محمد مرسی رئیس جمهور مصر و دیگران که به او برای دستیابی به توافقنامه آتش بس کمک کردند» تجلیل کرده است.

محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی هم در بیانیه‌ای پشتیبانی خود از توافق آتش بس را اعلام کرد. او همچنین خواستار «ادامه تلاش‌ها برای تثبیت توافق‌نامه»، «تکرار نشدن حملات اسرائیل» و «پایان محاصره غزه» شد.

بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد نیز که در کنفرانسی خبری که پس از دیدار با عبدالله دوم پادشاه اردن در امان پایتخت این کشور برگزار کرد، از اسرائیل و حماس خواست به تعهدات خود برپایه توافق‌نامه آتش بس پایبند باشند.