فیگارو ـ برای اقدام علیه برنامه اتمی ایران شش ماه وقت باقی مانده

روزنامه فیگارو ـ چهارشنبه 9 ژانویه 2013
ایزابل لاسر (فرستاده ویژه به اسرائیل)  
مارک رگو، سخنگوی نخست وزیر اسرائیل، شکی ندارد : «سال 2013 سال ایران خواهد بود» احتمال توسل به زور برای حل مسئله بمب هسته ای ایران که در تونلهای واقع در زیر کوهها در حال ساخته شدن است طی یک مدت طولانی به موضوع تیترهای درشت روزنامه ها تبدیل شده بود. بر اساس اطلاعات برملا شده توسط ایلان دایان، بر روی یک شبکه خبری اسرائیلی، در سال 2010، نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو و وزیر دفاع او اهود باراک به نظامیها دستور داده بودند که در چارچوب یک برنامه به نام «پ پلوس»، یک طرح حمله فوری علیه ایران را آماده سازی کنند. ولی آنها متعاقباً تغییر عقیده داده بودند زیرا پیرامون این موضوع نزد مسئولان سیاسی و نظامی اسرائیلی یک اتفاق نظر حاصل نشده بود.

از پاییز گذشته تاکنون دیگر خبری از این موضوع در میان نیست. انگار که بصورت ناگهانی و توسط یک چوب شعبده بازی، بمب اتمی در صفحه رادارهای اسرائیلی ناپدید شده است. احتمالاً دلیل این تحول این بوده که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا (که در تاریخ 6 نوامبر برگزار شدند) و انتخابات سراسری در اسرائیل (که قرار است در تاریخ 21 ژانویه برگزار شوند) سپری بشوند. ولی این وقفه انتخاباتی به مفهوم آن نیست که تهدید هسته ایران منتفی شده باشد. آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی که در نوامبر 2011 منتشر کرده بود تأیید کرده بود که برنامه هسته ای ایران ویژگی نظامی دارد.
یک دیپلمات اروپایی که جزو کارشناسان این پرونده محسوب میشود هشدار میدهد : «برنامه هسته ای ایران متوقف نخواهد شد. هر ماه که میگذرد آبشارهای جدید شامل دستگاههای سانتریفوژ راه اندازی میکند. هدف ایرانیها این است که آژانس بین المللی انرژی اتمی را غافلگیر بکنند و جامعه جهانی را در برابر عمل انجام شده قرار بدهند. این آژانس وابسته به سازمان ملل بصورت ذاتی بسیار کند کار میکند.  
در اقدامات اسرائیل در رابطه با قضیه اتمی ایران یک وقفه ایجاد شده است. دلیل این تحول این است که رسیدگی به این قضیه به کسان دیگری واگذار شده است. به گفته یک دیپلمات فرانسوی، «این پرونده اکنون نزد آمریکایی هاست». باراک اوباما تمام سال 2012 را صرف این کرد که از انجام یک حمله نظامی اسرائیل علیه ایران جلوگیری کند. او به رغم اینکه در گذشته هیچگاه روابط چندان خوبی با نتانیاهو نداشته است در رابطه با این قضیه چندین بار دستانش را به سوی نتانیاهو دراز کرد.
وعده اوباما
بمب افکنهای ارتش اسرائیل در سال 1981، مرکز هسته ای اوزیراک در عراق را هدف قرار داده بودند و در سال 2007 یک مرکز هسته ای در سوریه را هدف قرار داده بودند. در هنگام انجام این حملات، برنامه های هسته ای این دو کشور هنوز در مراحل ابتدایی بودند. به اعتقاد برخی از کارشناسان، چندین ماه است که برنامه هسته ای ایران بیش از حد به جلو رفته است و حملات هوایی بر روی تأسیسات هسته ایران چندان ثمربخش نخواهد بود، بخصوص که بخشی از این تأسیسات در زیر زمین قرار دارند. البته آمریکاییها که از امکانات نظامی و قابلیتهای دیپلماتیک بسیار فراوانتری برخوردار هستند بیشتر قادر خواهند بود در درازمدت به منظور حل مسئله هسته ای ایران اقداماتی را به اجرا بگذارند. باراک اوباما اطمینان داده است که او نخواهد گذاشت ایران به بمب اتمی دسترسی پیدا کند. در تل آویو بسیاری از افراد امیدوار هستند که او به این وعده اش عمل خواهد کرد، حتی اگر لازم باشد که برای رسیدن به این هدف یک اقدام نظامی را به اجرا بگذارد. ولیکن رئیس جمهور آمریکا ترجیح میدهد که کار به چنان نقطه ای نرسد. او تصمیم گرفته است که به یک دهه جنگ که در دوران جرج بوش آغاز شده بود خاتمه بدهد. او میترسد که تنش بار شدن وضعیت، افزایش ناگهانی بهای نفت و مشتعل شدن کل منطقه را در بر داشته باشد. دور جدیدی از مذاکرات که «مذاکرات آخرین شانس» خواهند بود قرار است در آینده میان ایران و کشورهای گروه 5 + 1 (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیای کبیر، آلمان) برگزار بشوند. البته افراد کمی هستند که حاضر باشند بر روی موفقیت آمیز بودن این مذاکرات شرط بندی کنند. ایتامار رابینوویچ، سفیر سابق اسرائیل در آمریکا، در یک کنفرانس برگزار شده توسط ایلنت (یک بنگاه فکری که در زمینه نزدیکتر کردن اسرائیل با کشورهای اروپایی فعالیت میکند)، اینگونه پیش بینی کرده است : «آمریکا تلاش خواهند کرد مجدداً با ایران مذاکره کند. اسرائیل مجدداً تأکید خواهد کرد که صبرش در حال لبریز شدن است.»
این یک واقعیت است که ایران تاکنون در برابر جامعه جهانی ذره ای کوتاه نیامده است. برونو ترتره، کارشناس «بنیاد برای پژوهش استراتژیک» («اف ار اس») تأکید میکند : «در تاریخ جهان هیچ نمونه ای وجود ندارد که یک کشور برنامه هسته ای اش را به چنین مرحله ای رسانده باشد و آن کشور از هسته ای شدن صرفنظر کند، مگر در مواردی که حوادث مهمی همچون یک جنگ یا یک تغییر رژیم اتفاق افتاده باشند.»
«اگر ایران برنده شود»
پرونده هسته ای ایران احتمالاً در پایان ماه جاری و پس از برگزاری انتخابات سراسری در اسرائیل در تاریخ 21 ژانویه مجدداً در مرکز توجهات قرار خواهد گرفت. ایتامار رابینوویچ انتخابات سراسری آتی در اسرائیل را «یک همه پرسی پیرامون ایران» محسوب میکند. او می افزاید : «پس از انتخابات، پرداختن به این موضوع آسانتر خواهد شد.» اصلی ترین مخالفان یک اقدام نظامی علیه ایران جزو اعضاء دولت آتی اسرائیل نخواهند بود. دولت آتی اسرائیل آسانتر خواهد توانست از جانب شورای امنیت اسرائیل برای انجام یک حمله نظامی علیه ایران چراغ سبز دریافت کند. بمب اتمی ایران اصلی ترین مسئله امنیتی برای اسرائیل است. به گفته یک دیپلمات، «یک ایران هسته ای معادلات استراتژیک در کل منطقه خاور نزدیک را تغییر خواهد داد».  
جامعه جهانی در گذشته چندین بار این سناریو را مورد تصور قرار داده بود که ایران، همچون ژاپن، به آستانه هسته ای شدن برسد ولی پایش را از مرز تولید بمب اتمی آن طرفتر نگذارد. مسئولان اسرائیلی چندان مشتاق نیستند که چنین سناریویی محقق شود. یک کارشناس اروپایی میگوید : «یک ایران که در آستانه هسته ای شدن قرار داشته باشد با یک ایران هسته ای تفاوت چندانی نخواهد داشت.»
در تل آویو از این به بعد همه نگاهها به سوی واشنگتن معطوف شده اند. اقدماتی همچون بکارگیری ویروس کامپیوتری استاکسنت کافی نبوده اند. گزینه نظامی نیز شانس موفقیتش صد در صد نخواهد بود. زرادخانه هسته ای آمریکا در منطقه خلیج فارس تقویت شده است. یک عضو دفتر بنیامین نتانیاهو اینگونه هشدار میدهد : «اگر ایران هسته ای بشود، چنین تحولی به مثابه وارد شدن یک ضربه بر روی ابهت آمریکا و اروپا خواهد بود. اگر در این زمینه ایران برنده شود، همه کسانی که علیه غرب میجنگند، از جمله القاعده، بصورت قابل توجهی روحیه پیدا خواهند کرد.»
یکی از همکاران نخست وزیر اسرائیل این نکته را پنهان نمیکند که در این زمینه اوباما را فرد قابل اعتمادی محسوب نمیکند. بنیامین نتانیاهو برای ایران یک خط قرمز جدید ترسیم کرده است : دستیابی ایران به 250 کیلوگرم اورانیوم غنی شده در حد 20 درصد. به گفته یک دیپلمات اروپایی مطلع نسبت به این پرونده، این مقدار اورانیوم برای ساختن یک بمب اتمی کافی خواهد بود. لازم به یادآوری است که ایران هم اکنون 150 کیلوگرم اورانیوم غنی شده در حد 20 درصد در اختیار دارد. به گفته دیپلمات مزبور، اگر روند کنونی ادامه یابد، هر ماه که میگذرد ایران 15 کیلوگرم اورانیوم بیشتر تولید خواهد کرد. طبق این محاسبه، آمریکاییها و اسرائیلیها کمتر از 6 ماه وقت خواهند داشت تا کاری انجام بدهند.