رئیس جمهور برگزیده مقاومت تأکید کرد، هرچند جهان اسلام و جهان عرب یک فقیه بزرگ و یک رهبر برجسته معنوی را ازدست داد، اما سنتها و ارزشهایی که او برجای گذاشت، هیچگاه فراموش نمیشود. شیخ طنطاوی با شجاعت بینظیر, بسیاری از رویکرد های ارتجاعی، تحت نام اسلام را رد کرد. بویژه درمقابل سوء استفاده دجالگرایانه آخوندهای حاکم بر ایران از اسلام ایستادگی کرد و شجاعانه دست رد برسینه آنان زد، حمایت تاریخی او از زنان و مردان مسلمان ایرانی, اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران در اشرف و تأکید بر ضرورت رعایت احترام به حقوق آنان، یکی از این فرازها بود.
محمد سید طنطاوی، در 28 اکتبر 1928، در سلیم شرقی در استان سوهاج مصر به دنیا آمد. وی آموزشهای اولیه و حفظ قرآن را در اسکندریه طی کرد و با ادامه تحصیلات عالی، به کسب دکترای تفسیر و علم حدیث عمومی نائل شد.
وی 4 سال در لیبی به تدریس اصول دین اشتغال داشت، سپس رئیس دانشکده علوم دینی در شهر آسیوط مصر شد و 4 سال در شهر مدینه در عربستان سعودی، رئیس دانشکده مطالعات عالی دانشگاه اسلامی بود.
دکتر محمد سید طنطاوی، از بالاترین علمای الازهر و صاحبْ نظرترین آنها به ویژه در علم تفسیر محسوب میشد. وی از 28 اکتبر1986 به عنوان مفتی کشور مصر تعیین گردید.
شیخ محمد طنطاوی از 1996 به بعد تا زمان درگذشت خود، به مدت 14 سال رئیس جامع الأزهر بود.
یادآوری میکنیم که در هفتم مهرماه سال 1387، همزمان با عید سعید فطر, دکتر محمد السید طنطاوی, شیخ اعظم در دانشگاه الازهر, بالاترین مرجع مذهبی و مفتی مسلمانان اهل تسنن, طی فتوایی درمورد مجاهدان شهر اشرف اعلام کرد: افراد حفاظت شده به هیچ وجهی نبایستی مورد تعدی قرار بگیرند.
شیخ اعظم دانشگاه الازهر, دکتر محمد السید طنطاوی, امام اهل تسنن، صبح یکشنبه 28 سپتامبر 2008، در دفتر رسمی خود در دانشگاه الازهر مدیرکل خبرگزاری اخبارعراق را بحضور پذیرفت. وی به ایشان گزارشی از اوضاع داخلی عراق بطور عام و شهر اشرف بطور خاص که اعضای مجاهدین خلق, حفاظت شده طبق کنوانسیون چهارم ژنو در آن اقامت دارند ارائه داد و خاطر نشان کرد که ساکنان اشرف از سوی رژیم ایران و ایادی این رژیم در عراق هدف قرار میگیرند.
مدیر خبرگزاری همچنین خبرهای مبنی بر تحویل مسئولیت امنیتی شهر اشرف از نیروهای آمریکایی به نیروهای عراقی و پیامدهای ناشی از این اقدام را باستحضار ایشان رساند که تهدید مستقیمی متوجه جان 3500 زن و مرد مسلمان میسازد که میهمانان عراق و مردم عراق محسوب میشوند.
شیخ الازهر در این رابطه طی فتوایی اظهار داشت:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب الْعالَمین وَالصّلاهُ وَالسّلامُ علی سَیدنا وَ شَفیعنا رسول الله وَ مَنْ والاهْ..
من در این روزهای مبارک که در اواخر ماه مبارک رمضان هستیم, امیدوارم که در جهان بطور عام و جهان اسلام بطور خاص شفقت و همکاری نسبت به یکدیگر فراگیر شود و حرمت افراد حفاظت شده در هر جایی واجب است و نبایستی به هیچ صورتی مورد تعدی و خصومت قرار بگیرند, چرا که احترام و امنیت آنان, احترام انسان بهصفت انسان را ادیان آسمانی و اخلاق انسانی و قوانین وضعی به ارمغان آوردهاند. نصیحت من به هر انسانی بطور عام و برای هر مسلمان بطور خاص این است که حقوق افراد حفاظت شده به آنها داده شود و به هیچ وجه و به هیچ صورتی حمله و تجاوزی علیه آنها صورت نگیرد و عید فطر را به همه تبریک میگویم.
به گزارش خبرگزاری اخبار عراق, در اینجا مدیر دفتر خبرگزاری در قاهره افزود: حضرت شیخ آیا تصریحات شما برادران ایرانی و مسلمان ما مجاهدین خلق را که در سرزمین مسلمین هستند دربر میگیرد وتعدی نسبت به آنان حرام است؟
امام بزرگ پاسخ داد: من بطور عام صحبت کردم و برادران در اشرف را بهطور خاص مورد اشاره قرار دادم.