در جریان این کنفرانس شخصیتهایی همچون رمی پاگانی شهردار ژنو، مارک فالکه نماینده پارلمان ژنو، اریک سوتاس دبیرکل سازمان جهانی علیه شکنجه، دارای رتبه مشورتی ملل متحد و نیلز دوداردل، عضو شورای قانونگذاری ژنو و رئیس کمیته سویسی دفاع از اشرف طی سخنانی حمله موشکی وحشیانه به کمپ لیبرتی را محکوم کردند.(سیمای آزادی،29 بهمن)
گزیده یی از سخنان سخنرانان
رمی پاگانی ، شهردار ژنو
ژنو و کشور سوئیس، مقامات کمیساریا و مقامات جامعه بین المللی مسئول حفاظت پناهندگان و ساکنین اشرف هستند. افراد لیبرتی تحت حفاظت جامعه بین المللی بودند. این یک شکست برای جامعه بین المللی است که گذاشته است که این کشتار اتفاق بیفتد، شهر ژنو و مقامات شهر ژنو نگران هستند به خاطر وقایع دردآوری که برای شما رخ داده است، ما در کنار شما هستیم. ما همیشه در کنار شما برای دفاع از حقوق بشر به طورعام، برای دفاع از آزادی بیان، حق انتخاب مسکن برای مردم تحت ستم که وطن وحقوقشان غصب شده هستیم.
مارک فالکه، نماینده پارلمان ژنو
باید گفت، اتفاقیکه افتاده خیلیاز نمایندگان ژنو و سوئیس را به خشم آورد ، مردم هر چه به این موضوع بیشتر حساس شده اند. این ستمها که در مورد اشرفیها و در ایران اتفاق میافتد. همچنین میخواستم به خانواده های این شهدا تسلیت بگویم و اینکه در این ۳۰ ساله اخیر، بیش از ۱۲۰۰۰۰ نفر توسط رژیم ایران کشته شده اند. اینها شهدا هستند، و این بهای آزادی است، این واقعاً تعجب انگیز است که این جنایتکاران توانستند طی این مدت حاکم باشند. ولیبه قول معروف، عدالت، بر نابرابری و بر دورویی غلبه خواهد کرد. …
در رابطه با سازمان ملل متحد، کاری که کوبلر کرده است واقعاً یک ننگ است، میدانیم که او با رژیم ایران همکاری میکند و برای تشکر از این همدستی هایش زن کوبلر مقام سفیر در بغداد را گرفته است.
تمام سازمانهای بینالمللی برای دفاع از پناهندگان و قربانی ها هستند، نه برای دفاع از جنایتکاران! و اینجاست که دقیقاً کوبلر در حال دفاع از جنایتکاران است. باورکردنی نیست، مطمئنم که وکلای مقاومت ایران اقداماتی در این رابطه میکنند و خواهند کرد. باید او را برای همکاری و همدستی با رژیم ملاها در این جنایت در اشرف محکوم کرد، چون وظیفه اش را انجام نمیدهد.
اریک سوتاس، سازمان جهانی علیه شکنجه
من فکر می کنم که در این نوع نبردها گاهی شرایطی میرسد که انگار انسان می خواهد مأیوس شود. علیرغم تلاشهای متعددی که صورت گرفت، آمریکایی ها رفتند و حفاظت آنها را به مالکی سپردند که از ابتدا بدنبال این بود که آنها را از میان بردارد. کشتار 2009 و کشتار 2011 نشان دادند که او هیچوقت از این تصمیم خودش دست برنداشته است
پس از آن وقتی که مارتین کوبلر نماینده دبیرکل سازمان ملل فشار آورد برای اینکه ساکنان به یک کمپ دیگر بروند و آنها این را قبول نداشتند چون بیم آن می رفت که آنها را در کشور متفرق کنند و آنها تبدیل به سیبل های آسانتری شوند، توافق شد که به آنها تضمین حفاظت داده شود. به یاد دارم که در همانموقع در بحث هایی که با خانم رجوی داشتیم او بدرستی نگران این بود که قولها و تضمینهای داده شده بسیار ضعیف هستند. و امروز ملاحظه می کنیم که از زمانی که آنها از اشرف به لیبرتی منتقل شده اند و وضعیت به مراتب وخیم تر شده است. همچنین ملاحظه کردیم که نماینده ویژه دبیرکل در هنگامی که چنین حمله ای رخ داده هیچ واکنشی که حداقل حاکی از ضرورت حفاظت باشد از خودش بروز نمی دهد. وزارتخارجه آمریکا می گوید که شوکه شده است. خوب وقتش رسیده بود که این را بگویند. ولی در ورای این محکومیت ها ما می خواهیم شاهد آن باشیم که یک سیاست واقعی برای حفاظت این افراد در پیش گرفته شود. حالا دیگر بعد از این سالها بر همگان ثابت شده که رژیم مالکی هیچ تضمینی در این زمینه نمی تواند بدهد و سازمان ملل متحد هم نشان داده که قادر به حفاظت آنها نیست. تسلیت های خود را به خانواده های قربانیان ابراز می کنیم. فراموش نکنیم که بهای این مبارزه جان انسانها بوده است. و این جان انسانهایی که است سالها برای پایان بخشیدن به یک رژیم ستمگر در ایران مبارزه کرده اند و جان خود را در مسیر آزادی میهن بی چشمداشت فدا کردند.
نیلز دوداردل رئیس کمیته سویسی دفاع از اشرف
حادثه هولناک و تأسف باری که رخ داده سومین کشتاری است که بر علیه پناهندگان اشرف و لیبرتی صورت می گیرد. دو کشتار اول را ارتش عراق مستقیماً و البته با دخالت عوامل رژیم ایران انجام داده بود، ولی این بار جنایت بدون هر گونه پنهانکاری صورت گرفته. مستقیماً عوامل رژیم ایران هستند که دست به این جنایت زده اند، از داخل خاک عراق و البته با همدستی مقامات عراقی و شخص نخست وزیر نوری مالکی. این وضعیت همانطور که آقای سوتاس گفت گاهی وضعیت را ناراحت کننده تر میکند چرا که کمبود حفاظت واقعاً باورکردنی نیست. مثلاً می بینیم که کوبلر که نماینده بان کی مون و سازمان ملل متحد در آن کشور است، مواضعی اتخاذ می کند یا رفتاری در پیش می گیرد که بطور سیستماتیک به نفع نخست وزیر دولت عراق مالکی است که دشمن سنگدل مجاهدین در لیبرتی و اشرف است. این مماشات نماینده سازمان ملل متحد در صحنه علت و عامل اصلی یک جنایت ضد انسانی علیه این پناهندگان است. الان ایران در یک وضعیت خیلی خاصی بسر می برد. می گویند که انتخاباتی در پیش است بطور واضح و آشکاری مسئولان و گردانندگان اصلی رژیم تعادل خود را از دست داده اند و دیدن یک جهش جدید و حرکت جدید مردمی در ایران از نظر ما کاملاً واقع بینانه است. ما واقع بین هستیم و می بینیم که در خود عراق هم بسیج مردمی گسترده ای بر علیه مالکی وجود دارد و بر این اساس و از طریق حساب کردن روی مردم ایران است که ما می توانیم بهترین تضمین ها را بدست بیاوریم. این تحلیل البته مانع نمی شود از اینکه ما در اینجا به وظیفه خود برای مطالبه حفاظت از سوی سازمان های بین المللی ادامه بدهیم. بخصوص که وضعیت کنونی در لیبرتی کماکان یک وضعیت ناراحت کننده و تکاندهنده است. وظیفه اولیه ما البته دادن هشدار به همه سازمانهای بین المللی و مسئول است برای آنکه شرایط حفاظت را همین امروز و بلادرنگ تأمین کنند.