«یوکیا آمانو»، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش جدید 12 صفحهای خود درباره برنامه هستهای ایران را منتشر و در بین اعضای آژانس توزیع کرد.
این گزارش خاطر نشان می کند که رژیم ایران میزان اورانیوم غنی شده پنج درصدی را به 8271 کیلوگرم افزایش داد که 660 کلیوگرم بیشتر از زمان گزارش قبلی مدیر کل آژانس( نوامبر 2012) است. هم چنین میزان اورانیوم غنی شده 20 درصدی را به 280 کیلوگرم افزایش داده که 47 کیلوگرم بیشتر از مقدار محاسبه شده در نوامبر 2012 می باشد.
مواردی که آژانس در گزارش تازه خود به عنوان نقض تعهدات یا سئوالهای بی پاسخ از جانب رژیم عنوان کرده به شرح زیر است:
ـ ایران هنوز پاسخ اساسی به درخواستهای آژانس برای اطلاعات بیشتر در رابطه با اعلام تهران برای ساخت 10 تاسیسات غنیسازی اورانیوم جدید که محل 5 سایت آن نیز مشخص شده، نداده است.
ـ ایران اطلاعات مورد درخواست آژانس در رابطه با فناوری غنیسازی با لیزر ارائه نداده است.
ـ ایران برخلاف قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت، فعالیت پروژههای آب سنگین (از جمله در اراک و اصفهان) را متوقف نکرده است.
ـ از اوت سال 2011 اجازه بازدید از سایت تولید آب سنگین را نداده است.
ـ ایران ملزومات کد 3-1 از ترتیبات اجرایی بخش اول توافقنامه پادمان را اجرا نمیکند.
ـ ایران از سال 2006 تاکنون DIQ روزآمد شده را در خصوص رآکتور IR- 40 برای آژانس فراهم نکرده است. کمبود اطلاعات روزآمد اثری معکوس بر توانایی آژانس در راستیآزمایی طراحی تسهیلات و اجرای موثر رویکرد پادمان دارد.
ـ برخلاف قطعنامههای مربوطه شورای حکام و شورای امنیت، ایران پروتکل الحاقی را اجرا نمیکند.
ابعاد نظامی احتمالی
از سال 2002، آژانس به طرز فزاینده ای نگران وجود احتمالی فعالیت های هسته ای فاش نشده در سازمان های مرتبط نظامی و علاوه بر این، فعالیت های مرتبط با ایجاد ظرفیت قدرت انفجاری کلاهک هستهی برای یک موشک بوده است.
ـ ایران فعالیت هایی را در ارتباط با تولید تجهیزات انفجاری هسته ای صورت داده است. از نوامبر سال 2011 تا کنون، آژانس اطلاعات بیشتری به دست آورده است که بیش از پیش، تحلیل ارائه شده در ضمیمه مذکور را تأیید می کند.
ـ ایران مخزن مهار منفجره بزرگی را در پارچین ایجاد کرده تا در آن آزمایشات هیدرودینامیک انجام دهد؛ چنین آزمایشاتی قویا نشان گر تولید سلاح هستهی احتمالی است.
ـ از زمان نخستین درخواست آژانس برای دسترسی به این مکان، تصاویر ماهواره ای فعالیت های گسترده تر و به دنبال آن تغییراتی را در این مکان به تصویر کشیده است. آژانس در هر دور از گفتگوها با ایران بر درخواست خود برای دسترسی به محل سایت پارچین تأکید کرده است، اما ایران به این درخواست پاسخ نداده است.
. با توجه به فعالیت های گسترده ای که ایران در مکان مذکور در سایت پارچین صورت داده و همچنان نیز ادامه دارد، زمانی که آژانس به این مکان دسترسی پیدا کند، توانایی آن برای انجام راستی آزمایی موثر به شدت تضعیف خواهد شد. در حالیکه آژانس به ارزیابی این موضوع ادامه می دهد، داشتن دسترسی به این مکان بدون تأخیر بیشتر ضروری است،