اشرف، شهر کوچکی در عراق است که جنبش مقاومت ایران را در ٢٦ سال گذشته در خود جای داده است. أعضائ مقاومت مقیم اشرف خواهان یک حکومت دمکراتیک و مبنی برجدایی دین از دولت می باشند.
هنگامی که جنگ عراق در سال ٢٠٠٣ میلادی آغاز گرد ید، اشرفی ها داو طلبانه سلاحهای خود را تحویل دادند و در عوض از طرف آمریکا به عنوان أفراد حفاظت شده تحت کنوانسیون ٤ ژنو شناخته شدند، کمیساریای عالی پناهندگی سازمان ملل نیز در سال ٢٠١١ میلادی أعلام کرد که أهالی اشرف همگی تحت حفاظت بین المللی قرار می گیرند.
از سال ٢٠١١ میلادی مسئولیت حفاظت اشرف به نیرو های عراقی سپرده شد ولی نوری المالکی نخست وزیر عراق که به عنوان عروسکی در دست رژیم ایران شناخته میشود ، در دو حمله وحشیانه به اشرف باعث کشته شدن مجموعأ ٥٠ نفر و نقض عضو ١٣٠ نفر دیگر شد.
در سال ٢٠١١، ملل متحد، عفو بین الملل، اتحادیه اروپا، آمریکا و نروژ تهاجم علیه اشرف را محکوم کردند. کمیساریای عالی حقوق بشر ملل متحد خواستار تحقیقات در این زمینه شد، امری که هرگز عملی نشد در عوض مارتین کوبلر، فرستاده ویژه ملل متحد در عراق مبادرت به تحت فشار قرار دادن اشرفی ها جهت انتقال به کمپ لیبرتی کرد.
سازمان ملل در آنجا که منطقه سابق نظامی بود یک کمپ موقت برقرار کرده بود که بنا بر ادعائ مارتین کوبلر مکانی امن تر بود. آمریکا و سازمان ملل تضمین کردند که جهت پیش گیری از حملات بیشتر بطور شبانه روزی در آنجا حضور داشته باشند.
متأسفانه کمپ لیبرتی بیشر به یک زندان شباهت دارد تا یک کمپ پناهندگی.
پناهندگان اجازه خروج از کمپ را ندارند و هیچکس از خانواده تا وکلا ویا خبرنگاران اجازه دسترسی به کمپ را ندارند.
دسترسی به خدمات پزشکی بسیار ناچیز است ، چیزی که باعث جان سپردن چندین تن شده است. إمکانات بهداشتی بسیار پایین است و هر از گاهی بیماری های واگیر دار بدلیل سیستم نامناسب فاضل آب همه گیر میشود.
یک گروه کار وابسته به شورای حقوق بشر ملل متحد دو بار شرائط لیبرتی را مورد تحقیق قرار داده و نتیجه گیری کرده است که شرائط حاکم بر لیبرتی شبیه به یک زندان است. حد اقل خواسته این گر وه کار ، آزادی تردد پناهندگان مقیم لیبرتی می بأشد .
دکتر بومدرا فرستادی ویژه سازمان ملل متحد در أمور حقوق بشر در عراق و مسئول مستقیم سازمان ملل در پرونده اشرف در ماه می ٢٠١٢ در اعتراض به مارتین کوبلر از سمت خود استعفاء داد. به گفته دکتر بومدرا، کوبلر جهت فریب دادن اشرفی ها برای انتقال از خانه خود به لیبرتی ، أقدام به جعل إسناد و عکس های مربوط به لیبرتی کرده بود. بومدرا معتقد بود که کوبلر با پذیرفتن تمامی شروط مقامات عراقی ، حقوق بشر اشرفی ها را زیر پا گذاشت .
علیرغم اینکه یک گزارش کمیساریای عالی پناهندگی ملل متحد هشدار داده بود که لیبرتی از استاندارهای لازم جهت جای دادن این تعداد برخوردار نیست، کوبلر إصرار داشت که شرائط کمب مناسب است.
شاید باور کردنی نباشد که یک فرستاده ملل متحد در امرئ که مربوط به جان این تعداد از انسانها باشد تا این حد غیر مسئولا نه برخوردار کند ، اما واقعیت این است که کوبلر در گذشته نیز یک شخصیت جنجال برانگیز بوده است . روزنامه آلمانی اشپیگل، اتهاماتی را به کوبلر در سال ٢٠٠٥ زمانی که أو مجبور به ترک پست خود بعنوان سفیر آلمان در قاهره شد، می زند. مقاله ٦ آگوست ٢٠١١ این روزنامه إفشاء می کند که سفارت آلمان درگیر تبهکاری اقتصادی و صدور ویزای جعلی در آن زمان بوده است.
مارتین کوبلر به طور واقع به مشکلی برای تمامی عراق تبدیل شده است و بسیاری از طرف های درگیر در اختلافات جاری عراق حاضر به میان جیگری کوبلر نیستند چرا که أو را به هـیچ وجه بی طرف نمی دادند.
توضیح اینکه در سه ماه گذشته، صدها هزار عراقی علیه حکومت مالکی و پس از برگزاری نماز جمعه تظاهرات کرده اند. صد هزار تن در یک طومار بزرگ خواستار کناره گیری مارتین کوبلر شده اند.
ژنرال جمیز جونز، مشاور سابق أمنیتی أوباما در یک مصاحبه با تلویز یون CNN در روز ١١ مارس گفت که شرائط لیبرتی از زندان گوانتانامو وخیم تر است. در ماه فوریه ٨ تن از ساکنان لیبرتی در یک حمله موشکی کشته شدند. وزیر خارجه نروژ آ قای Espen Barth Eide به سرعت این تهاجم را محکوم کرد، تهاجمی که مطاٌبق تمامی شواهد با اجازه مالکی و توسط بخش های عراقی سپاه پاسداران رژیم ایران صورت گرفت.
رابرت توریسلی سناتور آمریکا یی در انتقاد به دولت آمریکا گفت که پس از انتقال ساکنان اشرف به لیبرتی، تعداد اجسادی که از کمپ خارج شده اند از تعداد کسانی که به عنوان پناهنده کمپ را ترک کرده اند، بیشتر است.
در حالی که تهدید به حملات جدید علیه لیبرتی روز افزون است، مقامات عراقی آشکارا أعلام کرده اند که قادر به جلو گیری از حملات جدید نیستند.
اخیرأ ملل متحد در یک گزارش تکاندهنده اعتراف کرده است که این سازمان جهت حفاظت از جان إنسان های غیر نظامی در درگیر های سریلانکا کار چندانی نکرده بود. در یک مورد مشابه، سازمان ملل بخشی از مسئولیت قتل عام سربنیتسا را بعهده گرفته است. علاوه به این سازمان ملل مسئولیت عدم تلاش برای جلوگیری از قتل عام در کشور رواندا را پذیرفته است. آیا أمیدی است که ملل متحد از این تراژدی ها درسی آموخته باشد؟
٢١٠ نماینده پارلمان اروپا، منجمله آقای استراون أستیونسون، رئیس هیئت پارلمان اروپا در عراق در این باره فعال شده اند.
آنان در یک قطعنامه خواستار انتقال فوری ساکنان لیبرتی به یک کشور ثالث ولو به شکل موقت و تا هنگامی که در انتظار أقامت دائم در کشور های ثالث می باشند، شده اند.
در صورتی که چنین چیزی إمکان پذیر نباشد ،ساکنان باید اجازه بازگشت به اشرف را تا به هنگام رسیدن به یک رآه حل نهائی داشته باشند.
نمایندگان هم چنین خواستار بر کناری و جای گزینی کوبلر با یک شخص بی طرف شده اند.
نروژ باید با حمایت از خواسته های پارلمان اروپا نگذارد که شرائط در عراق و لیبرتی به یک افتضاح شرم آور دیگری در تاریخ ملل متحد تبدیل شود.
شنبه 24 فروردین1392