روزنامه نیویورک تایمز 23 مارس 2010 (3 فروردین 1389) در گزارشی به قلم دوخبرنگار خود در بغداد نوشت: دو مقام ارشد آمریکا در عراق روز دوشنبه با نوری مالکی نخستوزیر بعد از اینکه او در آخر هفته، یک بازشماری آرا انتخابات پارلمانی را مورد تأیید قرار داد، ملاقات کردند.
فراخوان برای بازشماری آرا، در کشوری که چندان عادت به انتقال مسالمتآمیز قدرت نداشته است این نگرانیها را برانگیخت که عراق با یک بحران سیاسی مواجه شود.
در خلأ سیاسی که توسط تأخیر در شمارش آرای انتخابات هفتم مارس ایجاد شده، این ظن و تردید عمیق بوجود آمده که تقلب و تهدید و تطمیع سیاسی، اعتبار این انتخابات را زیر سؤال ببرد.
اما دیپلوماتهای آمریکا بعد از گفتگوها با آقای مالکی و این دو مقام یعنی ژنرال ری اودیرنو فرمانده ارشد نظامی آمریکا در عراق و کریستوفر هیل سفیر آمریکا گفتند آنها مطمئن هستند که بحرانی در کار نیست.
یک مقام که در این ملاقات با نخستوزیر شرکت داشت گفت ما طنینی از یک بحران سیاسی نمیشنویم. اما روز دوشنبه آقای مالکی و سایر مقامات ائتلاف دولت قانون از پیگیری بازشماری آرا کوتاه نیامدند…
در کشوری که از گذشته خودش در زمینه جنگ فرقهیی و حکومت استبدادی رنج برده است و کماکان با مکانیزمهای دموکراسی ناآشناست، هر اظهار نظری راه به معنایی عمیق میبرد.
وقتی آقای مالکی نقش فرماندهی کل قوای خود و همچنین فضای احتمالی خشونت را در صورت عدم انجام یک بازشماری آرا خاطر نشان ساخت؛ این نگرانیها را ایجاد کرد که او پروسه دموکراتیک را محترم نشمرده است.
اما این مقام آمریکا که با شماری از خبرنگاران در سفارت آمریکا نشست خبری گذاشته بود گفت آقای مالکی هرگونه ترس و نگرانی از خشونت را کماهمیت دانسته است گرچه وی و سایر مقامات عراق نسبت به جدولبندی و نحوه اجرای پروسه انتخاباتی ابراز نگرانی کردند.
برایان ویتمن سخنگوی پنتاگون وزارت دفاع آمریکا، روز دوشنبه از اظهارنظر مستقیم نسبت به سخنان آقای مالکی در مورد بازشماری، اکراه نشان داد اما او بر اهمیت اینکه بایستی سریع گرچه با آرامش، در جهت تشکیل یک دولت جدید حرکت کرد، تأکید نمود.
آقای ویتمن گفت من هیچ نشانی از اینکه نگرانی امنیتی بالا رفته باشد نمیبینم و آنچه مهم است اینست که؛ انتخابات عراق به یک نتیجه مشخص برسد.
مقامات انتخاباتی تاکنون حدود 95 درصد آرا را شمارش کردهاند و گفتهاند در نظر دارند نتایج کامل را روز جمعه منتشر کنند. …
اما با توجه به اینکه ائتلاف دولت قانون از خواسته خود برای بازشماری آرا کوتاه نیامده، اعلان روز جمعه نتایج نهایی در صورتی که ائتلاف آقای مالکی کماکان به زیر سؤال بردن نتایج ادامه دهد، ممکنست یک رویارویی سیاسی بوجود بیاید.
یک انتخابات معتبر و انتقال آرام به یک دولت جدید، تحولاتی محوری برای میراث جنگ آمریکا در عراق محسوب میشوند و این در حالیست که ارتش آمریکا در نظر دارد تا همه نیروهای رزمی خود را تا پایان اوت بیرون بکشد و تنها 50هزار نیرو را با نقش مشاورتی تا 2011نگهدارد.