طبق پیشنهاد وین، ایران میبایست ۱۲۰۰ کیلوگرم از ذخیره اورانیوم ۵/ ۳ درصدی خود را طی یک محموله تا آخر سال ۲۰۰۸ به روسیه تحویل میداد و در برابر، مقدار کمتری اورانیوم غنیشده با غلظت ۲۰ درصد برای استفاده در رآکتور تحقیاتی امیرآباد تهران تحویل میگرفت. دولت تهران ضمن رد این پیشنهاد، خود عملیات غنی سازی اورانیوم تا غلظت ۲۰ درصد را آغاز کرد.
تغییر موضع روسیه
در گروه ۵+۱ کشورهای فرانسه، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و آلمان تلاش میکنند دور تازه تحریمها علیه ایران در شورای امنیت را به تصویب برسانند. این تلاشها تاکنون بر اثر مخالفت روسیه و چین به نتیجهای نرسیده است.
اما موضع روسیه در هفتههای گذشته تغییر محسوسی یافت. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه با انتقاد از رفتار سخت دولت تهران آن را مانع بدست آوردن توافق دانست.
دیمیتری مدودیف رئیس جمهور روسیه نیز از "اجتناب ناپذیر" بودن تحریمها سخن گفت. وی با این حال تاکید کرد که این تحریمها باید "هوشمندانه" باشد و نه "فلج کننده"و افزود این تحریمها نباید "تاثیرات منفی بر شرایط زندگی مردم" داشته باشد.
ابراز نگرانی چین و موضوع کاهش خرید نفت از ایران
چین برای نخستین بار در هفته گذشته نسبت به رفتار دولت تهران در مسئله مناقشه اتمی ابراز نگرانی کرد. این کشور حال دیگر در مواضع رسمیاش "موکدا" اعمال تحریم در قبال ایران را رد نمیکند.
این درحالی است که در ماههای گذشته تغییر استراتژی خرید نفت چین از ایران نظر متخصصان را به خود جلب کرده است. چینیها در ماه فوریه سال گذشته میلادی ۴ / ۱۶ درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران خریداری کردند. اما این میزان بصورت مرتب کاهش یافته و در حال حاضر به ۵ / ۸ درصد رسیده است. در عین حال چینیها از کشورهای دیگر نفت بیشتری وارد کردهاند.
متخصصان انستیتوی جمیز تاون میگویند: « چین با این اقدام وابستگی خود به نفت ایران را به حداقل رسانده است تا درصورت تحریمهای سازمان ملل، صدمه کمتری متوجه اقتصادش شود".
کوشنر: ایران چاره دیگری جز تحریم باقی نگذاشته است
وزیر خارجه فرانسه که روز سهشنبه (۲۳ مارس/ ۳ فروردین) در سنای این کشور سخن میگفت افزود:«این شیوه متمردانه که دولت ایران هماکنون در پیش گرفته، برای ما انتخاب دیگری باقی نمیگذارد. ما باید به دنبال تحریمهای تازه باشیم». وی همچین گفت:«ما همچنان به دنبال گفتوگو خواهیم بود اما تاکنون چه پاسخی گرفتهایم؟ هیچ».
این سخنان وزیر خارجه فرانسه در حالی ایراد شد که قرار است روز چهارشنبه (۲۴ مارس/ ۴ فروردین) اعضای گروه ۵+۱ در مورد اعمال تحریمهای جدید در قبال ایران به رایزنی بپردازند. به گفته دیپلماتهای سازمان ملل، شورای امنیت تا قبل از ماه ژوئن در این زمینه تصمیمی اتخاذ نخواهد کرد.
دویچه وله