نشانه‌های تازه از دخالت رژیم ایران در ناآرامی‌های افغانستان

 
برخی از کارشناسان معتقدند که جمهوری اسلامی، در شرایطی که زیر فشار غرب و تحریم‌های اقتصادی بقای خود را در خطر می‌بیند، بیش از گذشته می‌کوشد با تقویت شورشیان در عراق، افغانستان، لبنان و فلسطین، درگیری دشمنان خود را در مناطق همسایه گسترش دهد.

در گیرودار مناقشه اتمی ایران، رسانه‌های بین‌المللی نشانه‌های تازه‌ای از دخالت این کشور در ناآرامی‌های افغانستان را گزارش کرده‌اند. کشف تله‌های انفجاری "ای اف پی" از جمله این نشانه‌ها تلقی می‌شود.
 
تازه‌ترین دلیل تشدید بدگمانی‌ها نسبت به دخالت ایران در ناآرامی‌های افغانستان، پخش یک فیلم ویدئوئی در زمینه نحوه عملکرد تله‌های انفجاری معروف به "ای اف پی" (Explosively Formed Projectiles) است. این فیلم نشان می‌دهد که چگونه یک کامیون ارتشی به وسیله ای اف پی مورد حمله قرار می‌گیرد. این نوع بمب‌ها، که قبلا در عراق مورد استفاده شورشیان قرار می‌گرفت، اکنون در دسترس طالبان قرار گرفته است.
 
اتهامی که تکرار می‌شود
 
در سال ۲۰۰۴ میلادی، هنگامی که تله‌های انفجاری ای اف پی در عراق خسارات زیادی به بار آورد، نظامیان آمریکائی و انگلیسی مدعی شدند که این سلاح‌ها ساخت ایران است و از سوی این کشور در اختیار شورشیان شیعی قرار می‌گیرد. دلیل این ادعا آن بود که نیروهای آمریکائی و انگلیسی تعداد زیادی از این نوع تله‌های انفجاری را در مناطق شیعی نشین جنوب عراق کشف کردند. از همان زمان مطرح شد که سلاح‌ها یا به صورت ساخته شده در اختیار شورشیان قرار می‌گیرد و یا قطعات آن پس از ورود به عراق سرهم بندی می‌شود.
 
در ویدئوی تبلیغاتی تازه‌ای که برای نشان دادن قدرت تله‌های انفجاری ای‌اف پی پخش شده، دوربین، یک کامیون نظامی را، هنگام عبور از جاده‌ای در افغانستان نشان می‌دهد. این کامیون، به وسیله گلوله "ای اف پی" که از دور شلیک می‌شود، مورد اصابت قرار می‌گیرد. به گزارش "ولت آنلاین" پخش این فیلم، احتمالا یک گزارش تازه روزنامه انگلیسی ساندی تایمز را مورد تایید قرار می‌دهد.
 
آموزش طالبان در ایران
 
ساندی تایمز اخیرا به نقل از دو فرمانده طالبان نوشته است:«افسران ایرانی، اسلامگرایان افغانی را در عرصه تاکتیک‌های جنگ چریکی آموزش می‌دهند. یکی از دوره‌های سه ماهه آموزشی، در زمستان ۲۰۰۹ برگزار شد.»
 
به ادعای این دو فرمانده طالبان، داوطلبان افغانی از طریق مرز نزدیک به زاهدان وارد ایران شدند و پس از طی مسافتی یک ساعته  با خودرو، به کمپ ویژه ایران در کویر رسیدند.»
 
فرماندهان طالبان به ساندی‌تایمز گفته‌اند: «در کمپ ایرانی، داوطلبان یک ماه می‌آموختند که چگونه می‌توانند کاروان خودروهای ناتو را مورد حمله قرار دهند و پیش از رسیدن نیروی کمکی فرار کنند. در ماه دوم نحوه کارگذاشتن و استفاده از تله‌های انفجاری آموزش داده می‌شد و ماه سوم به فراگیری نحوه حمله به پایگاه‌ها و پست‌های کنترل نظامی اختصاص داشت».
 
ایران، از عراق تا افغانستان
 
به گزارش ولت‌آنلاین، نیروهای ناتو، مدت‌ها است ایران را به پشتیبانی تسلیحاتی از شورشیان افغانستان متهم می‌کنند. در تابستان سال ۲۰۰۸ میلادی، "جیمز آپاتورای"نماینده وقت سازمان ملل متحد در افغانستان ادعا کرد که سلاح‌های ساخت ایران در تعداد زیاد به دست شورشیان افغانستان رسیده‌است. به تازگی "کارل آیکنبری" سفیر آمریکا در افغانستان نیز، شبیه این ادعا را تکرار کرد. وی گفت:«ایران، یا عناصری از حکومت ایران، طالبان را با آموزش نظامی و اسلحه تقویت می‌کنند».
 
ولت آنلاین می‌نویسد:«کارشناسان در باره همکاری حکومت شیعی ایران با طالبان سنی اختلاف‌نظر دارند. طالبان در دوران سلطه خود شیعیان هزاره را قتل‌عام می‌کردند. به همین دلیل، میان آن‌ها و جمهوری اسلامی ایران دشمنی وجود داشت».
 
اما برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند که جمهوری اسلامی، در شرایطی که زیر فشار غرب و تحریم‌های اقتصادی بقای خود را در خطر می‌بیند، بیش از گذشته می‌کوشد با تقویت شورشیان در عراق، افغانستان، لبنان و فلسطین، درگیری دشمنان خود را در مناطق همسایه گسترش دهد.
 
تله‌های ای اف پی چیستند؟
 
تله‌های انفجاری ای اف پی، از یک استوانه فلزی و یک چاشنی انفجاری تشکیل می‌شوند. یک طرف استوانه بسته است. پس از پر کردن استوانه با مواد منفجره، در طرف دیگر آن یک ورقه آهنی یا مسی قرار می‌گیرد. با زدن چاشنی، ورقه مسی یا آهنی، شکل گلوله به خود می‌گیرد و می‌تواند از فاصله ۱۰۰ متری در حفاظ ضدگلوله‌ای که قطر آن ۱۰ سانتی متر است، شکاف ایجاد کند.
 
تعداد زیادی ای اف پی می‌توانند در فاصله‌های نزدیک کنار جاده جاسازی و  با کشیدن یک چاشنی به سوی هدف پرتاب شوند. هدف‌گیری این تله‌ها بسیار دقیق‌تر از تله‌های انفجاری سابق است.
 
به گزارش ولت آنلاین، نیروهای ناتو در افغانستان بیمناک آن هستند که شورشیان طالبان با دسترسی به تله‌های انفجاری جدید، تلفاتی بیش از گذشته به بار آورند.

دویچه وله