س: شما به این اوضاع که نگاه می کنید چگونه ممکن است جامعه تغییر کند, این انتخابات چه چیزی را تغییرخواهد داد ؟آیا همه چیز را تغییر می دهد؟
باسمه الخطیب, فعال حقوق زنان در عراق: بله ما این ضرورت یعنی ضرورت تغییر برای عراقیها را احساس می کنیم به خصوص از زمان انتخابات استانی سال 2009, بعد از اینکه جناح فرقه گرا و محافظه کار به رده سوم و چهارم سقوط کردند, حالا اوضاع خیلی روشن تر شده است. ما دیدیم که با وجود همه انفجارها و شهدایی که طی صبح روز انتخابات به وجود آمد, عراقیها به ایستگاههای پلیس رفتند که در انتخابات شرکت کنند. این مبین این حقیقت است که عراقیها خواهان تغییر هستند
گوینده: آیا هنوز این مرزبندیهای شیعه و سنی وجود دارد؟باسمه الخطیب: نه, به نظر من اینها تمام شده است. هیچ شبه نظامی و هیچ گروهی نمی تواند تقلب و دغلکاری بکند. و ما به روشنی مشاهده می کنیم که این انتخابات در مقایسه با انتخابات سال 2004 خیلی آنکادره تر و منظم تر بود.
عراقیها بخوبی می دانند که فساد اداری وجود دارد, سازندگی وجود ندارد, آنها می دانند که حاکمیت قانون در کار نیست, هیچ مؤسسه مفیدی وجود ندارد. تقلبات در ابعاد وسیع در زمینه مساوات, حقوق بشر و ... اما حالا به اطراف خود نگاه می کنند و می بینند که آنها دیگر مثل گذشته ایزوله نیستند. و این به نفع هیچ حزب و گروهی نیست که تقلب کند.
مجری: به نظر میرسد شما خیلی خوش بین و با اشتیاق هستید. اما آیا تظاهرات مردم که خواهان شمارش آراء و رسیدگیها هستند مبین این نیست که سیاستمداران هستند که مردم را مأیوس می کنند؟
باسمه الخطیب: به نظر می رسد که رژیم قبلی این تظاهرات را راه می اندازد. عراقیها در هر حال دنبال تغییر هستند. اگر چه شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه چهار حزب اصلی دنبال تشکیل ائتلافی در دولت آینده هستند. اما ما خیلی مطمئنیم که با رأیی که مردم عراق دادند دیگر امکان تقلب وجود ندارد, آنها باید سیستمها را به کار بیندازند, آنها باید طرحهای استراتژیک داشته باشند.