اعضای مجلس اعیان به طرح سوالاتی پیرامون حفاظت مجاهدان اشرفی در زندان لیبرتی و پیگیری جنایت علیه بشریت در اشرف در 10 شهریور پرداختند و خواستار اقدامات عملی دولت انگلستان شدند.
لرد کارلایل عدم حضور مقامات ملل متحد در لیبرتی را هنگام وقوع حملات موشکی یک افتضاح انسانی و حقوق بشری توصیف کرد و از معاون وزیر خارجه خواست که روشن و صریح به پارلمان اطمینان دهد برای حفظ جان ساکنان لیبرتی دست به اقدامات عملی خواهد زد. بارونس ترنر در این جلسه تأکید کرد که همچنان به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.
بارونس وارسی، معاون ارشد وزارت خارجة انگلستان ضمن محکوم کردن کشتار مجاهدان اشرفی در اول سپتامبر خواستار محاکمه عاملان این کشتار شد. وی با محکوم کردن نقض حقوق بشر در ایران گفت برای تصویب قطعنامه علیه رژیم تلاش کردیم و 80 تن از مسئولان آن را زیر تحریم اروپا بردیم.
لرد کارلایل - عضو مجلس اعیان انگلستان
و دست آخر من به مساله عراق و به طور خاص به مسألة ساکنان کمپ لیبرتی و ساکنان سابق کمپ اشرف می پردازم، پناهندگان ایرانی مستقر در کمپ لیبرتی در عراق روزانه تحت سرکوب و اذیت و آزار قرار می گیرند. این هفته مقامات دولت عراق مانع دسترسی آنها به معالجات و درمان پزشکی شده اند. در گذشته از ارتباطات و تماس آنها جلوگیری شده و از دسترسی آنها به آب ممانعت به عمل آمده است. دیوارهای حفاظتی را از اطراف مناطق استقرارشان برداشته اند و بیش از 150تن از آنها را به قتل رسانده اند و توسط دولت عراق بدون دفاع و حفاظت قرار گرفته اند. کاملاً روشن است که در این زمینه (بدرفتاری با اشرفیها) مالکی دست نشاندة دولت و رژیم ایران است و به این دلیل است که ساکنان کمپ لیبرتی مورد حفاظت توسط دولت عراق قرار نمی گیرند.
من شهادتهای فردی واقعی و تأثیرگذار و تکاندهنده یی از تعدادی از آنها شنیدم. اکثر آنها افراد متخصص و دارای حرفه های مختلف از طبقه متوسط هستند، مبنای رفتار با این افراد باید انساندوستانه باشد. نه کشور ما و نه بسیاری کشورهای دیگر در حال حاضر با آنها اینگونه رفتار نمی کنیم ساکنان از هیچگونه حفاظتی برخوردار نیستند. به اصطلاح قرار است که آنها تا حدودی از طرف سازمان ملل و مقامات ملل متحد مورد حفاظت قرار گیرند ولی این مقامات زمانی که حوادث بحرانی در آنجا رخ می دهد، در محل حضور ندارند. در نتیجه یک افتضاح انسانی و حقوق بشری به وقوع پیوسته و ظاهر شده است.
من مصرانه از وزیر می خواهم که خیلی روشن و صریح امروز بعدازظهر به پارلمان بگوید که دولت انگلستان پیشاپیش و در صدر تلاشهای بین المللی برای حفظ جان ساکنان کمپ لیبرتی برای یافتن و ارائه مناطق و کشورهای امن مختلف دست به عمل خواهد زد. اگر رژیم ایران هیچ علاقه یی برای متقاعد کردن ما دارد در این که نشان بدهد نیتش خوب است یا می خواهد به نگرانیهای ما در زمینه اتمی و سایر مسائل پاسخ دهد، در این صورت قطعاً یک سؤال کوچک روی میز است و آن موضوع ساکنان کمپ لیبرتی است که (به این وسیله رژیم ایران) می تواند نیتش را نشان دهد و ریسک و خطری را متوجه آنها نکند. و به بقیه جهان احترام گذاشته و بگذارد این تغییر را ایجاد کنند و به اقدامات انساندوستانة بقیة جهان احترام بگذارند و این کار را انجام دهند.
لرد مگینس - عضو مجلس اعیان انگلستان
زشت است اینکه هنوز وزارت خارجه به ما می گوید نمی داند چه کسی مسئول (این کشتار) بود. چه حرف مزخرفی است در حالی که سیستم کنترل ارتباطات انگلستان با ایالات متحده احتمالاً می دانند که ما امروز صبح صبحانه چه خورده ایم. چگونه می توان اینجا ایستاد و وانمود کرد که باید اعتماد به نفس نسبت به موقعیت خود داشته باشیم.
بارونس ترنر - عضو مجلس اعیان انگلستان
در مورد ایران، این یک موضوع بسیار دشوار است. من با علاقة بسیار آنچه لردهای محترم گفتند گوش دادم، با این حال رژیم ایران به رژیم اسد در بحران کنونی کمک می کند.
در مورد رئیس جمهور جدید (رژیم ایران) گفته می شود که بیشتر مدره است، اما وضعیت بد حقوق بشر با اعدامهای زیاد در ملأ عام و سرکوب زنان ادامه پیدا کرده است. من و شماری از همکاران پارلمانیم با ایرانیان پناهنده در انگلستان در ارتباط هستیم.
یک سازمان اپوزیسیون به رهبری یک زن با دستور کار برابری، متعهد به تغییر دموکراتیک است. هم اکنون اعضای گروه در کمپ لیبرتی و اشرف تحت حفاظت سازمان ملل در عراق هستند. اما متأسفانه به دلیل رژیم کنونی عراق که با رژیم افراطی ایران در ارتباط است، اعضای آن مورد آزار و اذیت و حتی مورد خشونت قرار گرفته و برخی از آنها کشته شده اند. تعدادی از ما در آن زمان اعتراض کردیم و همچنان به اعتراض خود ادامه می دهیم. می دانم که دولت انگلستان هر از گاهی اعتراض خود را در باره آنچه برای این افراد آسیب پذیر اتفاق افتاده، بیان نموده است. افراد در کمپ اشرف و لیبرتی، افراد حفاظت شده هستند و امیدوارم دولت به فشار خود به عراق و موارد دیگر برای حفاظت ساکنان ادامه دهد.
بارونس وارسی، معاون ارشد وزیر خارجة انگلستان
دوستان محترم لرد کارلایل از من خواست که به مجلس اطمینان بدهم موضوع حقوق بشر ایران همچنان مورد توجه قرار بگیرد. من می توانم این اطمینان را بدهم. وضعیت حقوق بشر در ایران همچنان وخیم است و ما مصمم هستیم آن را دنبال کنیم. ما غالباً بیانیه هایی در محکومیت وضعیت حقوق بشر در ایران صادر می کنیم و اقدامهای بین المللی را در این رابطه صورت می دهیم. ما بیش از 80 تن را که مسئول نقض حقوق بشر در ایران هستند، مشخص و زیر تحریم اتحادیه اروپا بردیم و به معرفی گزارشگر ویژة سازمان ملل در مورد حقوق بشر در ایران کمک و برای تصویب قطعنامة رژیم ایران لابی کردیم.
لرد مگینس و بارونس ترنر و لرد کارلایل عزیز دربارة کمپ اشرف صحبت کردند. ما کشتار در کمپ اشرف در عراق را که اول سپتامبر روی داد، محکوم نمودیم. ما به دولت عراق برای یک تحقیق در مورد این حمله اسفبار و آوردن عاملان به میز محاکمه فراخوان دادیم. سازمان ملل نیز به دولت عراق برای انجام یک تحقیقات جنایی و بیان عمومی یافته های آن فراخوان داد.
لرد مگینس - عضو مجلس اعیان انگلستان
من از معاون وزیر سپاسگزارم و قول می دهم که وقت ایشان را زیاد نگیرم. اما پیشنهاد گذاشتن تعهد برای رژیم عراق که کشتار در کمپ اشرف را بررسی کند کمی شبیه به قرار دادن روباه در لانه مرغ برای شمارش آنهاست!