گزارشگران، شامل احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران
کریستف هینز، گزارشگر ویژه در مورد اعدامهای خودسرانه و صحرایی و فراقضایی
راشیدا مانیو، گزارشگر ویژه در مورد خشونت علیه زنان، دلایل و عواقب آن
خوآن ای. مندز، گزارشگر ویژه در مورد شکنجه و دیگر رفتارها یا مجازاتهای وحشیانه، غیرانسانی و اهانت آمیز.
ژنو ـ گزارشگران ویژه ملل متحد، در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، اعدامهای صحرایی، شکنجه، و خشونت علیه زنان اعلام خطر کردند. احمد شهید، گزارشگر ویژه حول وضعیت حقوق بشر در رژیم ایران با ابراز نگرانی در مورد نبودن یک پروسة قانونی و تضمینهای یک محاکمه عادلانه، بر ضرورت تعلیق فوری مجازات مرگ در ایران تأکید کرد.
گزارشگر ویژه اعدامهای فراقضایی، صحرایی یا خودسرانه، کریستوف هینز گفت، «با وجود سوالهای جدی درباره استانداردهای یک محاکمه عادلانه، رژیم ایران به اعدام افراد با سرعت وحشتناکی ادامه می دهد.
طبق گزارشها در یک روند فزاینده ثابت از تابستان 2013، حداقل 176 نفر تنها در سال 2014 در ایران به دار آویخته شدهاند.
خوآن ای. مندز، گزارشگر ویژه در مورد شکنجه و دیگر رفتارها و مجازاتهای بیرحمانه، غیر انسانی یا اهانتآمیز، افزود: بیرحمی این اعدام در این است که اعتراف، به زور به دست آمده و به طور خاص غیرعادلانه است.
”متخصصین ملل متحد یکبار دیگر از رژیم ایران میخواهند که «به فراخوانهای جامعه بینالمللی برای اعلام معوق کردن اعدامها توجه کند». آنها از ادامه افزایش [اعدامها] و نیز بیانات اخیر مقامات رژیم ایران که ادعا می کنند اعدامهای صورت گرفته تا به امروز یک «خدمت بزرگ به بشریت است،» شوکه شدهاند.
قبلاً در 21 ژانویه 2014، گزارشگران ویژه در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، و اعدامهای صحرائی، از رژیم ایران خواستند تا با توجه به اخبار اخیر افزایش حلقآویزها و نیز نگرانیها حول اعمال و ادامه بکارگیری اعدام برای جنایاتی که طبق استاندارد “جدیترین” جرائم، مطابق قانون بینالملل نیستند، بسرعت اعدامها را محدود کند.
در گزارشهای متخصصان و گزارشگران ملل متحد آمده است: اعدامهای فزاینده در ایران شامل به دار آویختن یک زن جوان در زندان اصفهان در 4 مارس 2014 است که به وی اجازة دادگاه تجدید نظر و دفاع داده نشد. فرزانه مرادی که مجبور به ازدواج در سن 15 سالگی شده بود، در تاریخ 4 مارس 2014 در زندان اصفهان بعد از اینکه برای قتل شوهرش محاکمه شد، به دار آویخته شد. وی در اصل 6 سال پیش به قتل اعتراف کرده بود، ولی بعد توضیح داد که این قتل توسط یک مرد انجام شده که وی را متقاقد کرد که به جرم اعتراف کند با این اقناع که یک مادر جوان اعدام نخواهد شد.
رشیدا مانیو، گزارشگر ویژه در مورد خشونت علیه زنان، دلایل و عواقب آن گفت: “خانم مرادی قبل از اینکه اعدام شود خود یک قربانی بود. وی یک زن کم سن و سال بود که بواسطه موانع قانونی در ایران نتوانسته بود از ازدواج خودداری کند و به نظر میرسد که وی بار دیگر قربانی نظامی شده است که اینبار با جان خود بهای آن را پرداخت.
سایت حقوق بشر ملل متحد ـ دفتر کمیسر عالی حقوق بشر
همزمان با هشدار گزارشگران ویژه و متخصصان حقوق بشر ملل متحد، دبیرکل سازمان ملل نیز با هشدار نسبت به موج فز اینده اعدامها، بر شکست دعاوی مدره نمایی رژیم تأکید کرد.
دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش خود نوشت: استفاده گسترده از اعدام ادامه دارد. وی خواستار آزادی فعالین، حقوقدانان، خبرنگاران و همچنین زندانی های سیاسی، شد. وی افزود. دولت جدید، هیچ پیشرفتی را در امور حفاظت حقوق بشر، و حق بیان، نداشته و برغم انتظارات اولیه روحانی با جناح رقیب تفاوتی ندارد.
به گزارش رویتر، بان کی مون در گزارش خود گفت: حسن روحانی به رغم وعده هایش برای آزادی و ایجاد آزادی بیان، شکست خورده است. از زمان به قدرت رسیدن روحانی، یک رشد شدید در اعدامها در ایران مشاهده می شود.
رویتر - 21 اسفند 92
دولت آلمان نیز سیاستهای روحانی را ادامه سیاستهای قبلی رژیم در زمینه سرکوب و نقض حقوق بشر دانست.
مسئول امور حقوق بشر دولت آلمان گفت با روی کارآمدن روحانی وضعیت حقوقبشر در ایران بهبود نیافته است
کریستوف اشترسر، در مصاحبه با رادیو آلمان گفت: با وجود وعدههایی که حسن روحانی برای بهبود وضعیت حقوقبشر داده بود در این حوزه عملاً تغییری حاصل نشده است.
مسئول امور حقوقبشر دولت آلمان در این مصاحبه تأکید کرد فشار بر رژیم ایران برای رعایت حقوقبشر باید بیشتر شود.
سایت رادیو آلمان - 20 اسفند 92
در هشداری دیگر، جوردی چوکلا رئیس گروه لیبرال دموکرات مجمع پارلمانی شورای اروپا و نایبرئیس لیبرال بینالملل نسبت به روند فزایندة اعدامها در ایران اعلام خطر کرد.
وی طی بیانیه یی گفت: سابقه 7 ماهه رژیم ایران بعد از روی کار آمدن روحانی، برخلاف انتظارات بزرگی که غرب داشت، یک مسیر کاملاً عکس در افزایش نقض حقوق بشر در ایران را نشان داده است. حداقل 625 نفر در سال 2013 در ایران اعدام شدند که در 10 سال گذشته یک رکورد است. اکثر اعدامها بعد از روی کار آمدن روحانی صورت گرفته اند. بسیاری از اعدامها در ملاء عام بوده است، از جمله صحنة شوکه کننده اعدام یک مرد جوان که درخواست میکرد برای آخرین بار قبل از اعدام مادرش را ببیند، ولی جلادان درخواست او را رد کردند و او را به دار کشیدند.
اطلاعیه جوردی چوکلا-9 مارس 2014