نگاهی به کنفرانس سران کشورهای عربی در شهر سرت لیبی

کنفرانس سران کشورهای عرب  از 27 تا 29 مارس 7 تا 9 فروردین در شهر سرت لیبی بر گزارشد نکات برجسته این کنفرانس عبارت بود از:
1. برگزاری این کنفرانس همزمان با بحران انتخابات و شمارش آرا و تنش بین احزاب در عراق بود.

2.در این کنفرانس معمر قذافی رهبر لیبی که رئیس کنفرانس بود، طی اظهاراتی در شروع کنفرانس  گفت من نماینده مردم عراق در کنفرانس خواهم بود و پرچم مربوط به زمان صدام را بلند کرد و گفت که یک مجسمه یاد بود رئیس جمهور سابق عراق را پرده برداری خواهم کرد .این اظهارات خشم حکومت عراق را برانگیخت و علی الدباغ سخنگوی حکومت عراق گفت که این صحبتها اهانت به  مردم عراق و نشان دهند آلوده بودن افکار این فرد یعنی معمر قذافی و عدم نزاکت وی می باشد .  مالکی به هوشیار زیباری دستور داد که جلسه را ترک کند اما وی قبول نکرد و در جلسه شرکت کرد و استدلال کرد که اینکار بر خلاف مصالح عراق است.

3.   در این کنفرانس عمرو موسی رئیس جامعه عرب در مورد ایران پیشنهاد کرد که  باید اعراب باب گفتگو با ایران را باز کنند،  این موضعگیری  با واکنش منفی سران کشورهای عربی به خصوص مصر روبرو شد و همگی آنرا  در کنفرانس رد کردند.

4. هیات علمای مسلمین عراق در نامه ای سرگشاده به  سران کشورهای عربی و خطاب به آنها گفت عراق در غیاب کشورهای عربی بهای سنگینی پرداخت، عراق  در قرن بیست و یکم مورد تجاوز کسانی که مدعی تمدن و پیشرفت می باشند قرار گرفت و این تجاوز بر خلاف عرف و قوانین بین المللی و بدون هیچ توجیهی صورت گرفت. در خاتمه این نامه هیئت علما خطاب به کشورهای عربی متذکر شد که شما در صورتی که عزم و اراده کنید می توانید اختلافات امت خود و مشکلات منطقه را با اتخاذ یک موضع واحد عربی حل و فصل کنید. 

5. اردوغان, نخست وزیر ترکیه به عنوان ناظر در این کنفرانس شرکت کرد. وی در این کنفرانس به اسراییل حمله کرد و رفتار اسراییل با فلسطینان را جنون آمیزتوصیف کرد.
 
6. رئیس جمهور و نخست وزیر عراق در این کنفرانس شرکت نکردند. اما در بیانیه پایانی جلال طالبانی به عنوانی یکی از اعضای کمیته عربی برای پیگیری توصیه های این کنفرانس انتخاب شد.
طالبانی در همان زمان به دعوت احمدی نژاد برای شرکت در جشن نوروزی به تهران رفت بود.
 ایاد علاوی رئیس ائتلاف العراقیه و برنده انتخابات پارلمانی, عدم شرکت رئیس جمهور و نخست وزیر عراق در این کنفرانس را مورد انتقاد قرار داد. وی گفت چرا نگاه ما به جای غرب (کشورهای عربی) به شرق (ایران) است. 
7. لبنان در این کنفرانس شرکت نکرد و در بیانیه ای گفت لیبی هنوز به مسئله ربودن موسی صدر و شخصیتهای دیگر پاسخ نداده است و ابتدا باید محل ربوده شدگان و قربانیان را مشخص کند.
8. بنا به گفته خبرگزاریها استقبال سران در این کنفرانس به شیوه خاصی برگزارشد و قذافی بهمراه یک دوجین شتر در حالیکه خودش بر شتری سوار بود در فرودگاه از سران استقبال می کرد و در جلوی شتران گروههایی به رقص عربی می پرداختند. در بین کنفرانس قذافی سران عرب را به  نمایشگاهی از مجسمه اسب ها و زینهای مختلف و همچنین نمایشگاهی از عکسهای مختلف برد.
 

بیانیه پایانی کنفرانس سران عرب در سرت لیبی

سرت: بیست و دومین کنفرانس سران عرب روز یکشنبه برابر با 28 مارس با صدور بیانیه”سرت“ که شامل طرح جنبش عربی برای نجات قدس با فراخوان به جامعه بین المللی و مشخصا شورای امنیت و اتحادیه اروپا و یونسکو جهت پذیرش مسئولیت حفاظت از مسجد الاقصی میباشد, پایان یافت.

بیانیه, گروه عربی در نیویورک را موظف کرده تا خواهان برگزاری جلسه ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد جهت محکوم کردن اقدامات اسرائیل در قدس و تشکیل کمیته قانونی در چهارچوب جامعه عرب جهت پیگیری عملیات یهودی کردن و مصادره داراییهای اعراب شوند, اضافه بر این خواهان طرح موضوع در دادگاههای ملی و دولتی مخصوص به پیگرد قانونی اسرائیل شدند و رسانههای خبری را به انتشار طرح جنبش عربی برای نجات قدس فراخواندند.

بیانیه نهایی کشورهای عربی همچنین بر محکومیت اعمال تروریستی در همه اشکال آن تاکید کرد و بر تفاوت قائل شدن بین اعمال تروریستی و مقاومت مشروع علیه اشغال تاکید کرده و هرگونه آمیختن تروریسم و دین اسلام را رد کرده و خواستار حل و فصل ریشه ای تروریسم شد و از کشورهای جهان و به خصوص انگلستان و اتحادیه اروپا خواست با جدیت با کسانی که تروریسم را پشتیبانی می کنند برخورد کنند و آنها را از کشورهای خود دور کرده و به آنها حق پناهندگی سیاسی ندهند تا از فضای آزاد برای ضرر رساندن به امنیت و ثبات کشورهای عربی سوء استفاده نکنند.

این بیانیه ترور محمود المبحوح از رهبران جنبش حماس در کشور امارات را محکوم کرده و آن را به عنوان نقض حق حاکمیت و امنیت امارات دانست و استفاده از تسهیلات کنسولی برای  شهروندان کشورهایی که ویزاهایشان را برای ترور به کار بردند را نیز محکوم کرد.

در مورد ابتکار صلح عربی, این بیانیه تاکید کرد؛ صلح عادلانه و فراگیر یک انتخاب استراتژیکی است و صلح یک اقدام همگانی است که نمی شود آن را تجزیه کرد و صلح محقق نمیشود مگر با عقب نشینی کامل اسرائیل از خاک فلسطین و سرزمینهای عربی اشغال شده, بیانیه تاکید کرد که کشور فلسطین یک شریک کامل در صلح بوده و استمرار حمایت از سازمان آزادیبخش فلسطین یک اقدام ضروری است.

 بیانیه موضع اسرائیل که می خواهد فلسطینیها یک کشور یهودی را به رسمیت بشناسند را رد کرد و از عقب نشینی آمریکا از موضعش در مورد توقف کامل سیاست شهرک سازی ابراز نگرانی کرد و بر عربی بودن قدس تاکید کرده و همه اقدامات اسرائیل که با هدف یهودی کردن این شهر مقدس می باشد را رد کرد و از جامعه بین المللی خواستار رفع محاصره از نوار  غزه و گشودن معبرهای آن گردید.

بیانیه ”سرت” بر تضمین حق مردم لیبی به دستیابی به غرامت برای ضررهای مادی و انسانی که به دلیل تحریمهای قضیه لاکربی به آنها وارد آمده است, تاکید کرد.

در مورد ارتفاعات اشغال شده جولان در سوریه, بیانیه پایانی بر حمایت کشورهای عربی و پشتیبانی قاطع آنها از سوریه در خواستهاش برای بازگردانده شدن کامل ارتفاعات اشغال شده جولان و بازگشت به خط چهارم ژوئن 1967 با استناد به اساسنامه صلح و توافقات قانونی بین المللی تاکید  کرد.

همینطور این بیانیه بر همبستگی کامل با سوریه و لبنان در رویارویی با تجاوزات و تهدیدات اسرائیل تاکید کرده و هر گونه تعدی به یکی از این دو کشور را تعدی به کل امت عربی می داند, همچنین بر تامین حمایت سیاسی و اقتصادی  از لبنان در جهت حفظ وحدت ملی لبنان تاکید کرد, و تمامی موارد نفوذ و نقض هوایی حاکمیت لبنان توسط اسرائیل را محکوم نمود, و خواستار بازگرداندن مزارع شبعا و تپههای کفر شوبا و قسمت لبنانی روستای غجر و تحویل دهی کامل اطلاعات درست و نقشههای مربوط به موقعیتهای  تمامی  مهمات منفجر نشده  و از جمله بمبهای خوشهای که در دشمنی با لبنان در سال 2006  بصورت  انبوه  بر مناطق مسکونی ریخته شده است گردید.

در مورد وضعیت عراق، درک اعراب در مورد راه حل سیاسی و امنیتی عراق و مشکلاتی که با آن مواجه است بر احترام به وحدت و حاکمیت و استقلال و هویت عربی و اسلامی این کشور بستگی دارد، و کشورهای عربی هرگونه دعاوی تقسیم عراق را رد می کنند و بر اتخاذ نقش مؤثر کشورهای همجوار جهت تقویت امنیت و ثبات و ممانعت از هرگونه اعمال تروریستی و احترام به اراده مردم در تعیین آینده سیاسی و همچنین بر عدم دخالت در امور داخلی این کشور تاکید می کنند.

در مورد وضعیت سودان, بیانیه پایانی کنفرانس سران عرب بر همبستگی با سودان تاکید کرده و هر گونه تلاشی را با هدف  بی اعتبار کردن حق حاکمیت و مسئولین ملی این کشور رد می کند و از تلاشهای دولت سودان برای بهبود بخشیدن به وضعیت انسانی در دارفور و پروژههای بازگشت مهاجران به روستاهای خودشان حمایت میکند, علاوه بر این به صلح همه جانبه در سودان با همه نیروهای سیاسی سودانی دعوت میکند تا وحدت سودان یک انتخاب عملا جاذب برای رسیدن  به توافق برای تمامیت سودان باشد.

اتفاق مهمی که در این جلسه افتاد توافق رهبران عرب برای برگزاری جلسه فوق العاده سران عرب در سپتامبر آینده و تشکیل کمیته پنج گانه برای نظارت بر تهیه پیشنویس ارتقای کار عربی مشترک بود.
بر طبق آنچه در ”بیانیه سرت” آمده است این کمیته شامل معمر قذافی  رئیس جمهور لیبی  و علی عبدالله صالح رئیس جمهور یمن و محمد حسنی مبارک رئیس جمهور مصر و شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر و جلال طالبانی رئیس جمهور عراق با همکاری دبیر کل جامعه عرب می باشد.

این کمیته به نظارت بر آماده سازی ”سند سرت” برای پیشرفت مجموعه اقدامات عربی مشترک نظارت خواهد کرد  تا به کشورهای عضو جهت بحث در سطح وزیران خارجه ارائه شود قبل از اینکه به جلسه فوق العاده آینده سران عرب که آخرین مهلت آن در سپتامبر آینده می باشد, تقدیم گردد.