به قلم ولید فارس، محقق و متخصص در امور خاورمیانه
هیستوری نیوز نتورک-27 می 2014- به قلم ولید فارس-یک دیدار در پاریس ممکن است اثرات پر موج در سراسر خاور میانه و جهان عرب داشته باشد. دیداری که میبایست مدتها قبل بین رهبران جنبشهای اپوزیسیون منطقه که برای کشورهای کثرت گرا در منطقه تا شرق مبارزه میکنند اتفاق میافتاد.
دیدار خانم مریم رجوی رئیس جمهور منتخب شورای ملی مقاومت ایران و احمد جربا پرزیدنت ائتلاف ملی سوریه تصویری را مطرح میکند که تاثیرات خرد کننده ای برای حکام دمشق و تهران خواهد داشت. این دو رهبر در این عکس نماینده بزرگترین نیروهای اپوزیسیون علیه دو عضو "محور شر" رژیم خمینی در ایران و رژیم بعثی در سوریه است.
به درستی که برای رهبری اپوزیسیون سوریه دیدار با سازمان یافته ترین و موثر ترین گروه اپوزیسیون ایران ماهها قبل میبایستی اتفاق میافتاد و یا حتی در آغاز انقلاب سوریه در سال ۲۰۱۱. [دیدار] دو جنبش اپوزیسیون علیه رژیم هایی که با ترور در منطقه عمل میکنند، به طور خاص تهران و دمشق، یک پاسخ منطقی است به همکاری با لباس آهنین بین دو رژیم که اکنون یک جنگ مشترک در سوریه علیه قیام و همکاری علیه کشورهای میانه رو عرب مانند اردن، عربستان سعودی و بحرین را به پیش میبرند.
اپوزیسیون ایران به طور خاص سازمان مجاهدین خلق ایران توسط تهران برچسب تروریستی زده شد در حالی که نیمی از شبکه تروریستی منطقه تحت فرمان آخوندها بود. خیره کننده اینکه موثرترین شبکه اپوزیسیون ایران توسط دولت کلینتون لیست گذاری شده بود.... که باعث تاخیر تضعیف رژیم خمینی برای بیش از یک دهه شد،
چنانچه واشینگتن زمانی که نیروهای ائتلاف مسئول امور بودند سازمان مجاهدین خلق ایران را در داخل عراق تقویت میکرد و به اپوزیسیون سوریه کمک میکرد پایگاه هایی را در همان کشور ایجاد کند رژیم های اسد و خمینی با جنبشهای اپوزیسیون چالش برانگیز و جدی که با استحکام در عراق مستقر بودند رو به رو میشدند. اما دولت اوباما در خاورمیانه چنان عمل کرد تا سیاستهای داخلی آمریکا را راضی نگاه دارد. این کشور در آخر سال عراق را تخلیه کرد بدون آنکه هیچگونه تضمینی برای کمپ سازمان مجاهدین خلق بدهد. کمپی که توسط نیروهای طرفدار رژیم ایران مورد تاخت و تاز قرار گرفت. و آمریکا با غفلت از حمایت از اپوزیسیون میانه رو در سوریه طی همان سال، آمریکا فرصت را برای پایان دادن به وحشت در آن کشور از دست داد.
سه دهه بعد، این دو جنبش اپوزیسیون احتمالا دریافتند که صرف نظر از سیاست خارجی آمریکا در کنار یکدیگر قرار گرفتن یک حرکت هشیارانه است. با تصویری از این دیدار ، آنها روانشناسی سیاستهای منطقه را تغییر دادند. درس اصلی اینجا این است که نیروهای دمکراسی در خاورمیانه اکنون تشخیص داده اند که حتی در فقدان حمایت از طرف واشینگتن آنها باید منافع مردم کشور خود را دنبال کنند. جنبش تمرد مصر یک قیام علیه اخوان المسلمین را علیرغم همکاری و مشارکت دولت اوباما با رژیم مُرسی سازماندهی کرد. لیبرالهای تونسی علیه نهاد اسلامی که از طرف واشینگتن حمایت میشد به پا خواستند. در لیبی، ژنرال حفتر علیه شبه نظامیان اسلامگرا حرکت کرده است،
به نظر میرسد که یک موج مستقل سیاسی شروع شده است. یک ائتلاف از مردم علیه "محورهای شر" مختلف، علیه بنیادگرایان یا نیروهای حمایت شده توسط رژیم ایران در حال به پا خواستن هستند.
ملاقات جربا با رجوی ممکن است در این لحظه هجوم تهران و دمشق را در منطقه معکوس نکند اما یک حرکت تاریخی ایجاد شده است.