آسوشیتدپرس: اختلافات بسیار عمیق در مذاکرات هسته یی با رژیم ایران

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، برغم نزدیک‌شدن به ضرب‌الاجل 20 ژوئیه، اختلافات بزرگی میان آمریکا و رژیم ایران بر سر مسئلة هسته‌یی همچنان وجود دارد.

دو دیپلمات غربی گفتند، مذاکرات در سطوح بالا میان آمریکا و رژیم ایران که هدفش هموار کردن مسیر توافق هسته‌یی بود، فقط به برجسته‌شدن اختلافات بزرگ میان دو طرف منجر شد. این امر امید رسیدن به توافق تا 20 ژوئیه را بیش از پیش کاهش داد.
به نوشتة آسوشیتدپرس، در این دور از مذاکرات، مذاکره‌کنندگان اساساً با همان مشکلات باقی‌مانده از دور قبلی مواجه هستند.
این خبرگزاری سپس به نقل از دیپلمات‌های مطلع از مذاکرات اختلافات اصلی را بر شمرده که عبارتند از: غنی‌سازی اورانیوم، غنی‌سازی زیرزمینی در فردو، راکتور اراک، روشن‌شدن فعالیت‌های مظنون گذشتة رژیم ایران در ارتباط با تلاش مخفی برای تولید تسلیحات هسته‌یی و زمان‌بندی توافق نهایی. آمریکا خواهان آن است که رژیم ایران، غنی‌سازی و سایر بخش‌های برنامة هسته‌یی خود را به‌مدت 30 سال محدود کند. برخی از قدرت‌های غربی، 20 سال، شامل 15 سال با محدودیت‌های سخت را هم خواهند پذیرفت؛ اما رژیم ایران خواهان محدودیتی 15 ساله است.
گری سیمور گفت: «بسیار غیر محتمل است که تا پایان ژوئیه، توافقی صورت گیرد، مگر این‌که رژیم ایران امتیاز بسیار بزرگی بدهد».
خبرگزاری آسوشیتدپرس - 27 خرداد 93

خبرگزاری فرانسه با عنوان «مسابقه با زمان برای مذاکرات هسته‌یی (رژیم) ایران»، توافق نهایی را به‌شدت پیچیده توصیف کرده و می‌نویسد، بعد از ده سال تنش‌های فزاینده، تهدید جنگ و توسعة توانایی هسته‌یی توسط رژیم ایران، هدف چنین توافقی، حل و فصل یکی از دشوارترین مسائل ژئوپلیتیک قرن بیست و یکم می‌باشد.
مایکل من سخنگوی کاترین اشتون رئیس سیاست خارجی اتحادیة اروپا، گفت: «همه به‌خوبی می‌دانند که وارد مرحله‌یی فشرده از مذاکرات می‌شویم.
خبرگزاری فرانسه تصریح کرد که هم‌چنان موضوع اصلی اختلاف میان طرفین، بحث غنی‌سازی است.
خبرگزاری فرانسه - 28 خرداد 93
عراقچی مذاکره‌کنندة ارشد هسته‌یی رژیم بعد از گفتگوهای روز سه‌شنبه، گفت: «مواضع طرفهای مقابل ما کماکان مثل گذشته است که از نظر ما با واقعیات فاصله دارد و زیاده‌خواهی به‌شمار می‌رود... تنها جنبة مثبت این است که طرفین جدی هستند اما این به‌معنی کوتاه‌آمدن طرفین از مواضع‌شان نیست و تا رسیدن به توافق مرضی‌الطرفین کار زیادی داریم».
عراقچی، افزود: «امیدواریم در پایان این مذاکرات به یک متن اولیه برسیم؛ اگر‌چه این متن حاوی دهها و صدها جملة مورد اختلاف در آن باشد... امیدواریم تا پایان تیرماه به نتیجه برسیم اما نمی‌توان قضاوتی داشت».
معاون وزارت خارجة آخوندها هم‌چنین، گفت: «همة طرفها از جمله آمریکا جدیت دارند تا 20 جولای مذاکرات به نتیجه برسد و اگر نرسد کار هیأت آمریکایی سخت می‌شود و معلوم نیست که بتوانیم ادامه دهیم. طرف مقابل هم اذعان می‌کند که اگر به نتیجه در این تاریخ نرسیم کار دشوارتر خواهد شد».
وی تصریح کرد: «حتی اگر دربارة همه موضوعات توافق کنیم اما دربارة یک موضوع توافق نشود، هیچ توافقی حاصل نشده است».
ایسنا - 28 خرداد 93