باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا طی بیانیه یی درباره تحولات عراق از نخست وزیر جدید این کشور حیدر العبادی حمایت کرد و به تشکیل دولت فراگیر با حضور همه جوامع مختلف عراق فراخواند.
باراک اوباما از جمله گفت: امروز عراق گام امیدوار کننده یی در این تلاش مهم و حساس به جلو برداشته است. ماه گذشته مردم عراق یک رئیس جمهور را انتخاب کردند. امروز رئیس جمهور فواد معصوم یک نخست وزیر جدید منتخب دکتر حیدر العبادی را معرفی کرد. مطابق قانون اساسی عراق این یک گام مهم در جهت تشکیل دولت جدید است دولتی که می تواند جوامع مختلف عراق را متحد کند.
اوایل امروز من و معاون رئیس جمهور بایدن با دکتر عبادی تماس گرفتیم تا به او تبریک بگوییم تا مصرانه از او بخواهیم که کابینه جدید خود را هرچه سریعتر تشکیل بدهد. دولتی که برای همه عراق فراگیر است و همه عراقیها را نمایندگی می کند. جای خوشوقتی برای من بود که از او حمایت کنیم و همچنین از رئیس جمهور معصوم و نیز از سلیم الجبوری رئیس مجلس در حالی که آنها با هم کار می کنند تا این دولت را تشکیل دهند حمایت کنیم. در عین حال من از همه رهبران سیاسی عراق می خواهم تا به طور مسالمت آمیز از طریق پروسه سیاسی در روزهای آتی کار کنند.
این رهبری جدید عراق وظایف دشواری دارد. این رهبری باید اعتماد شهروندان عراق را به دست آورد به این صورت که فراگیر عمل کند و گامهایی را بردارد که اراده و عزم خود را نشان بدهد. آمریکا آماده است تا از دولتی حمایت کند که به نیازها و درد و رنج همه مردم عراق بپردازد.
اوباما خاطرنشان کرد که روزهای دشواری در پیش روی خواهد بود...
در صورتی که عراقیها از پیشرفتی که امروز بوده، شروع کنند و با هم کار کنند و از یک دولت جدید و فراگیر حمایت کنند، بلاشک حل این مسأله تسریع خواهد شد.
فرانسوا اولاند و رجب طیب اردوغان رؤسای جمهوری فرانسه و ترکیه با حمایت از معرفی حیدر العبادی به نخست وزیری جدید عراق از او خواستند، سریعاً دولت وحدت ملی تشکیل دهد.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد حیدرالعبادی را به تشکیل دولتی فراگیر که قابل قبول تمامی بخشهای جامعه عراق باشد، فراخواند.
جان برد وزیر خارجة کانادا نیز از پذیرش نامزدی حیدر العبادی توسط فؤاد معصوم استقبال کرد و گفت: «عراقیان گام مهمی دیگری را در راستای تشکیل یک دولت فراگیر برداشتند».
اتحادیه اروپا با صدور بیانیهیی اعلام کرد: ما نخست وزیر تعیین شده و تمامی رهبران سیاسی را تشویق به تشدید تلاشهایشان برای تشکیل سریع دولتی فراگیر می کنیم که بتواند با بحران کنونی مقابله کند“.
آمریکا استمرار حمایت نظامی، سیاسی و اقتصادی از عراق را به تشکیل سریع یک دولت فراگیر توسط نخستوزیر جدید مشروط کرد.
به گزارش خبرگزاری رویتر، جان کری روز سهشنبه گفت، ایالات متحده بعد از تشکیل یک دولت فراگیر حمایت بیشتر نظامی، اقتصادی و سیاسی به عراق را مورد بررسی قرار خواهد داد.
به نوشته واشینگتن پست ،جان کری گفت که ارائة پول و پشتیبانی، به عملکرد دولت جدید بستگی خواهد داشت.
نیویورکتایمز نیز، گزارش داد: «جان کری وزیر خارجه و چاک هیگل وزیر دفاع آمریکا روز سهشنبه گفتند، اگر حیدر العبادی نخستوزیری را بر عهده بگیرد و یک دولت فراگیر را هدایت کند، آمریکا توسعة حمایت نظامی و سیاسی خود را به عراق، مد نظر قرار خواهد داد.
نیکولای ملادنف نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد بر ضرورت تشکیل سریع یک دولت فراگیر فراخواند. به گزارش خبرگزاری نینای عراق وی در بیانیهٴ خود تأکید کرد که ”ضروری است نیروهای امنیتی عراقی را از اقداماتی که می توان به آن تحت عنوان دخالت در مسائل مربوط به انتقال دموکراتیک قدرت سیاسی محسوب نمود منع کرد“.
ظافر العانی سخنگوی متحدون به تلویزیون الجزیره گفت: : ما فکر میکنیم که مکلف کردن حیدر العبادی برای تشکیل دولت یک امر قطعی و الزامآور و تمام شده است. … من این تغییر را دروازه های کار جدید برای عراقیان برای رهایی از یک دوره دردناک میبینم، سالهای فاجعه باری که برعراقیان گذشت ونتایج آن تا همین الآن نیز ادامه دارد.
الجزیره گزارش داد: دکتر بشارالفیضی سخنگوی رسمی هیأت علمای مسلمین عراق درباره کاندیدا شدن العبادی برای تشکیل کابینه گفت: ما همیشه می گفتیم که مالکی بخشی از مشکل است و نه تمامی مشکل. مشکل در کلیت روندسیاسی وپایههایش و در قانون اساسی است چرا که قانون اساسی به شیوه ای غلط بنا شده و به نخست وزیراختیارات مطلقی داده است و ما با دولتی که توسط یک حزب واحد رهبری می شود روبه رو هستیم.
شیخ علی حاتم سلیمان امیر قبایل الدلیم درباره نخست وزیری حیدر العبادی به تلویزیون العربیه الحدث گفت: ما از کسی حمایت میکنیم که خواستههایمان را جلویمان بگذارد و بگوید ای اهل سنت و ای عشایر که قیام کردید، این هم خواستههایتان. به صراحت بگویم ما تا همین الآن هم به چیزی به اسم روند سیاسی که مالکی به آن چسبیده اعتماد نداریم، … انقلابیون عشایر یا عشایر الانبار در ابتدای امر هدف اصلیشان اصلاح روند سیاسی بود و اگر چنین نتیجه ای حاصل شود حمایت میکنیم
وی افزود: شکل ما نه با العبادی است و نه با برنامهاش، مشکل ما این است که نظام سیاسی در عراق فاسد است.. . ما از کسی حمایت میکنیم که حقوقمان را بهرسمیت بشناسد...»
ناجح المیزان از رهبران فراکسیون کرامه در مصاحبه با تلویزیون التغییر گفت: من به رئیسجمهور که در زمان حساسی تصمیم گیری کرد تبریک می گویم …ولی تبریک گفتن به دکتر حیدر العبادی را به بعد موکول می کنم که آیا شیوه مالکی را ادامه می دهد و یا خیر، …
وی افزود: اگر العبادی می خواهد دولت درستی تشکیل بدهد باید مانع دخالتهای رژیم ایران بشود تا اینکه این رژیم دست از طمع در عراق بر دارد.
واشینگتنپست گزارش داد، ارتش عراق روز دوشنبه این علامت را از خود بروز داد که به مالکی وفادار نیست. نیروهای مسلح عراقی در حساب رسمی توئیتر خود، نوشتند: «ما ارتش عراق هستیم، نه ارتش مالکی».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در یکی از محلههای سنینشین بعقوبه، مردم در خیابان جمع شدند و با شلیکهای هوایی، شکست سیاسی مالکی را جشن گرفتند.
آسوشیتدپرس از عقب نشینی مالکی از بحرانسازی خبرداد و نوشت: همزمان با نگرانیها بر سر این احتمال که مالکی همة تلاشش را برای باقیماندن در قدرت بهعمل خواهد آورد، روز سهشنبه نخستوزیر فعلی عراق به نیروهای امنیتی دستور داد، در بحران سیاسی کنونی بر سر اینکه چه کسی نخستوزیر آینده خواهد بود، دخالت نکند. مالکی طی بیانیهیی، از ارتش، پلیس و نیروهای امنیتی خواست، از بحران سیاسی بهدور بمانند و روی دفاع از کشور متمرکز باشند...
آسوشیتدپرس افزود: مالکی روز سهشنبه بیش از پیش منزوی بهنظر میرسید؛ چرا که سیاستمداران عراقی و جامعة بینالمللی از نامزدجدید نخستوزیری حمایت کردند.
خبرگزاری رویتر نیز گزارش داد: یک مقام ارشد دولت عراق گفت، نگرانیهاش از وقوع رویارویی نظامی در بغداد برطرف شده است؛ زیرا پلیس و (سایر) نیروها حضورشان را در خیابانها کاهش دادهاند.
این مقام عراقی گفت: «روز دوشنبه بغداد خیلی پرتنش بود. اما فرماندهان کلیدی ارتش با رئیسجمهور تماس گرفتهاند و گفتهاند، از او حمایت خواهند کرد، نه از مالکی».
به گزارش تلویزیون الرافدین نظامیان و شبه نظامیان مالکی از دو سمت شمال وجنوب برای تسخیر فلوجه حمله کردند اما انقلابیون عشایر این حمله را با شکست مواجه کردند.
این تلویزیون همچنین خبر داد: انقلابیون بغداد با سلاحهای سنگین و نیمه سنگین به محل تجمع نظامیان و شبه نظامیان مالکی در منطقه الرفوش در ابوغریب تهاجم کردند و خسارتهای سنگینی به نیروها و تجهیزات نیروهای مالکی وارد ساختند».
تلویزیون الرافدین گزارش داد در بغداد درگیریهای سختی میان انقلابیون و نظامیان و شبه نظامیان مالکی در منطقه سید عبدالله در جنوب بغداد صورت گرفت. منابع گفتند آمبولانسها مبادرت به انتقال کشتهها و مجروحین نظامیان مالکی به بیمارستان محمودیه کردند.
در صلاح الدین نیز انقلابیون عشایر یک ستون از نیروهای ارتش مالکی که از پایگاه اسپایگر در تکریت خارج میشدند منهدم کردند.