اجلاس وزیران خارجة جی8، گامی به سوی اجماع جهانی علیه رژیم ایران
اجلاس دو روزة وزیران خارجة 8کشور صنعتی جهان (جی8) روز دوشنبه در شهر گاتینو کانادا آغاز شد. در این اجلاس وزیران خارجة انگلستان, کانادا, آلمان, فرانسه, ایتالیا, ژاپن, روسیه و آمریکا شرکت داشتند و دربارة مشکلات و مسائلی که امنیت جهانی را تهدید میکنند گفتگو کردند. سه عضو دائم شورای امنیت ملل متحد یعنی آمریکا, فرانسه و انگلستان، به همراه آلمان, بررسی دور جدیدی از تحریمهای سخت علیه رژیم ایران را در دستور گذاشته بودند.
روسیه هم اخیراً علائمی دال بر این که ممکن است با چنین تحریمهایی همراه داده است. ولی چین که از پیوندهای نزدیک اقتصادی با ایران برخوردار است, هنوز از نیاز جهانی بهزمان بیشتر برای پیدا کردن راه یک حل دیپلوماتیک در قبال این بن بست دارد.
وزیران خارجه 8کشور صنعتی روز سه شنبه, دومین روز گفتگوهای خود را برای تشدید فشار بر رژیم ایران ادامه دادند, تا این رژیم یا از برنامه غنی سازی اورانیوم دست بکشد یا با تحریمهای سنگینتری مواجه شود. آنها در این راستا, در مورد ضرورت اقدامات تنبیهی علیه رژیم ایران بهتوافق رسیدند.
سازمان ملل متحد تاکنون سه دور تحریم علیه رژیم ایران را بخاطر ادامه سرپیچی از تعهدات بین المللی و رعایت قطعنامه ها تصویب کرده است.
در کنفرانس مطبوعاتی پایان این اجلاس هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا با تأکید بر شرکت چین درگفتگوهای مربوط به تحریم علیه رژیم ایران گفت: «ما شاهد افزایش هوشیاری بسیاری کشورها ازجمله چین در قبال پیامدهای مجهز شدن رژیم ایران به بمب هستهیی بر روی ثبات منطقه و جهانی هستیم.
سایر موضوعاتی که در اجلاس گروه هشت دربارة آن بحث شد تکثیر سلاحهای اتمی توسط کره شمالی, گسترش تروریسم در افغانستان، پاکستان و یمن و بی ثباتی در آمریکای لاتین و مسائل مربوط بهبوسنی بود.
سفر غیر منتظره باراک اوباما به افغانستان
روز یکشنبه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در یک سفر غیر منتظره وارد کابل شد. این سفر با توجه بهمسائل امنیتی تا زمان رسیدن او به کابل با مخفی کاری کامل انجام شد. با یک پرواز بدون توقف از امریکا تا افغانستان. اوباما بلافاصله با یک هلیکوپتر بهکاخ ریاستجمهوری افغانستان رفت تا با حامد کرزای گفتگو کند.
اوباما از کرزای خواست تا برای مقابله با فساد در نهادهای دولتی و نیز مبارزه با مواد مخدر بطور جدی اقدام کند.
رئیس جمهور آمریکا سپس در فرودگاه بگرام در نزدیکی کابل طی سخنانی برای شماری از نظامیان آمریکایی القاعده را نه فقط خطری برای آمریکا و افغانستان بلکه تهدیدی جدی برای سایر کشورها دانست و گفت: طالبان یک دشمنی مصمم است اما آمریکا هم مصمم است که در افغانستان بهاهدافش برسد و در نهایت پیروز خواهد شد.
سفر اوباما به افغانستان در جهت پیشرفت استراتژی جدید او در این کشور است که بر اساس افزایش نیروها از سال2009 آغاز شد. اوباما در ماه دسامبر گذشته دستور اعزام 30 هزار نیروی کمکی به افغانستان را صادر کرد. به این ترتیب توان رزمی نیروهای آمریکایی یک نیروی 120 هزار نفری افزایش یافت و اجرای سلسله عملیات تهاجمی برای پاکسازی طالبان را عملی ساخت که ازجمله آنها پاکسازی مرجاه در استان جنوبی هلمند بود.
در این عملیات که با همراهی نیروهای افغانی صورت گرفت، بیش از 15 هزار نفر شرکت داشتند.
استقبال مردم عراق از پیروزی ائتلاف علاوی و شکاف در ائتلاف مالکی
روز شنبه دکتر ایاد علاوی، برنده انتخابات پارلمانی عراق اعلام کرد که آماده است تا با همه احزاب برای رسیدن به یک ائتلاف بزرگ گفتگو کند. او خواستار تشکیل دولتی فراگیر در اسرع وقت شد تا بتواند از پس مشکلات عراق برآید و روابطی قوی با همسایگان برقرار سازد. وی گفت: ”ما امیدواریم دولتی تشکیل دهیم که قادر باشد برای مردم امنیت ایجاد کند و خدمات لازم را به آنها ارائه دهد”.
از آنجا که هیچ یک از احزاب عراق دارای اکثریت در پارلمان نیستند مذاکرات جهت تشکیل دولت امکان دارد به درازا کشیده شود.
در همین روز هواداران علاوی در برابر منزل او در بغداد گردآمدند و پیروزی وی را در انتخابات جشن گرفتند. یک شهروند عراقی گفت: ”به ایاد علاوی تبریک میگویم. به همه مردم عراق و همه کسانی که در این انتخابات شرکت کردند، تبریک میگویم. انشاالله یک آینده موفق و کامیاب برای همه مردم عراق باشد”.
پیروزی ایاد علاوی امید تازهیی برای مردم عراق جهت دستیابی به آینده بهتر را به وجود آورده است. یک شهروند عراقی گفت: ”انشاالله با علاوی وضعیت خوب بشود, من امیدوار هستم که گروههای سیاسی بتوانند دولت جدید را در اسرع وقت تشکیل دهند. انشاالله علاوی بتواند امنیت را به عراق بازگرداند و برای بیکاران فرصتهای شغلی ایجاد کند.”
علاوی، یک شیعة معتقد به جدایی دین از دولت است که در سال 2004 و 2005 نخست وزیر عراق بود و رژیم ایران را به خاطر دخالتهایش در عراق به شدت مورد انتقاد قرار داد.
ایالات متحده به مردم عراق بخاطر برگزاری یک انتخابات موفق تبریک گفت و تصریح کرد که نه ناظرا ن بین المللی و نه ناظران داخلی گزارشی از وجود تقلب گسترده یا جدی نداده اند.
رژیم ایران تلاش کرد تا از ائتلافی از احزاب وابسته به خود را برای تشکیل دولت آینده سرهم کند ولی در این زمینه شکست خورد. احزاب عراقی یکی پس از دیگری بر ضرورت همکاری با ائتلاف علاوی تأکید کردند.
رسانه های خبری از ایجاد شکاف در ائتلاف قانون به رهبری مالکی و پراکنده شدن شخصیتها از اطراف وی خبر دادند.
در همین حال روزنامه کویتی السیاسه به نقل از منابع مطلع خبر داد که دادگاه عالی جنایی عراق فرمانی برای بازداشت مالکی به اتهام شرکت در کشتار الزرکه در ژانویه 2007 صادر کرده است.
برگزاری کنفرانس سران عرب در لیبی
روز شنبه بیست و دومین دوره اجلاس اتحادیه عرب با حضور تعدادی از رهبران عرب در شهر سرت لیبی برگزار شد. در حالیکه شمار دیگری از جمله پادشاه عربستان و رئیس جمهور مصر در آن شرکت نکردند.
امیر قطر شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی ریاست اجلاس را بهقذافی رهبر لیبی منتقل کرد. این اولین اجلاسی است که قذافی در طول 40سالی که در قدرت است، ریاست آنرا برعهده میگیرد.
در این اجلاس دو روزه سران کشورهای عرب نتوانستند در رابطه با این مسئله که آیا فلسطین باید با اسرائیل مذاکره کند یا خیر به توافق برسند. فلسطینیان گفتهاند تا زمانی که اسرائیل ساختن 1600واحد جدید یهودینشین در بیتالمقدس شرقی را متوقف نکند، پای میز هیچ گفتگویی با اسرائیل حتی بهطور غیرمستقیم نخواهد رفت. در بیانیهیی که توسط کمیتة وزیران خارجة اتحادیة عرب صادر شد، تنها تأکید شده است که برای شروع مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطین اسرائیل باید تمامی فعالیتهای شهرکسازی را متوقف کند.
انفجارهای انتحاری در مترو مسکو
روز دوشنبه دو انفجار در مترو مسکو حداقل 38 کشته و 60مجروح برجای گذاشت. انفجار اول در ایستگاه «لوبیانکا» رخ داد و 23تن از مسافران داخل قطار یا روی سکو را کشت. این ایستگاه در نزدیکی دفتر مرکزی سازمان امنیت روسیه (اف اس بی FSB) قرار دارد.
انفجار دوم حدود 40 دقیقه بعد در چهار ایستگاه جلوتر بهنام «پارک کولتوری» رخ داد و منجر به کشته شدن 12تن شد. سه قربانی دیگر بر اثر جراحات وارده در بیمارستان جان باختند. این انفجارهای انتحاری توسط دو زن صورت گرفت.
ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه، سفر خود به سیبری را نیمه کاره رها کرد تا هرچه زودتر به پایتخت بازگردد. او در یک تماس ویدیویی به مقامات امنیتی گفت: همانطور که میدانید در مسکو جنایتی هولناک و شنیع رخ داده است. من مطمئن هستم که نیروهای امنیتی از هیچ تلاشی برای تعقیب و مجازات جنایتکاران فروگذار نخواهند کرد. تروریستها نابود خواهند شد.”
دیمیتری مدودیف، رییسجمهور روسیه نیز با حضور در یکی از محلهای وقوع انفجار و قرار دادن دستهگل برای بزرگداشت قربانیان، انفجارها را محکوم کرد و دستور داد تا با سختگیریهای امنیتی بیش از پیش در سراسر کشور، از وقوع عملیات تروریستی بیشتر جلوگیری شود.
مترو مسکو یکی از شلوغترین مراکز رفت و آمد در جهان است و در روزهای کاری حدود هفت میلیون نفر از طریق آن جابهجا میشوند.
در طول هفتة گذشته، واکنشهای بینالمللی نسبت به انفجارهای مترو مسکو ادامه داشت. تعدادی از رهبران کشورهای جهان ضمن اعلام همدردی با مردم روسیه این حملات را محکوم کردند. مقامات روسیه اعلام کردهاند بر اساس شواهد اولیه این حملات به تروریستهای شمال قفقاز مربوط است. اما در روز چهارشنبه شورشیان چچن مسوولیت این انفجارهای دوگانه را برعهده گرفتند. دوکو عمرف، رهبر جدایی طلبان چچنی در یک پیام ویدیویی گفت دستور این حملات را شخصا صادر کرده بود. دوکو عمرف همچنین به روسیه هشدار داد منتظر حملات بیشتر باشد.
مذاکرات نخست وزیر تایلند با معترضان قرمزپوش
روز یکشنبه در پی دو هفته تظاهرات در بانکوک آبهیسیت وجاجیوا، نخست وزیر تایلند برای کاهش تنشهای موجود با رهبران مخالفان مذاکره کرد. نخست وزیر تایلند وقتی تظاهرکنندگان قرمز پوش پایگاه نظامی محل استقرار خود او را محاصره کردند در ازای بازگشت تظاهرکنندگان به مرکز بانکوک به مذاکره تن داد.
این مذاکرات که دو روز به طول انجامید به هیچ سرانجامی نرسید. معترضان قرمز پوش خواهان تجدید انتخابات هستند. اما نخست وزیر این کشور معتقد است که برگزاری انتخابات در پایان سال جاری امکانپذیر است.
تظاهرکنندگان آبهیسیت وجاجیوا را متهم می کنند که به طور غیر قانونی روی کار آمده است. بیشتر پیراهن قرمزها از هواداران تاکسین شیناواترا، نخست وزیر پیشین تایلند هستند که طی کودتایی در سال 2006، از قدرت سرنگون شد.
اعطای 4 میلیارد دلار کمک برای بازسازی هائیتی
روز جهارشنبه کنفرانس سازمان ملل متحد برای بازسازی هائیتی با شرکت نمایندگانی از 120 کشور جهان و سازمانهای بین المللی در نیویورک برگزار شد. موضوع اصلی این کنفرانس جمعآوری کمک مالی برای بازسازی این کشور زلزله زده بود. کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس متعهد شدند چهار میلیارد دلار بابت بازسازی هائیتی کمک کنند. بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد اولین سخنران این کنفرانس بود. او گفت: ”آن چه را که ما امروز تصویر میکنیم نوسازی ملی تمام عیار است. یک تجربه در ساختن یک کشور در ابعادی که در چند نسل گذشته شاهد آن نبودهایم.”
دولت آمریکا قرار است در دو ماه آینده یک میلیارد و 150 میلیون دلار در اختیار هائیتی بگذارد. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا در این کنفرانس بر ضرورت کمک به هائیتی تأکید کرد و گفت: ” هائیتی قبل از زلزله کشوری بود با 9 میلیون جمعیت. امروز یک چهارم میلیون نفر جان باختهاند و بیش از یک میلیون نفر آواره میباشند و صدها هزار نفر در کمپهای موقت بدون غذا و بهداشت مناسب زندگی میکنند.”
کمکهای مالی آمریکا برای تقویت دولت و برقراری امنیت استفاده خواهد شد یا برای رونق بخش های کشاورزی، صنایع، انرژی و بهداشت هائیتی سرمایه گذاری خواهد شد. اتحادیه اروپا نیز یک میلیارد و 700 میلیون دلار برای تهیه غذا به دولت هائیتی کمک خواهد کرد. دولت هائیتی قصد دارد در 18 ماه نخست بازسازی زیرساخت ها، بیمارستان ها، مدرسه ها و ساختمان های دولتی را ترمیم کند. مقام های هائیتی برای بازسازی بلندمدت این کشور هزینهیی برابر با یازده میلیارد و 500 میلیون دلار را تخمین زدهاند. هائیتی پیش از زلزله از جمله فقیرترین کشورهای آمریکای لاتین بود.
در حال حاضر 11 هفته پس از زلزله فاجعه بار مردم هائیتی کماکان نیازمند کمکهای اضطراری هستند، زیرا که تمامی زیرساختهای هائیتی بر اثر زلزله ویران شده است. این زلزله باعث کشته شدن 217,366 نفر و زخمی شدن بیش از 300هزار نفر گردید و یک میلیون و 300 هزار نفر نیز بی خانمان شدهاند.