قیام مسلحانه در قرقیزستان ـ پارلمان به تصرف مخالفان در آمد

 

خبرگزاری فرانسه  از بیشکک  گزارش می دهد که وزیر کشور کشته شده و  شعله های آتش از ساختمان های دولتی زبانه می کشد. شاهدان گفتند که مردم با سلاحهای کلاشینکف مصادره شده از پلیس به طرف ساختمانهای دولتی شلیک می کنند.
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه 7 آوریل 2010 (18فروردین 1389)
هواداران اپوزیسیون قرقیزستان روز چهارشنبه در یک قیام مسلحانه علیه رئیس جمهور این کشور , وزیر کشور قرقیزستان را کشته و معاون نخست وزیر را به گروگان گرفتند.


تظاهرکنندگان اپوزیسیون ساختمان پارلمان این کشور را در روز چهارشنبه تصرف کردند. در همین حال وزیر بهداشت اعلام کرد 19 نفر کشته و بیش از 200 نفر مجروح شده اند.

یک خبرنگار خبرگزاری فرانسه در بیشکک  شاهد شعله های آتش در ساختمان دادستانی بود.
خبرگزاری فرانسه همچنین از شلیک گلوله از جانب پلیس ضد شورش خبر داده است.

خبرنگار خبرگزاری فرانسه می گوید شاهد شلیک تظاهرکنندگان با سلاحهای کلاشینکوف مصادره شده از پلیس به طرف ساختمانهای دولتی بوده است.

بانکی مون دبیر کل سازمان ملل در یک بیانیه صادره در روز چهارشنبه خواهان خویشنتداری و گفتگو  برای جلوگیری از خشونتهای بیشتر گردید.  و گفت که دبیر کل اوضاع را از نزدیک دنبال میکند.

یک منبع پلیس گفت وزیر کشور در شهر TALAS که اولین تظاهراتها از آنجا شروع شد کشته شده است.
سخنگوی  وزارت کشور کشته شدن وزیر کشور را تکذیب کرده است.
یک سخنگوی وزارت کشور گفت معاون نخست وزیر زنده است ولی تائید کرد که دولت از اوضاع شهر TALAS که او در آنجا به دست قیام کنندگان افتاده است اطلاع زیادی ندارد.

وزیر بهداشت اعلام کرده است در درگیریها 19 نفر کشته و بیش از 200 نفر مجروح شده اند. کشته شدگان عمدتا در اثر شلیک گلوله جان خود را از دست دادند.
یک مقام وزارت کشور به خبرگزاری فرانسه گفت اکثر کشته شدگان جوانان در سنین زیر 30 سال بودهاند.

شاهدان عینی به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفتند در شهر مرکزی NARYN صدها نفر از تظاهرکنندگان اپوزیسیون در روز چهارشنبه بعد از اینکه دولت محلی قبول نکرد با آنها مذاکره کند به ساختمانهای دولتی یورش بردند.

قرقیزستان یکی از فقیرترین جمهوری های مستقل شده بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است .

کشوری کوهستانی و در یک نقطه استراتژیک بین چین, روسیه و آسیای جنوب غربی قرار دارد. فساد گسترده و بی ثباتی مزمنی که به ناآرامیهای گسترده  در سال 2002 دامن زد که منجر به برکناری رئیس جمهور وقت عسکر آقایف گردید.
دادستانی قرقیزستان اعلام کرده بود که پلیس کاندیدای ریاست جمهوری و نخست وزیر سابق این کشور و رئیس سابق پارلمان و دستیار او را دستگیر کرده است. روز سه شنبه سفارت امریکا بیانیه ای صادر کرده و از تمامی طرفین خواهان احترام به قانون و شرکت در مذاکرات برای حل اختلافات  شده بود.

اپوزیسیون قرقیزستان رادیو تلویزیون این کشور را به کنترل خود در آوردند.

هزاران نفر از هواداران اپوزیسیون قرقیزستان دفاتر کار قربان بیگ باقی اف رئیس جمهور این کشور در بیشکک را محاصره کرده اند و تلاش کردند تا درب اصلی این دفتر را با یک خودرو زرهی باز کنند. پلیس ضد شورش بطرف آنها گاز اشکآور پرتاب کرد. پلیس ضد شورش بعد از درگیری عقب نشینی کرده است.

تظاهرات و شورش به دیگر شهرهای قرقیزستان نیز گسترش یافته است و وزیر کشور در شهر تالاس در شمال غربی این کشور کشته شده است و معاون نخست وزیر نیز در این شهر به گروگان گرفته شده است.
در یک تلاش ناموفق نخست وزیر اعلام وضعیت فوق العاده کرد ولی زمان کوتاهی بعد از اعلام این وضعیت, قیام کنندگان مرکز تلویزیون قرقیزستان را تسخیر کردند و تمامی برنامههای آن قطع شده است.

علائم حاکی از این است که دولت کنترل امور را از دست داده است.

صدای انفجارها و شلیک و رگبار گلوله ها در تمامی پایتخت بگوش میرسد و در میدان مرکزی بیشکک در میان دود ناشی از گاز اشک آور درگیری ادامه دارد.

آمریکا که دارای یک پایگاه نظامی در این کشور برای پشتیبانی از نیروهایش در افغانستان است اظهار ”نگرانی عمیق” نسبت به اوضاع این کشور کرده است.

اپوزیسیون حکومت  را متهم به نقض حقوق بشر, دیکتاتوری و سوء مدیریت اقتصادی کرده است.

شاهدان گفتند بین 3000 الی 5000 نفر از دفتر مرکزی اپوزیسیون به طرف دفاتر ریاست جمهوری راهپیمائی کرده و در مسیر خود خودروها را واژگون کرده و آتش میزدند و چندین خودرو زرهی به شدت مسلح پلیس را مصادره کردند و در بالای آنها ایستاده و پرچم قرقیزستان را تکان میدهند.

روز سه شنبه در شهر تالاس بیش از 1000 تظاهرکننده ساختمانهای دولتی را  تصرف کردند.

در شهر توکماک در نزدیکی پایتخت نیز در حدود 2000 نفر در تظاهرات شرکت دارند.


روز سه شنبه دولت اعلام کرده بود که تظاهرات را به صورت قهر آمیز سرکوب خواهد  کرد.

روسیه خواهان خویشتنداری شده است.