امضای پیمان تسلیحاتی جدید؛ سرفصل تازه‌همکاری میان آمریکا و روسیه

 پیمان اتمی جدید میان رؤسای جمهور آمریکا و روسیه به امضا رسید. در این پیمان سهم هر دو کشور در داشتن کلاهک‌های هسته‌ای استراتژیک کاهش می‌یابد. باراک اوباما همچنین گفت ایران باید عواقب سرپیچی از تعهدات بین‌المللی را بپذیرد.
 

پیمان جدید تسلیحات استراتژیک میان روسیه و آمریکا، موسوم به استارت ۲، در حالی امروز (۸ آوریل) به امضا رسید که به باور بسیاری از کارشناسان می‌توان این پیمان را گام مهم دیگری در زمینه‌ی ایجاد جهانی عاری از تسلیحات اتمی دانست. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه‌ی آمریکا، در مقاله‌ای که صبح همین روز در روزنامه‌ی "برلینر تسایتونگ" منتشر شد، نوشت، پیمان جدید باعث خواهد شد تا تهدیدهای اتمی و حملات تروریستی که بر استفاده از سلاح‌های اتمی پایه‌گذاری می‌شوند، کاهش یابند.

 هیلاری کلینتون‌امضای این پیمان را یکی از حرکت‌های دولت آمریکا در راستای تحقق وعده‌های باراک اوباما برای تأمین امنیت ایالات متحده و جهان خواند. او در مقاله‌ی خود این نکته را نیز خاطر نشان می‌سازد که پیمان جدید "برنامه‌های آمریکا را برای ایجاد سیستم دفاع ضدموشکی محدود نمی‌کند."  هیلاری کلینتون همچنین می‌افزاید: «بدون هیچ‌گونه تردیدی ما هر کشور، سازمان یا گروهک تروریستی را که تروریستان را در زمینه‌ی تأمین سلاح‌های اتمی یا به کارگیری آنها کمک کند، بازخواست می‌کنیم.»

 پیمان استارت آمریکا و روسیه را موظف می‌سازد که شمار موشک‌های اتمی خود را که این دو کشور از آنها از زمان آغاز جنگ سرد در اوایل دهه‌ی پنجاه میلادی به عنوان ابزاری برای تهدید دیگری استفاده می‌کردند، به طور قابل توجهی کاهش دهند.

 

در پیمان جدید هر دو طرف موظف شده‌اند شمار تسلیحات متعارف خود از قبیل موشک‌های دوربرد زمینی، زیردریایی ‌و همچنین بمب‌های هوشمند را، هر کدام تا میزان ۸۰۰ فروند، کاهش دهند. کلاهک‌های هسته‌ای هر دو کشور نیز می‌باید تا مرز ۱۵۵۰ کلاهک کاهش یابند که این رقم دو سوم کمتر از میزانی است که در پیمان پیشین منظور شده بود.

 

پیمان جدید در ابتدا بایستی به تصویب پارلمان‌های هر دو کشور برسد و پس آن هفت سال برای اجرایی کردن اهداف ذکر شده فرصت باقی است. باراک اوباما، در هنگام امضای این پیمان تصریح کرد که تا پایان سال جاری میلادی آن را برای تصویب به مجلس سنای این کشور خواهد فرستاد.

 

گرم شدن تدریجی روابط

 

پیمان تسلیحات استراتژیک موسوم به "استارت یک " (START-I) در ماه ژوئیه سال ۱۹۹۱ میان جرج دبلیو بوش (پدر) و میخائیل گورباچف، رؤسای جمهور آمریکا و روسیه به امضا رسید. این پیمان چهار سال بعد، پس از تصویب در مجلس سنای آمریکا و همینطور مجلس دومای روسیه اجرایی شد و سرانجام در تاریخ ۵ دسامبر سال گذشته‌ی میلادی موعد انقضای آن فرا رسید.

 

از همین رو نیز گفت‌وگوها بر سر ایجاد یک پیمان جایگزین از ماه‌ها پیش میان آمریکا و روسیه به عنوان دو قدرت هسته‌ای برتر در جهان‌، در گرفت. محرک آغاز این مذاکرات نیز سخنرانی باراک اوباما، رییس‌جمور ایالات متحده در پراگ بود که در آن بر ایجاد جهانی عاری از سلاح‌های اتمی تأکید کرد.

 

هر چند پیش‌تر از شهرهای دیگری از جمله ریکیاویک‌، پایتخت ایسلند برای میزبانی دیدار رؤسای جمهور آمریکا و روسیه نام برده شده، اما در نهایت شهر پراگ به دلیل سخنرانی سال گذشته‌ی باراک اوباما، برای امضای پیمان تسلیحات استراتژیک جدید برگزیده شد.

 

 

 

 

به باور صاحب‌نظران امضای این پیمان، یکی از موفقیت‌های مهم در سیاست خارجی باراک اوباما از زمان به قدرت رسیدنش در سال ۲۰۰۹ میلادی بوده است.

 

تهدید دوباره ایران

 

باراک اوباما در سخنان خود در پراگ بار دیگر از مقامات دولت ایران خواست تا به معاهده‌های بین‌المللی پایبند بمانند و با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کنند.

 

رئیس جمهور آمریکا گفت: کشورهایی که به تعهدات خود عمل نکنند، منزوی خواهند شد و به همین دلیل هم به نظر ایالات متحده‌ی آمریکا و روسیه، رهبران جمهوری اسلامی ایران باید پیامدهای این رفتار خود را بپذیرند زیرا آنها همچنان از تعهدات خود سرپیچی می‌کنند. ما به همراهی شورای امنیت در تلاش برای اعمال تحریم‌ علیه ایران هستیم.

 

نکته‌ی اساسی دیگر به واسطه‌ی امضای این پیمان، گرم شدن تدریجی روابط میان آمریکا و روسیه است که چندی دستخوش فراز و نشیب‌های متعددی بود.  آمریکا هم‌اکنون بیش از همه در مورد برنامه‌های هسته‌ای ایران نیاز به همکاری روسیه دارد و دمیتری مدودیف نیز با پذیرش پیمان جدید نشان داده است که روسیه آماده‌ی همکاری‌با غرب است.

 

وی پس از امضای این پیمان اظهار داشت:«در این مذاکرات نه چندان ساده، هیچ برنده یا بازنده‌ای وجود ندارد. موفقیت از آن هر دو کشور و همچنین از آن جهان است.» رییس‌جمهور روسیه همچنین این "موفقیت تاریخی" را سرفصل جدیدی در مناسبات میان روسیه و آمریکا خواند.

 

از: دویچه وله