اهداف اجلاس امنیت هسته ای در واشینگتن

سایت وزارتخارجه آمریکا 8 آوریل 2010 ـ این نشست بر دور نگهداشتن مواد هسته ای از دسترس تروریست ها تمرکز خواهد داشت
واشنگتن - باراک اوباما میزبانی نشست امنیت هسته ای را در 13-12 آوریل، در واشنگتن به منظور گسترش همکاری بین المللی در جلوگیری از تروریسم هسته ای، خطری که به عنوان عاجل ترین تهدید جدی برای امنیت جهانی شناخته شده است، به عهده خواهد داشت.

وی بیش از 40 کشور را برای شرکت در اجلاس دعوت کرده است، کشورهائی که مناطق مختلف و سطوح مختلفی از مواد، انرژی و تجربه هسته ای را نمایندگی می کنند.

پرزیدنت اوباما برای اولین بار پیشنهاد برگزاری این اجلاس را در سخنرانی ماه آوریل سال 2009 در پراگ ارائه داد و دیدگاه های خود را در باره جهانی عاری از سلاح ها و تهدید های هسته ای مطرح کرد. وی به مردم یادآوری کرد که یک تروریست با یک سلاح هسته ای می تواند ویرانی های گسترده ای به بار آورد.

وی گفت: "ما می دانیم که مواد هسته ای بدون امنیت در سراسر جهان وجود دارد."

اوباما در پراک خواستار کوشش بین المللی جدیدی برای تامین امنیت مواد هسته ای آسیب پذیر در سراسر جهان، از میان بردن بازار سیاه، یافتن این مواد و جلوگیری از انتقال آنها، و استفاده از ابزارهای مالی برای مختل کردن تجارت غیر قانونی مواد و فن آوری هسته ای شد.

در جریان نشست گروه 8 (G8) در لآکوئیلا  ایتالیا، در ماه ژوئیه 2009، اوباما به صورت رسمی برگزاری اجلاس هسته ای و اهداف خود از این اجلاس را به شرح زیر اعلام داشت:
• بحث در باره طبیعت تهدید و توسعه گام هائی که می توان با یکدیگر برای تامین امنیت مواد آسیب پذیر برداشت، و مبارزه با قاچاق مواد هسته ای و جلوگیری و کشف و مختل کردن کوشش های تروریسم هسته ای.
• توافق بر سر یک بیانیه مشترک در مورد تعهد به تلاش برای دستیابی به بالاترین سطح امنیت هسته ای، که برای امنیت بین المللی دارای اهمیت اساسی است و همچنین توسعه و گسترش انرژی هسته ای مسالمت آمیز در سطح جهانی.

اوباما درخواست کرد که هر کشور شرکت کننده "شرپا" (راهنمای محلی) خود را برای آماده سازی این اجلاس معرفی کند. وی افزود که جهان برای همکاری با یکدیگر در جهت بهبود جمعی فرهنگ امنیت هسته ای، و در میان گذاردن بهترین تجارب و تعیین ضوابط برای امنیت هسته ای نباید آنقدر منتظر بماند تا یک اقدام تروریستی هسته ای، روی دهد.

بر اساس بیانیه کاخ سفید، این اجلاس صرفاً بر امنیت مواد هسته ای تمرکز دارد و بحث در باره دیگر موضوعات نظیر عدم گسترش سلاح های هسته ای، خلع سلاح و انرژی صلح آمیز هسته ای را به نشست های دیگر موکول می کند.