آخرین اخبار و تحولات گفتگوهای اتمی پنج بعلاوه یک با رژیم

صبح یکشنبه جان کری و کاترین اشتون با جواد ظریف در وین برای بار پنجم ملاقات کردند.

در همین حال، قرار است لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه و نیز وزیران خارجه انگلستان، آلمان، چین و روسیه وارد وین شوند.
واشینگتن‌پست نوشت: در حالیکه ضرب الاجل برای گفتگوهای  هسته یی رژیم ایران در حال پایان است، ورود هیأتهای چینی و روسی علامتی از به پایان رسیدن یکسال گفتگوهای فشرده است.

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از یک دیپلمات غربی نوشت: کوتاه نیامدن رژیم ایران در گفتگوها، توافق نهایی برای روز دوشنبه را غیرممکن می کند.
این دیپلمات غربی افزود: رژیم ایران هیچ  تفاهم قابل توجهی بر سر موضوعات عمده هم‌چون غنی‌‌سازی از خود نشان نداده و گفتگوها را در نقطه قفل نگه داشته است.


خبرگزاری رویتر به نقل از یک منبع اروپایی گزارش داد: احتمال رسیدن به توافق نهایی تا روز دوشنبه ”بسیار کم“ است. احساس ما این است که آنها (مذاکره کنندگان ایرانی) انعطاف زیادی ندارند. هیچ پیشرفت مهمی در مورد موانع اصلی یعنی ظرفیت غنی‌سازی و لغو تحریمها، وجود نداشته است.
دیپلماتها گفتند توافق بر روی چهارچوب عمومی هنوز امکانپذیر است، ولی بعد از آن، هفته‌ها و یا ماهها زمان نیاز است تا بر روی همه جزئیات مهم درباره نحوه اجرای آن توافق شود.  

خبرگزاری فرانسه با عنوان «آخرین تلاش‌ها برای جلوگیری از تمدید مذاکرات»، تمدید گفتگوها را به‌لحاظ سیاسی «بسیار خطرناک» توصیف کرد.
یک منبع رژیم ایران روز یکشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت، در صورت شکست مذاکرات، رژیم آماده است که بار دیگر توافق موقت ژنو را به‌مدت شش ماه یا یک سال دیگر تمدید کند.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی رژیم ایران نیز گفت، «دیر یا زود، نظام و پنج به علاوة یک، توافق را امضا خواهند کرد».
خبرگزاری فرانسه تصریح کرد: «حل و فصل موقت (این پرونده) می‌تواند به‌سود کسانی در هر دو طرف... تمام شود که مخالف خروج از بحران با (رژیم) ایران هستند... شکست مذاکرات وین هم‌چنین روحانی... را تضعیف خواهد کرد...».

به گزارش روزنامة نیویورک‌تایمز، یکی از نگرانی‌های اصلی آمریکا در مذاکرات هسته‌یی، مسئلة جلوگیری از دستیابی رژیم ایران به بمب اتمی در تأسیسات اعلام‌نشده است.
موضوعی که خیلی به‌طور علنی مطرح نشده این است که چه‌طور می‌توان توافقی طراحی کرد که شانس آژانس‌های اطلاعاتی غربی را برای تشخیص تلاش رژیم ایران جهت تولید بمب در سایت‌های مخفی به حداکثر برساند.

نیویورک‌تایمز می‌افزاید، مذاکره‌کنندگان آمریکایی خواهان توافقی هستند که اجازه بازدید به بازرسان در سراسر کشور را بدهد....
اما بازدید از سایت‌ها احتمالاً برای کنترل و تضمین صلح آمیز بودن فعالیت‌های رژیم ایران، کافی نخواهد بود. مقام‌های آمریکایی هم‌چنین بر فعالیت‌های دانشمندان (رژیم) ایران نظارت می‌کنند که بسیاری از آنها تحت تحریم‌های شورای امنیت و ایالات متحده هستند و گمان می‌رود با برنامة تولید تسلیحات هسته‌یی (رژیم) ایران مرتبط باشند. تاکنون (رژیم) ایران اجازة مصاحبه با آنها را نداده است... فردی که به‌طور خاص مورد توجه است محسن فخری‌زاده می‌باشد؛ غرب گمان دارد که او بسیاری از پروژه‌های نظامی که می‌تواند روزی (رژیم) ایران را به ساخت بمب برساند، هدایت می‌کند.
... چارلز فرگوسن Charles D. Ferguson رئیس فدراسیون دانشمندان آمریکایی... گفت، باید جلوی برنامة مخفی را بگیریم. «این محتمل‌ترین مسیر به‌سمت بمب است. سناریویی است که من بیش از همه نگران آن هستم».