مصاحبه اد ملکرت نمایندة ویژة دبیرکل ملل متحد و رئیس پیشین یونامی در عراق با سیمای آزادی

ضرورت اعلام کمپ لیبرتی به‌عنوان کمپ پناهندگی

اد ملکرت نمایندة ویژة دبیرکل ملل متحد و رئیس پیشین یونامی در عراق در مصاحبه با سیمای آزادی اظهار داشت بسیار مهم است که با کمپ لیبرتی به‌عنوان یک کمپ پناهندگی برخورد شود. وی هم‌چنین بر لزوم اذعان به التزامات دولت عراق تحت التزامات قانون بین‌المللی ملل متحد در مورد پناهندگان تأکید کرد.

ملکرت:... خیلی مهم است که با کمپ لیبرتی به‌عنوان یک کمپ پناهندگی برخورد شود و (لیبرتی) به‌عنوان یک کمپ پناهندگی بین‌المللی شناخته شود. بدین‌منظور ما رضایت دولت عراق را نیاز داریم که تاکنون دست‌یافتن به آن مشکل بوده است. در هر حال، در شرایط کنونی، من فکر می‌کنم این به آنها هم کمک می‌کند که به‌طور واقعی سهمی در این مسئولیت داشته باشند که کمپ پناهندگی لیبرتی چگونه اداره شود.
و البته ملل متحد و ایالات متحده  باید بر روش کار و قول و قرارهای آن کمیتة مشترک و نیز بر منصوب‌کردن افسران رابط بی‌طرف نظارت کنند. و توصیه‌های نهایی (گزارشم)، یعنی شماره‌های 5 و 6 ناظر بر امور بسیار اورژانسی است که هم‌چنان حل‌نشده باقی مانده‌اند و آن دسترسی به خدمات پزشکی است، شامل مترجمین قابل اعتماد است. بسیاری افراد بیمار در کمپ هستند که واقعاً به پشتیبانی صحیح پزشکی نیاز دارند. آنها این حق را دارند که به هر آن‌کس که فکر می‌کنند برایشان بهترین است، دسترسی پیدا کنند. و هم‌چنین (موضوع) شبکة برق کشوری؛ در حال حاظر هیچ ارتباطی با شبکة برق کشوری وجود ندارد و لذا اکنون بسیاری اشکالات زیرساختی وجود دارد که به‌راحتی با وصل کمپ به شبکة سراسری قابل حل است. وصل به شبکه سراسری البته به این معنی نیست که همیشه کمبود برق خواهید داشت ولی بهر حال خیلی بهتر از این که الان است میباشد. هدف برپا ساختن یک شرایط قابل قبول است که به استاتوی انسانی و نیازهای ساکنان کمپ پاسخ بدهد.

اد ملکرت که تا قبل از انتصاب جنایتکار مارتین کوبلر، نمایندة ویژه دبیرکل در عراق بود، در پاسخ به سئوالی دربارة عدم اجرای مفاد یادداشت تفاهم بین دولت عراق و ملل متحد که مبنای انتقال اشرفی‌ها به لیبرتی به‌شمار می‌رود، چنین گفت:

ملکرت:
هم‌اکنون بین ساکنان کمپ و آنهایی که مسؤل ادارة کمپ هستند یعنی دولت عراق در درجه اول دربارة اجرای یادداشت تفاهم یک قطع ارتباط وجود دارد. یادداشت تفاهم در واقع عامل کلیدی در جابجایی بود که ساکنان کمپ اشرف از آن بنا به‌دلایل درستی، بسیار اکراه داشتند. هم‌چنان‌که ما می‌بینیم، بسیاری از عناصر یادداشت تفاهم هنوز معوق مانده یا خیلی ساده اجرا نشده است. من فکر می‌کنم، با توجه به همة همکاری‌های بین‌المللی موجود با دولت عراق، امروز بیش از هر زمانی، وقت آن است که این محقق شود. کمیتة مشترک بر مبنای این ایده ارائه شده است.

نمایندة ویژة پیشین دبیرکل ملل متحد در عراق دربارة ضرورت اعلام لیبرتی به‌عنوان یک کمپ پناهندگی اضافه کرد:

ملکرت: این در درجة اول در دستان کمیساریای عالی پناهندگان است، ولی آنها پیشاپیش دربارة خواست اعلام کمپ لیبرتی به‌عنوان کمپ پناهندگی کاملاً روشن بوده‌اند و به‌طور ضمنی دربارة احتمال اجرای آن. کمیساریا در فاصلة زمانی اخیر خیلی فعال بوده تا واقعاً استاتوی پناهندگی فردی افراد کمپ را بر مبنای روند استاندارد ارزیابی کند. بنابراین هم‌اکنون کمبود موجود، توافق دولت عراق است و این هم‌چنین یک موضوع احتیاط است و به‌رسمیت‌شناختن اهمیت همکاری بین المللی، هم‌چنین اذعان به التزامات دولت عراق تحت  التزامات قانون بین‌المللی ملل متحد در مورد پناهندگان و کمک‌های انسانی و من فکر می‌کنم که با یک دیالوگ باز و یا از طریق یک دیالوگ باز بین جامعة بین‌المللی در بغداد و دولت عراق، توافق بر سر آن باید امکان‌پذیر بشود و در ضمن این یک گام مهم برای به‌رسمیت‌شناختن این وضعیت خاص و لزوم اجرای استانداردهای بین‌المللی خواهد بود.   
26دی93