به گزارش خبرگزاری رویتر، دادستان آرژانتین که کریستینا فرناندز رئیسجمهور این کشور را متهم به ممانعت از تحقیقات پیرامون بمبگذاری سال 1994 مرکز یهودیان در بوینس آیرس کرده بود، درست چند ساعت پیش از آنکه قرار بود امروز در جلسه استماع کنگره حضور یابد کشته شد.
روزنامه کلارین چاپ آرژانتین گزارش داد، آلبرتو نیسمن چند روز پیش به این روزنامه گفته بود، ممکن است به این خاطر کشته بشود.
به گزارش چند شبکه تلویزیونی آرژانتین، بهنقل از منابع حقوقی، جسد آلبرتو نیسمن در طول شب در آپارتمان خود در محله پوئرتو مادرو در پایتخت پیدا شد.
این دادستان، که از سال 2004 تا کنون، مسئول هدایت تحقیقات حادثه بمبگذاری بوده است، رژیم ایران را متهم کرده بود که در پشت این حمله قرار داشته و گفته بود کریسینا فرناندز در این تحقیقات مانع ایجاد کرده تا به نفع رژیم ایران عمل کند.
رویتر-29دی93
یک حمله تروریستی در 27تیر 1373 با کارگذاری یک خودروی انفجاری قدرتمند در برابر ساختمان خیریه یهودیان در بوئینس آیرس انجام گرفت، که 85 کشته و بیش از200 زخمی به جا گذاشت.
19مرداد1373، حدود سه هفته بعد از انفجار، مقاومت ایران اعلام کرد که «انفجار آرژانتین در تهران توسط سپاه پاسداران، وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه رژیم طراحی شده و در شورایعالی امنیت رژیم بهتصویب رسیده است».
بنا بر اطلاعات افشا شده از سوی مقاومت ایران، تصمیم این بمبگذاری در جلسه شورایعالی امنیت ملی رژیم بهریاست علی اکبر هاشمی رفسنجانی، در روز شنبه 23مرداد1372، با حضور مشاوران نظامی و اعضای ثابت گرفته شد و پس از تصویب نهایی توسط سیدعلی خامنهای ولیفقیه ارتجاع، دستور اجرای آن به سرتیپ پاسدار احمد وحیدی، فرمانده وقت نیروی تروریستی قدس سپاه داده شد.
بهدنبال این افشاگری و به فاصله کوتاهی بعد از آن رئیسجمهور وقت آرژانتین، کارلوس منم، افراطیون اسلامی را که از طرف رژیم ایران میآمدند مقصر معرفی کرد، اما این پرونده پس از مدتی به طرز مشکوکی مسکوت گذاشته شد.
روزنامه واشینگتن پست در دیماه سال 85 ماجرا را اینگونه خلاصه کرده است:
”در سال 2002 یک مقام اطلاعاتی سابق رژیم ایران که به غرب پناهنده شده بود کارلوس منم را که هنوز رئیسجمهور بود متهم کرد که برای سرپوش گذاشتن بر نقش رژیم تهران در این انفجار، 10 میلیون دلار رشوه گرفته است.
در چهارم آبان سال 1385، دادستانهای دولت فدرال آرژانتین رسماً علیه رفسنجانی و 7تن از وزیران و کارگزاران دوران ریاستجمهوری او اعلام جرم کردند و خواستار حکم جلب آنها شدند. بعد از علی اکبر هاشمی رفسنجانی، علی اکبر ولایتی وزیر خارجه وقت و مشاور فعلی سیاسی علی خامنهای، علی فلاحیان وزیر اطلاعات و مشاور فعلی امنیتی خامنهای، محسن رضایی دبیر فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام آخوندی، و سرکرده سابق سپاه، احمد وحیدی سرکرده وقت سپاه تروریستی قدس، , و شمار دیگری از مزدوران رژیم جزو این لیست هستند. آلبرتو نیسمن گفت: به ما ثابت شد که تصمیم حمله به ساختمان مرکز یهودیان در بوئینس آیرس را بلندپایهترین مقامهای رژیم ایران گرفته و حزبالله لبنان را مأمور اجرای آن کردند.
در 26اردیبهشت 1393 خبرگزاری فرانسه از شکست جدید رژیم برای انحراف پرونده آمیا خبر داد و نوشت: یک دادگاه آرژانتین روز پنجشنبه اعلام کرد توافق با ایران برای تحقیق در مورد بمبگذاری مرکز یهودیان در بوئینس آیرس غیرقانونی است و تصمیم نهایی را برعهده دادگاه عالی گذاشت. دولت قول داد درخواست استیناف بدهد. دادگاه معتقد است تهران در پشت حمله به فدراسیون بنیادهای خیریه یهودیان آرژانتین یا آمیا بوده که 85نفر را کشت و 300نفر دیگر را دو دهه پیش مجروح ساخت. جولیو آکاک وزیر دادگستری گفت، ”تفسیر نهایی از قانون اساسی را دادگاه عالی خواهد کرد“. در اوایل 2013 کنگره آرژانتین، بهدرخواست قوه مجریه، توافقنامهای را با تهران برای تشکیل کمیسون حقیقتیاب این بمبگذاری، تصویب کرد. دادستان کل این پرونده آلبرتو نیسمن گفته بود توافقنامه ”مداخله ناموجه قوه مجریه در حوزه خاص قوه قضاییه میباشد“.