واشینگتن تایمز -25 فوریه 2015 – جان کری در جلسه استماع کمیته روابط خارجی کنگره گفت: ایالات متحده گفته های مخالفان (ایرانی) در مورد فریبکاری اتمی (رژیم) ایران را بررسی میکند او به کنگره گفت، قبل از پیشرفت بر سر توافق، باید به ابهامات پاسخ داده شود.
وزیر خارجه آمریکا جان کری روز چهارشنبه گفت، در صورتی که اتهامات جدید یک گروه مخالف ایرانی مبنی بر اینکه (رژیم) ایران یک تأسیسات غنیسازی سری در نزدیکی تهران برپا کرده است حقیقت داشته باشد، توافق نهایی اتمی با (رژیم) ایران میتواند از خط خارج شود.
جان کری به قانونگذاران گفت، مقامات ایالات متحده از اتهامات مربوط به این سایت، قبل از این هفته اطلاع داشتند، ولی این سایت «هنوز بهعنوان یک تأسیسات اتمی افشاء نشده است».
وزیر خارجه جان کری چهارشنبه صبح طی استماعی دربارة بودجه در کنگره، گفت: «این تأسیساتی است که ما به خوبی از آن آگاهیم و در فهرستی از تأسیسات که ما داریم قرار دارد؛ من وارد جزییات بیشتر نخواهم شد».
او اضافه کرد: «ولی طبعاً این موارد، درحالی که ما رو به جلو حرکت میکنیم، باید حل شود».
جان کری این اظهارات را در جلسة استماع کمیتة امور خارجی کنگره بیان کرد که طی آن قانونگذاران سئوالاتی را دربارة افشاگری روز سهشنبة شورای ملی مقاومت ایران مطرح کردند که گفته بود، این تأسیسات مخفی تا پیش از آن هرگز برای مقامات بینالمللی افشا نشده است.
طی یک کنفرانس مطبوعاتی، این گروه گفت که یک تأسیسات زیرزمینی در حومة تهران بهنام «لویزان 3» وجود دارد که از سال 2008 برای پژوهشهای سری اتمی و همینطور برای غنیسازی اورانیوم با سانتریفیوژهای پیشرفتة IR-2 و IR-4 استفاده میشود.
واشنیگتن تایمز می افزاید: این گروه دارای منابع عمیقی در داخل جامعة اتمی (رژیم) ایران است و اعتبار افشاگریهایش دربارة فعالیتهای اتمی (رژیم) ایران در گذشته، چنان است که می تواند نتیجة بازی را تغییر میدهد.
قابل توجهترین این افشاگریها در اوایل سالهای 2000 بود که شورای ملی مقاومت وجود سایت غنیسازی نطنز و راکتور آب سنگین اراک را فاش کردکه هردو ی آنها در مرکز بررسیها و بیاعتمادی بینالمللی نسبت به (حکومت) تهران طی سالهای بعد از آن بوده است.
برد شرمن نمایندة دمکرات از کالیفرنیا روز چهارشنبه خطاب به جان کری گفت:«آنها بودند که دربارة برنامة اتمی (رژیم) ایران جهان را مطلع کردند. آنها اکنون میگویند که یک تأسیسات مخفی در لویزان 3 وجود دارد».
واشینگتن تایمز - 6 اسفند93
کنگره ایالات متحده جلسة استماع وزیر خارجة آمریکا در کمیتة امور خارجی
25 فوریه 2015 –6اسفند 93
اد رویس-رئیس کمیته خارجی کنگره آمریکا
اد رویس: امروز از وزیر خارجه جان کری میشنویم، وی تازه از یک سفر خارجی دیگر بازگشته و به موضوعاتی پرداخته که امروز بر سر آن بحث خواهیم کرد. تعهد شما روشن است. وزیر کری آمده است تا درخواست بودجة وزارت خود را ارائه کند... ولی ما باید همچنین به چالشهای جدی بسیاری توجه کنیم که ما بهعنوان یک کشور و بهطور خاص وزارت خارجه در سراسر جهان با آن روبرو است. بهنظر میرسد این چالشها رو به گسترشند. (رژیم) ایران و کرة شمالی در پی دستیابی به تسلیحات هستهیی هستند. در مورد (رژیم) ایران، همة ما میخواهیم شما بتوانید به یک توافق جامع و بادوام برسید. اما این کمیته نگرانیهای واقعی دربارة سمت و سوی مذاکرات دارد. من کمتر دربارة «برچیدن» میشنوم و بیشتر دربارة استمرار برنامة هستهیی (رژیم) ایران می شنوم. این بهطور خاص نگرانکننده است وقتی در نظر میگیرید که بازرسان بینالمللی گزارش میکنند، (رژیم) ایران همچنان فعالیتهای تسلیحات هستهیی گذشتة خود را فاش نکرده است. این باید یک آزمایش اساسی برای ارزیابی تمایل (خامنهای) به پایبندی به هرگونه توافقی تلقی شود. (رژیم) ایران دارد در این آزمایش شکست میخورد و همچنان بهطور غیر قانونی تکنولوژی هستهیی تهیه میکند. (رژیم) ایران بهتازگی در حال آزمایش نسل جدیدی از سانتریفیوژهای مافوق صوت گیر افتاد. صادقانه بگوییم، در حالی که دربارة نزدیکبودن به یک توافق تاریخی میشنویم، شما در زمینة متقاعد کردن کنگره با یک چالش مواجهید. در همین حال (رژیم) ایران و عوامل آن در سراسر منطقه آشوب ایجاد میکنند....
الیوت انگل-عضو ارشد کمیته روابط خارجی کنگره
الیوت انگل: در مورد (رژیم) ایران: بارها گفتهام که ترجیح من دربارة بحران هستهیی (رژیم) ایران، یک راه حل از طریق مذاکره است. اما گزارشهای نگرانکنندهیی میشنویم دربارة ابعاد و زمانبندی برنامهیی که ممکن است (رژیم) ایران بهعنوان بخشی از توافق به آن مجاز شود. همانطور که شما آقای وزیر بارها گفتهاید، عدم توافق بهتر از توافق بد است. و لذا ما باید تضمین کنیم که (رژیم) ایران مسیری بهسمت سلاح هستهیی نداشته باشد و توافقی که امضا میکنیم، توافق خوبی باشد.
صحبتهای رویس در سئوال از جان کری:
سئوال اد رویس: من نگرانیام را دربارة سمت و سوی مذاکرات با (رژیم) ایران گفتم؛ ما میفهمیم که هنوز در حال مذاکره هستیم و شما هشدار دادهاید نباید توافقی را که هنوز ندیدهایم، قضاوت نکنیم. ولی مهم است که دولت به نگرانی کمیته، همزمان با مذاکرات اشراف داشته باشد. البته چیزی که ما میدانیم این است که (رژیم) ایران به مانعتراشی بر سر کار بازرسان بینالمللی بر سر فعالیتهای گذشتة خود بر روی بمب ادامه داده است. همانطور که شما هم گفتهاید، این یکی از بخشهای تعیینکنندة مذاکرات است. و این آزمایشی اساسی برای تعهد (رژیم) ایران است. اما نگرانی من هماکنون دربارة اظهارات مدیرکل (آژانس) است؛ او میگوید، نسبت به علائم فعالیتهای وابسته به نظامی از جمله طراحی یک حملکنندة هستهیی برای موشک توسط (رژیم) ایران نگران است، بازرسان آژانس در ایران بیش از 1000 صفحه جمعآوری کردهاند که نشاندهندة فعالیتهای تحقیقات، توسعه و آزمایش تکنولوژیهای مورد نیاز برای تولید بمب هستهیی است. از 12 مجموعه سئوال که آژانس از سال 2011 دنبال کرده، (رژیم) ایران فقط به بخشی از یکی از آنها پاسخ داده است. لذا میخواهم دربارة این نگرانیهای آژانس و کمیتة خودمان از شما سئوال کنم.
جان کری: خب این نگرانیها مشروعند و سئوالها باید پاسخ داده شوند. اگر آنها خواهان توافقند، باید به آن پاسخ بدهند.
رویس: 350 عضو کنگره به شما نوشته و نگرانی عمیقمان را دربارة فقدان همکاری آنها ابراز کردهایم. اگر اشراف کاملی به برنامة (رژیم) ایران نداشته باشیم، نمیتوانیم زمان یکسالة گریز را قضاوت کنیم، معمای موجود همین است. آنها از ارائة این اطلاعات خودداری میکنند. بدون ورود به جزییات، میدانید که من نسبت به اینکه آنها بر سر آزمایش سانتریفیوژهای مافوق صوت گیر افتادند نگرانم و بحث تهیة مواد.
جان کری: بگذارید دربارة آن سانتریفیوژ مافوق صوت بگویم. آنها تعدادی سانتریفوژهای پیشرفته دارند که توان بیشتری از سایرین دارند و ما بهخوبی از آن مطلعیم و همة آنرا ردیابی کردهایم. یک سوء تفاهم بر سر لحن توافق موقت وجود داشت که آزمایشهای جاری را مجاز میکرد. بحث بر سر این بود که آیا این «جاری» بوده است؟ ما موضوع را مطرح کردیم و بلافاصله طی 24 ساعت متوقف شد و بحثی نبود و تلاش دیگری صورت نگرفت. طبعاً آژانس تأیید کرده که (رژیم) ایران به همة اجزای توافق موقت پایبند بوده است. ما موضوعات مربوط به آژانس را مطرح میکنیم و همانطور که گفتم، باید پاسخ داده شوند. این بخشی از بحثهای کنونی است.
رویس: یک مقاله در نیویورکتایمز امروز هست، «بازرسان میگویند، (رژیم) ایران از پاسخ به سئوالها طفره میرود، در حالیکه مذاکرات وارد یک مرحلة تعیینکننده میشوند»، من از طریق صحبتهایم با آژانس به این نگرانیها اشراف دارم.
ایلیانا رزلهتینن-رئیس کمیته خاورمیانه و شمال افریقا در کنگره
رز لهتینن: شما روز گذشته در سنا شهادت دادید که: «سیاست این است که (رژیم) ایران به سلاح هستهیی دست نخواهد یافت». اما ماه گذشته معاون شما تونی بلینکن شهادت دادت که توافقی که بر سر آن مذاکره میشود فقط برای مهار توانایی گریز (رژیم) ایران است. بالأخره سیاست شما کدام است: مهار یا از بینبردن؟ و اگر قرارداد این است که بهطور واقع (رژیم) ایران به سلاح هستهیی دست نیابد، چرا داریم به آن اجازه میدهیم غنیسازی کند، و برخی از ذخایر و سانتریفیوژهای خود را نگه دارد؟ توافق شما بر این فرضیه بنا شده که اگر (رژیم) ایران تخلف کند، ما خواهیم فهمید. اما هیأت دفاع علمی و همچنین ژنرال هیدن، رئیس سابق اطلاعات مرکزی گفتهاند، توانایی ما برای ردیابی سایتهای هستهیی مخفی (رژیم) ایران یا ناکافی است یا اصلاً چنین توانایی وجود ندارد. بنابراین، وقتی (رژیم) ایران تخلف میکند، آیا ما میتوانیم ردیابی کنیم؟ و وقتی (رژیم) ایران تخلف میکند، نه اگر، بلکه وقتی تخلف میکند، چه عواقبی را متحمل خواهد شد؟ و همانطور که آقای رئیس گفتند، دیروز گزارشهایی منتشر شد که بر اساس آنها سایتهای اعلامنشدة غنیسازی در ایران وجود دارند، چه اطلاعاتی میتوانید در مورد این سایت جدید با ما در میان بگذارید، و این تحول چه تأثیری روی مذاکرات خواهد گذاشت؟
جان کری: باید بگویم آنها هنوز نتوانستهاند یک سلاح هستهیی را طراحی یا آزمایش کنند یا بر روی یک کلاهک سوار کنند یا منفجر کنند، هیچ. بنابراین، این به معنی چند سال دیگر برای رسیدن به چنین نقطهیی است. ما در آن مدت حتی یک گزینه که امروز در اختیار داریم را از دست نمیدهیم. اعمال مجدد تحریمها، تشدید آنها به نسبت امروز، یا البته، اگر لازم باشد گزینة نظامی هم موجود است. بنابراین ما هیچ گزینهیی را حذف نمیکنیم. ما در واقع مدت زمانی که طی آن بتوانیم تشخیص بدهیم اوضاع چگونه است و چه تحولی رخ داده را بیشتر کردهایم.
برد شرمن-عضو ارشد کمیته روابط خارجی کنگره
در استماع قبلی خودتان گفتید، (رژیم) ایران هرگز اجازة دستیابی به سلاح اتمی را ندارد، چون عضو ان.پی.تی. است، برخلاف کرة شمالی. کرة شمالی عضو ان.پی.تی. بود، ولی در سال 2003 از این پیمان خارج شد. و من امیدوارم که شما برای ثبت در رکورد (کنگره) هم که شده تصریح کنید، کرة شمالی اجازة داشتن سلاح اتمی را ندارد و (رژیم) ایران نیز چنین اجازهیی را نخواهد داشت، حتی اگر در آینده تصمیم به خروج از ان.پی.تی. بگیرد. من امیدوارم، شما اینرا برای ثبت هم که شده تصریح کنید که وقتی شما به پیمان ان.پی.تی. میپیوندید، نمیتوانید از آن خارج شوید، و الا هر کشوری فقط به اندازة یک حرف با تولید سلاح اتمی فاصله دارد.
شما در این مورد زمان یک سال برای گریز اتمی صحبت کردید، من نگران زمان (باقیمانده) تا هنگام رسیدن مخفیانة آنها به نقطة اتمی هستم. مجاهدین خلق، گاهی اطلاعات دقیقی ارائه میدهند، آنها همانهایی هستند که برنامة اتمی (رژیم) ایران را به جهان اطلاع دادند. آنها اکنون میگویند، یک تأسیسات اتمی مخفی در لویزان 3 وجود دارد. آنچه میخواهم بدانم این است که آیا شما میخواهید توافقی را بپذیرید که بر مبنای آن آژانس این اجازه را نداشته باشد که با اطلاع قبلی کم، برای بازرسی سایتهای اتمی اعلامنشده یا اعلامنشدة احتمالی و یا سایتی که بهطور معتبر اعلامنشده بهنظر برسد برود؟ و یا ما میخواهیم به یک بازی موش و گربه تن بدهیم که شما در آن میتوانید به ما بگویید که یکسال تا نقطة گریز اتمی وقت هست، ولی (رژیم) ایران سایتهای مخفی داشته باشد که ما حتی اجازة چک آنها را نداشته باشیم....
جان کری: آیا زمان داریم؟
شرمن: امیدوارم برای سئوال آخر زمان داشته باشیم.
رویس: به سئوال آخر میپردازیم، ولی باید سریعتر پیش برویم؛ هر نماینده 5 دقیقه زمان دارد و میخواهیم نمایندگان هر چه بیشتری صحبت کنند. سئوال آخر را پاسخ بدهید.
جان کری: بهروشنی باید گفت، (رژیم) ایران اجازة خروج از ان.پی.تی. را ندارد. اگر شروع به این کار بکنند، امیدوارم و این بخشی از گفتگوها است، توانایی آنرا داشته باشیم که بلافاصله اینرا دریابیم و ضمناً ما همة گزینههایمان را در اختیار داریم تا فراتر برویم. در مورد سایت مخفی، ما بهخوبی از ادعاهای مربوط به این تأسیاست مطلعیم، طبعاً هر ابهامی باید برای رسیدن به هر توافقی، پاسخ داده شود. باید اطمینان یافت که چنین باشد. و در مورد آژانس، ما داریم دربارة استانداردها و روندهای مطلوب مورد نیاز آژانس مذاکره میکنیم برای اینکه بتواند به سئوالهای مربوطه پاسخ بدهد. این یک بخش تعیینکنندة پایبندی هر کشور عضو ان.پی.تی. است. همانطور که میدانید روندی تحقق آن وجود دارد و طبعاً بخشی از گفتگوها است.
دینا روهراباکر-رئیس کمیتة اروپا، آسیا و تهدیدات در حال ظهور
امروزه بهنظر من موضوع این است که باید مشخص کنیم، اولویتها چیست؟ دشمن اصلی ما کیست؟ چه کسی بالاترین تهدید امنیت ملی ما است؟ و من فکر میکنم، ما باید بتوانیم به این جمعبندی برسیم که این تهدید همان افراطگرایی اسلامی است. این بالاترین تهدید برای امنیت ملی مردم مادراین شرایط است و من میدانم که پرزیدنت مشکل دارد که همین کلمات، تروریسم مبتنی بر افراطگرایی اسلامی را که من هیچ مشکلی برای بهزبان آوردن آنها ندارم، به زبان بیاورد. این بالاترین تهدید امنیتی مردم ما است. و این در عین حال رژیم آخوندی در ایران را نیز شامل میشود. حالا وقتی شما گفتید که آخوندها جلو آمده و درحقیقت توافق مشترکی را که امضا کرده بودند اجرا کردهاند، آیا آخوندها در مورد تأسیسات اتمی که دوستان سازمان مجاهدین ما که – آنها را در وضعیت آسیب پذیری در صحرا رها کردهایم- افشا کردند، آیا ما درمورد این تأسیسات اتمی میدانستیم؟
جان کری: خوب، اینکه شما میگویید تأسیسات اتمی، این هنوز باید اثبات بشود. ما در مورد تأسیسات میدانیم. بله.
روهرا باکر: آیا آخوندها این تأسیسات را به ما اطلاع داده بودند؟
جان کری: هنوز بهعنوان تأسیسات اتمی تأیید نشده است. این جزو فهرستی از تأسیساتی است که ما داریم. من مسلماً وارد جزییات نخواهم شد، ولی اینجا چیزهایی هستند که طبعاً همینطور که ما جلو میرویم باید اینها را هم حل و فصل کنیم.