همزمان با شروع بیست و هشتمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو در روز دوشنبه 2مارس 2015(11اسفند93)، گزارش جامع گزارشگران ویژة سازمان ملل متحد که حاوی نخستین گزارش رسمی و سرجمع گزارشگران ملل متحد در باره 6 حمله جنایتکارانه به اشرف و لیبرتی و و وضعیت امنیتی کنونی ساکنان است، به این اجلاس ارائه گردید.
بخشی از این گزارش جامع 162 صفحه ای به گزارش کریستوف هینز گزارشگر ویژة اعدامهای خودسرانه و بدون محاکمه، مادس آدناس رئیس گروه کار بازداشتهای خودسرانه و آلفرد دو زایاس گزارشگر ویژة نظم بینالمللی عادلانه و دمکراتیک به حملات صورت گرفته علیه مجاهدان اشرفی در اشرف و لیبرتی بین سالهای 2009 تا 2014 و وضعیت امنیتی کمپ لیبرتی اختصاص یافته و به تحقیقات مستقل و محاکمة عاملان این کشتارها فراخوان دادهاند. این سند اولین گزارش رسمی ملل متحد است که بهصورت سرجمع تمامی حملات بزرگ به مجاهدان اشرفی را بهثبت رسانده و مکاتبات رسمی گزارشگران ملل متحد به حکومت عراق را نیز در برمیگیرد.
سازمان ملل متحد
مجمع عمومی
شورای حقوق بشر (جلسه بیست و هشتم)
گزارشهای پروسدورهای ویژه سازمان ملل متحد
بازداشت خودسرانه، نظم دمکراتیک و متساوی بینالمللی؛ اعدامهای خودسرانه
در رابطه با فقدان و یا کمبود تحقیقات صورتگرفته دربارة حملة اول سپتامبر 2013 علیه کمپ اشرف و حملات قبلی علیه کمپ اشرف و بعد کمپ لیبرتی.
بر اساس اطلاعات بهدستآمده، هیچ اطلاعاتی در مورد تحقیقات و نتایج تحقیقات کمیتة پلیس در رابطه با حملة اول سپتامبر 2013 به کمپ اشرف در دسترس نیست.
همچنین، هیچیک از مرتکبان این حمله شناسایی نشده اند و در مقابل عدالت قرار نگرفتهاند.
هیچ اطلاعاتی در مورد محل7 تن از ساکنان که طی حمله ربوده شده اند در دست نیست.
علاوه بر این در رابطه با حملات 28 و 29 ژوئیة 2009، 8 آوریل 2011، علیه کمپ اشرف و حملات 9 فوریة 2013 و 26 دسامبر 2013 علیه کمپ لیبرتی نیز بهنظر نمیرسدکه هیچ تحقیقاتی صورت گرفته باشد، کما اینکه هیچ یک از عاملان حملات بهپای میز عدالت آورده نشدهاند.
(این درحالی است که)حملات 28 و 29 ژوئیة 2009 موضوع نامه یی ازسوی گزارشگران به حکومت عراق ارسال شده در اول اکتبر 2009 بوده است.
در 15 آوریل 2011 نیز نامه دیگری پیرامون حملات 28 و 29 ژوئیة 2009 و 8 آوریل 2011 به کمپ اشرف ارسال شده است،
یک نامه دیگر نیز درباره حملة 8 آوریل 2011 در 9 مه 2011 ارسال شده است
حملة اول سپتامبر 2013 علیه ساکنان اشرف موضوع نامة جداگانه یی به تاریخ 11 سپتامبر 2013 نیز بوده است.
گزارشگران سازمان ملل پیش از ثبت گزارش خود به شورای حقوق بشر، در نامة مشترکی به دولت عراق، خواهان پاسخگویی در مورد تحقیقات مستقل در رابطه با 3 فقره کشتار در اشرف و حملات بعدی به لیبرتی و محاکمة عاملان کشتار مجاهدان اشرفی شده بودند.
بعد از انقضای مهلت مقرر 60 روزه (طبق قوانین سازمان ملل) و عدم پاسخگویی دولت عراق، روز پنجشنبه 26 فوریه 2015 ، این نامه در گزارش جامع گزارشگران که هر سال قبل از اجلاس شورای حقوق بشر در ماه مارس منتشر میشود، درج و علنی شد.
گزارشگران ملل متحد در مکاتبات رسمی خود خطاب به دولت عراق ضمن یادآوری اطلاعیههای مشترک دربارة حملات جنایتکارانه به اشرف و لیبرتی و بیپاسخماندن فراخوانهای بین المللی به تحقیقات در مورد این حملات، مینویسند: بنا به اطلاعات تکمیلی دریافتشده:
-در مورد حملة اول سپتامبر 2013 به کمپ اشرف، هیچگونه اطلاعاتی در مورد روند و نتایج تحقیقات کمیتة پلیس وجود ندارد و همچنین پاسخ چنین درخواستهایی به هیچوجه علنی نشده است. بهرغم اینکه گفته میشود این پرونده به یک قاضی تحقیق ارجاع شده، تا به حال هیچ یک از عاملان این حمله شناسایی و یا بهپای عدالت کشانده نشدهاند.
همچنین گفته شده، افرادی که خودشان در حمله اول سپتامبر شرکت داشتهاند عضو کمیتة تحقیق(دولت عراق) شدهاند.
در مورد آن 5 حملة دیگر نیز بهنظر نمی رسدکه هیچ تحقیقاتی صورت گرفته باشد. این حملات ، به ترتیب در این تاریخها بهوقوع پیوستهاند:
حمله به اشرف در 28-29 ژوئیة 2009 (11 کشته و بسیاری مجروح)
حمله به اشرف در 8 آوریل 2011 (36 کشته و بسیاری مجروح)
حمله به لیبرتی در 9 فوریة 2013 (8 کشته و چند ده مجروح)
حمله به لیبرتی در 15 ژوئن 2013 (2 کشته و بسیاری مجروح)
و حمله به لیبرتی در 26 دسامبر 2013 (4 کشته و بسیاری مجروح)
ما اعلام نگرانی میکنیم که تحقیقات در مورد حملات اول سپتامبر 2013 فاقد استانداردهای پایهیی استقلال و بیطرفی است.
نگرانی جدی مضاعف ما عدم تحقیقات در مورد 5 حملة قبلی علیه این جمعیت است و اینکه تا کنون هیچکسی به پاسخگویی کشانده نشده است.....
از اینرو، ما از دولت عراق میخواهیم هر کسی را که هر مسئولیتی در هر یک از این حملات داشته بهعدالت بکشاند، تمامی اقدامات ممکن را برای تضمین امنیت ساکنان لیبرتی انجام دهد و تضمین کند که با آنها مطابق استانداردهای حقوق بشر بینالمللی رفتار شود. طبق قانون بینالملل، عراق وظیفة قانونی دارد که از طریق مجازات مؤثر کسانی که این اعمال را انجام دادهاند، حق حیات را تضمین کند. ارتکاب یک چنین جنایات فجیعی همراه با مصون ماندن مرتکبان جنایت از کیفر لازم ، ناقض چندین بخش از معاهدههای بینالمللی است.
در ارتباط با فاکتهای فوقالذکر، گزارشگران دولت عراق را به رفرانس قانون بینالملل که ضمیمة مکاتبات است، ارجاع می دهند و خاطر نشان می کنند که دراین رفرانسها ، ابزارهای حقوق بشر بینالمللی و استانداردهای مربوط به این موارد آورده شدهاند.
از آنجایی که این وظیفة ما است تا طبق مسئولیتی که شورای حقوق بشر سازمان ملل به ما واگذار کرده، تلاش کنیم فاکتها و مواردی را که در تمامی پروندههایی که به اطلاع ما رسانده میشوند روشن سازیم......
ما خواستار بهکارگیری تمامی اقدامات مقطعی برای توقف حملات مشابه دیگر و جلوگیری از تکرار آنها هستیم و اینکه تضمین کنید، هر کس که مسئول نقض آنها است مورد حسابرسی قرار گیرد.
گزارش جامع گزارشگران ملل متحد به ضمیمه این اسناد را به دولت عراق خاطرنشان کرده است:
-اعلامیه جهانی حقوق بشر (UDHR) و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) که در 25 ژانویه 1971 توسط عراق امضاء شده است.
- قطعنامه 1989/65 شورای اقتصادی و اجتماعی ملل متحد، که وظیفه دولت ها را در انجام تحقیقات کامل، سریع و بی طرفانه از تمام موارد اعدام های فراقانونی، خودسرانه و شتابزده گوشزد میکند (با این تذکر که این حملات ممکن است توسط نیروهای امنیتی عراق صورت گرفته باشد)
-هم چنین قطعنامه شورای حقوق بشر 25/15 که تأکید کرده است هر کس دارای حق برخورداری از نظم اجتماعی و بین المللی است که در آن حقوق و آزادیهای مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر بطور کامل اجراء شود
نامة گزارشگران ملل متحد که در سایت شورای حقوق بشر درج شده، 17 صفحه اسناد ضمیمه دارد که از جمله شامل این موارد است:
-نامة نماینده مجاهدان اشرف و لیبرتی به دبیرکل ملل متحد بعد از حملة اول سپتامبر 2013 به اشرف و تاکید بر ضرورت تحقیقات مستقل از سوی ملل متحد.
- نامة دکتر طاهر بومدرا به ناوی پیلای بعد از حملة اول سپتامبر 2013 به اشرف
-نظریة حقوقی پرفسور اریک داوید در مورد ضرورت تحقیقات مستقل
- اطلاعیه شورای ملی مقاومت دربارة ضرورت تحقیقات مستقل
- نامة مشاور حقوقی ساکنان به گزارشگر اعدامها در مورد ضرورت تحقیقات مستقل
مصاحبه سیمای آزادی با بهزاد نظیری نماینده اشرفیهای لیبرتی در ژنو
این نامة گزارشگران ملل متحد که به دولت عراق ارسال شده به عنوان بخشی از اسناد کارشناسان مستقل سازمان ملل امروز در شورای حقوق بشر که در ژنو به مدت 4هفته جلسة خودش رو شروع می کنه منتشر می شه. البته این نامه خوب یک پروسة محرمانه طی کرده. یعنی معمولاً ریلش به این صورت هست که نامه ها رو ابتدا به صورت محرمانه به دولت مربوطه می دهند و مهلتی می دن که پاسخ بده و وقتی که اون دولت مربوطه پاسخی نمی ده، این نامه ها در معرض افکار عمومی قرار می گیره. این نامه از چند نظر حائز اهمیت است. یکی این که اولین بار است که در یک سند واحد کلیة کشتارهایی که توسط رژیم و مالکی و عواملشان در اشرف و لیبرتی رخ داده، از اولین حمله در مرداد 88، ژوییه 2009 تا آخرین حملة موشکی به لیبرتی در 26دسامبر 2013 در یک سند ذکر شده و در همین سند به صورت جامع از دولت عراق بابت اینها حسابرسی می کنه که اگر مدعی هستی تحقیقاتی انجام داده ای، پس اسنادش کو؟ اگر که انجام نداده اید، موظفید که تحقیقات مستقل در این زمینه رو بپذیرید. نکتة دوم این است که این نامه فقط رو به وقایع گذشته نیست، بلکه مشخصاً وضعیت کنونی ساکنان لیبرتی و تهدیداتی که متوجه اونهاست با توجه به وضعیت جنگی عراق را هم مورد توجه قرار داده. نامه مشخصاً ذکر می کنه که این شش حملة گذشته به این جماعت و فقدان تحقیقات و تدابیر لازم برای اعضای اون باعث می شه که الان در معرض تهدیدات بیشتری باشند، به خصوص که خوب مشخصه که اعم از این که این جنایات و این کشتارها توسط نیروهای رسمی عراقی صورت گرفته باشه یا توسط شبه نظامیانی که به اصطلاح تحت کنترل دولت مالکی بودن و الان هم رسماً تحت کنترل دولت عراق هستند، دولت عراق از این بابت بایستی به جامعة بین المللی پاسخگو باشه و سوم همین رو مورد تأکید قرار می ده. یعنی این نامه یک سند حقوقی است. توسط کارشناسان مستقل تنظیم شده. یعنی نه یک مقام سیاسی. بنابراین دولت فعلی عراق که مدعیه با دولت قبلی تفاوتهایی داره و می خواد نسبت به تعهدات بین المللی عراق پایبند باشه، نمی تونه این رو دور بزنه. و تا زمانی که دولت عراق به این سند در سطح بین المللی پاسخ نداده باشه، توسط همة ارگانهای حقوقی یا سازمانهای غیردولتی یا مقامات سیاسی این سند قابل پیگیری هست.