موضعگیری‌های مقامات غربی پس از انتشاربیانیه مشترک در لوزان

لوران فابیوس وزیر خارجة فرانسه بعد از پایان مذاکرات لوزان تأکید کرد که تا رسیدن به توافق نهایی با رژیم ایران هم‌چنان کار زیادی در پیش است. هدف از توافق جلوگیری ازدستیابی رژیم به بمب  است.

وی در مصاحبه با کانال دو تلویزیون فرانسه در پاسخ به این سئوال که «آیا می‌توان گفت این توافق تضمین می‌کند که رژیم ایران دیگر نمی‌تواند سلاح هسته‌یی داشته باشد؟»، گفت:
"هنوز نه، این یک قدم مثبت بود، ولی هنوز کار زیاد است و باید تا 30 ژوئن کار کنیم. مثبت از این بابت که اگر (رژیم) ایران بخواهد اورانیوم غنی‌شده داشته باشد نیاز به سانتریفوژ دارد که الآن 9000 تا دارد و قرار است به 5500 برسد.
(رژیم) ایران الآن 8 تن اورانیوم دارد که قرار است به 300 کیلو برسد و این‌طور دیگر امکان تولید سلاح هسته‌یی نخواهد داشت و ته خط هم هدف این بود که بمب اتمی نباشد و بحث تعطیل هسته‌یی صلح‌آمیز نبود. ولی هنوز کار هست و اگر (رژیم) ایران به تعهداتش احترام نگذاشت، باید تحریم‌های فعلی برگردد. ولی مکانیسم این مسئله هنوز دقیق مشخص نیست. منظورم این است که این قدم مثبتی است ولی تا 30 ژوئن کار هست “.
فابیوس افزود: از ابتدا موضع ما و رئیس‌جمهور این بود که می‌خواهیم به یک توافق برسیم، ولی این توافق باید مستحکم و قابل تأیید باشد. این حتماً قدمی به جلو است ولی هنوز ته خط نیستیم و فرانسه به‌عنوان یک قدرت مستقل نقش مثبت داشته است. این داستان اتمی به مدت‌ها قبل بر می‌گردد، حدود سال 2002 بود و (رژیم) ایران از آن موقع باعث بی‌اعتمادی‌های بسیار شده است،
کانال دو تلویزیون فرانسه - 13 فروردین 94

جان کری وزیر خارجة آمریکا، طی یک کنفرانس مطبوعاتی بعد از پایان مذاکرات لوزان، بخش‌هایی از رئوس تفاهم کلی صورت‌گرفته بین رژیم آخوندی و پنج به‌علاوة یک و عقب‌نشینی‌های تحمیل‌شده بر رژیم را تشریح کرد: ” ما از شروع گفته ایم و شما از من شنیده اید که بارها تکرار کردهام، ما هر توافقی را قبول نخواهیم کرد و تنها یک توافق خوب را قبول خواهیم کرد و امروز میتوانیم به شما بگوییم که توافق سیاسی با جزییات که به آن دست پیدا کردهایم، یک پایة قوی و محکم برای توافق خوبی است که بهدنبال آن هستیم.
این شالوده و بنیاد توافقی است که [تحت آن] ما شاهد خواهیم بود (رژیم) ایران ذخایر اورانیوم غنی‌شدة خود را به میزان 98 درصد برای 15 سال کاهش خواهد داد،‌ این توافقی است که در آن (رژیم) ایران سانتریفیوژهای راه‌اندازی‌شده اش را به‌میزان بیش از دو سوم برای ده سال کاهش خواهد داد. این توافقی است که زمان لازم برای ساخت بمب اتمی (رژیم) ایران را افزایش خواهد داد و امروز به طور علنی تأیید شد که این زمانبندی (هم‌اکنون) دو تا سه ماه است،‌ این زمانبندی است که برای ایران نیاز خواهد بود تا غنیسازی خودش را سرعت بخشد تا مواد اولیة لازم را برای یک بمب اتمی تولید کند،‌ این زمانبندی دو تا سه ماه، تحت این توافق به یک سال افزایش داده می‌شود. این به‌واقع شش بار بیشتر از زمانبندی امروزه و زمانبندی است که در سه سال گذشته وجود داشت. من تمایل دارم که به یک نکتة دیگر به‌شکل بسیار، بسیار روشن بپردازم، این مسئله در عمدة زمان مذاکرات بد تفسیر شده و به‌شکل بدی مطرح و ارائه شده؛‌ برای توافقی که ما در حال تلاش برای نهایی‌کردنش هستیم،‌ غروب و پایانی مطرح نیست،‌ غروب و پایانی به‌هیچ‌وجه مطرح نیست. پارامترهای این توافق در مراحل مختلفی اعمال خواهند شد. بعضی از مفاد و شروط آن برای ده سال خواهد بود، دیگر مفاد و شروط برای 15 سال و بعضی دیگر برای 25 سال خواهد بود،‌ ولی مفاد و شروط خاصی، از جمله بسیاری اقدامات شفاف‌سازی برای زمان نامحدودی در آینده خواهد بود. آن‌ها هرگز منسوخ نخواهند شد،‌ و حرف آخر اینکه تحت این ترتیبات،‌ جامعة جهانی مطمئن خواهد بود که برنامة اتمی (رژیم) ایران بر اساس مفادی که گفته شد به طور کامل صلحآمیز است و اگر این‌گونه نبود، مفادی در اختیار داریم که ما را قادر میسازد با آن برخورد کنیم. نهایتاً،‌ پارامترهایی که ما با آن‌ها موافقت کرده‌ایم، دقیقاً همان کاری را انجام خواهد داد که خواهان انجام آن بوده ایم.

کسب اطمینان از اینکه همة راه‌ها جهت تولید مواد شکافت‌پذیر،‌ برای یک سلاح هسته‌یی،‌ بسته شده اند. ازجمله مسیر اورانیوم در نطنز و فردو، مسیر پلوتونیوم در اراک و البته مسیر مخفیانه. ما شریک هستیم و (رژیم) ایران موافقت کرده، تنها تأسیسات غنیسازی اورانیوم که بهکار خواهد گرفت،‌ تأسیسات نطنز خواهد بود،‌ و حتی این تأسیسات دستخوش تغییرات زیادی قرار خواهد گرفت. اکثیرت بزرگی از سانتریفیوژها و زیر ساخت‌های آن از دور خارج خواهد شد. و دست‌کم بهمدت 15 سال آینده،‌ ذخایر (رژیم) ایران در حد 300 کیلوگرم باقی خواهد ماند و هرگونه اورانیومی که در نطنز غنی شود،‌ در سطح ۳.۶۷ درصد حفظ خواهد شد که سطح معمول برای انرژی هسته‌یی غیر نظامی است،‌ ولی حتی نزدیک به سطح غنیسازی لازم برای ساخت سلاح نیست. ما توافق کردهایم که تأسیسات فردو،‌ تمامی فعالیت‌های غنیسازی اورانیوم خود را متوقف کند. همین و بس. تمامی فعالیت‌های غنیسازی اورانیوم،‌ و در واقع،‌ هیچ مادة شکافت‌پذیری در این سایت وجود نخواهد داشت و هیچ تحقیقات و توسعة هسته‌یی نیز در آن صورت نخواهد گرفت. در عوض،‌ این تأسیسات تبدیل به یک مرکز فیزیک و تکنولوژی هسته‌یی خواهد شد. ما همچنین موافقت کردهایم که (رژیم) ایران رآکتور آب سنگین خود را در اراک بازطراحی و بازسازی کند،‌ و لذا این تأسیسات دیگر هیچ پلوتونیوم ردة تسلیحاتی تولید نخواهد کرد. و ایالات متحده قادر خواهد بود بازطراحی نهایی این رآکتور را مورد تأیید و امضا قرار دهد. از طریق همکاری بینالمللی،‌ این رآکتور تبدیل به رآکتوری خواهد شد که فقط پاسخگوی تحقیقات صلح آمیز هسته‌یی و پزشکی هسته‌یی خواهد بود. و همانطور که قبلاً شنیدید،‌ هستة مرکزی آن بیرون آورده شده و از بین برده خواهد شد. ما موافقت کردهایم که (رژیم) ایران در تمامی طول عمر رآکتور،‌ همة سوخت مصرفی خود را در رآکتور اراک به خارج از کشور ارسال خواهد کرد. و (رژیم) ایران پذیرفته که دست‌کم به‌مدت 15 سال آینده،‌ از ساخت هرگونه رآکتور آب سنگین دیگر خودداری کند. دست کم به این معنی است که بحث دربارة این موضوع هم‌چنان طی سه ماه آینده برای اینکه فراتر از این محدودة زمانی ادامه داشته باشد، باز است. ما موافقت کردهایم که (رژیم) ایران با بازرسی‌های منظم و جامع مواجه خواهد بود که بهترین راه ممکن جهت تشخیص هرگونه تلاش برای تولید مخفیانة سلاح خواهد بود. نه تنها بازرسان الی غیرالنهایه دسترسی منظم به همة تأسیسات اعلام‌شدة (رژیم) ایران خواهند داشت، بلکه آن‌ها قادر خواهند بود، تأسیساتی که سانتریفیوژها و اورانیومی که پایة برنامة هسته‌یی است را تولید میکنند نیز زیر نظر داشته باشند. آن‌ها قادر خواهند بود این کار را به‌مدت دست‌کم 20 سال انجام بدهند.
این گام حیاتی کمک خواهد کرد تا در برابر تغییر مسیر این مواد به هرگونه مکان یا تأسیسات مخفی، پیشگیری بهعمل آید. علاوه بر این،‌ (رژیم) ایران موافقت کرده است به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دهد،‌ هرگونه سایت مشکوک یا هرگونه اتهام در رابطه با فعالیت‌های مخفی هسته‌یی را در هر کجا، مورد تحقیق قرار دهد.
هر گاه و در صورتیکه توافق نهایی طی دورة چند ماهة آینده تکمیل و امضا شود،‌ این‌ها فقط تعدادی از تدابیر کلیدی هستند که یک نظام نظارتی و شفافیت جامع خارق العاده را در این توافق تشکیل میدهند. ما چه بهصورت خصوصی و چه به صورت علنی، به‌روشنی بیان کردهایم که توافق نهایی بر روی وعده ها بنا نخواهد شد،‌ بلکه بر روی مدارک و شواهد بنا خواهد شد. و در ازای همکاری بین المللی،‌ ما و متحدان بینالمللی‌مان،‌ کاهش تحریم‌ها را که روی اقتصاد (رژیم) ایران تأثیر گذاشته اند،‌ مرحله به مرحله فراهم خواهیم کرد. و اگر در هر نقطه‌یی دریابیم که (رژیم) ایران به این توافقنامه پایبند نیست،‌ تحریم‌ها می‌توانند دوباره اعمال شوند“.
سی.ان.ان. - 13 فروردین 94

بدنبال اعلام بیانیه کلی در مورد توافقات صورت گرفته در مذاکرات اتمی لوزان که در کنفرانس مطبوعاتی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیرخارجه رژیم آخوندی منتشر شد،

عناصر باند ولی فقیه، نسبت به توافق صورت گرفته و زیرپا گذاشتن مرز سرخی که ولی فقیه ارتجاع ترسیم کرده بود نوشتند:
نماینده خامنه ای در روزنامه کیهان در گفتگو با خبرگزاری سپاه پاسداران گفت: نام توافق دو مرحله‌ای را بیانیه مطبوعاتی گذاشتیم.
پاسدارشریعتمداری افزود: در یک کلمه باید گفت که اسب زین شده را داده‌ایم و افسار پاره تحویل گرفته‌ایم.

یکی دیگر از عناصر وابسته به باند ولی فقیه ارتجاع و از اعضای سابق تیم مذاکره کننده اتمی رژیم در گفتگـو با خبرگزاری سپاه پاسداران گفت که درباره فردو فاجعه رخ داده است. خبرگزاری سپاه پاسداران نوشت: مهدی محمدی گفت: این توافق قطعاً یک تعهد بین‌المللی براینظام است. وی با بیان اینکه این توافق به هیچ وجه متوازن نیست، یادآور شد: درباره فردو فاجعه رخ داده است. خبرگزاری سپاه افزود: این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه زمان بندی برداشتن تحریم‌ها کاملاً مبهم است، اظهار داشت: همچنین خبری از رشد برنامه غنی سازی در زمان 10 ساله نیست.

آخوند حمید روحانی از آخوندهای باند خامنه ای، در خطبه‌های پیش از نمایش جمعه در حالیکه نظام لرزان آخوندی را ملت می‌نامید گفت: انتشار این بیانیه نه تنها از نگرانی ملت ایران نکاست بلکه نگرانی‌ها را بیشتر کرد، نکند هدف ملت ایران  که شعار «انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست» از دست برود.
وی با اشاره به حرفهای خامنه ای در روز اول فروردین که سال جدید را سال همدلی و همزبانی دولت و ملت نامیده بود گفت: لبخند در برابر بیگانگان همدلی و همزبانی با مردم نیست،

حسین نقوی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارتجاع  به خبرگزاری نیروی تروریستی قدس گفته است مجلس توافقی را که در آن به لغو کامل و یکجای تحریم‌ها تاکید نشده باشد، به رسمیت نخواهد شناخت.
او تاکید کرده که در اولین جلسه این کمیسیون، بیانیه پایانی اجلاس لوزان به طور دقیق بررسی و "با سیاست‌های کلی تطبیق" داده خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارتجاع تاکید کرده است"مجلس تحت هیچ شرایطی، تعهدهایی را فراتر از سیاست‌های کلی نظام که در بحث هسته‌ای کاملاً روشن است، نمی‌پذیرد“.

خبرگزاری نیروی تروریستی قدس به نقل از پاسدار اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس ارتجاع نوشت: کوثری با بیان اینکه آمریکا در بیانیه لوزان به تمام خواسته‌های خود در مذاکرات هسته‌ای رسید اما نظام به خواسته اصلی خود که لغو کامل تحریم‌ها بود، نرسیده است، خاطر نشان کرد: ما از آمریکا و متحدانش توقع نداریم به نفع ما عمل کنند اما از تیم مذاکره کننده خودمان توقع داشتیم در رابطه با مذاکرات قوی عمل کنند.

امام جمعه رژیم در تهران در وحشت از آثار عقب‌نشینی تحمیلی در راستای خوردن زهر اتمی، اجرای تعهدات اتمی رژیم در قبال آمریکا و غرب را به دست باز رژیم در صدور تروریسم در سوریه و عراق و کشورهای منطقه و حسابرسی نشدن از سرکوب آزادی‌ها در ایران مشروط کرد و گفت: رئیس جمهور آمریکا و همه شما که طرف مقابل هستید با ایران یک پیمانی بسته‌اید و آن پیمان این است که در آن چهارچوب ایران رعایت می‌کند تمام آن‌چه گفته است، به عهد عمل می‌کند شما هم به عهد عمل کنید. اگر عمل نکردید، شکستید، ناچار ایران هم خواهد شکست، نگید چرا شکست، شما شکسته‌اید، و شما عهدشکنی نکنید و این ننگ را در تاریخ خودتون ثبت نکنید... اگر به عهد وفا کردی ایران هم به عهد خودش وفادار است، ولی نه این‌که بروید سراغ بعضی حرفهای بی‌ربط مثل حمایت از تروریسم. چه حمایتی، حمایت از سوریه، حمایت از عراق، ... از این سخن‌های لغو دست بردارید، یا مثل این که مسأله آزادی، قوه قضاییه، این حرفهای بی‌ربط و بی‌اساس رو نیارید، اگر این چنین عمل کردید شما، ایران هم بر سر عهدش پایداره، عهد رو نمی‌شکنه.

به دنبال انتشار متن بیانیهٔ مشترک گروه کشورهای 5 بعلاوه 1 و رژیم ایران در لوزان سوئیس، نمایندگان کنگره و سنای ّآمریکا از هردو حزب این کشور، نسبت به آینده توافق اعلام شده، ابراز تردید کردند:

جان بینر، رئیس کنگره آمریکا طی بیانیه‌یی گفت: پس از دیدار این هفته با شرکائمان در خاورمیانه، نگرانی‌های من درباره تلاش‌های رژیم ایران برای ایجاد ناآرامی، خشونت‌های بی‌رحمانه و ترور افزایش یافته است. ساده‌لوحانه خواهد بود که بگوییم رژیم ایران به استفاده از برنامه هسته‌یی خود و هر گونه گشایش اقتصادی برای بی‌ثبات کردن بیشتر منطقه ادامه نخواهد داد.
رئیس کنگره گفت: نگرانی‌های من درباره عناصر این توافق به قوت خود باقی است. کنگره باید بتواند جزئیات هر گونه توافق را پیش از لغو تحریم‌ها، بررسی کند. در هفته‌های آتی، نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات، دولت را درباره جزئیات توافق و همچنین پرسش‌های بی‌پاسخ، تحت فشار خواهند گذاشت.
اد رویس رئیس کمیته روابط خارجی مچلس نمایندگان آمریکا با انتشار بیانیه‌یی اعلام کرد: کنگره مکرراً روشن ساخته است که یک توافق قابل‌قبول باید به‌طور مؤثر توانایی رژیم ایران برای تولید تسلیحات اتمی را متوقف نماید. 367 عضو کنگره اظهار داشته‌اند که چنین توافقی باید برای چندین دهه و شامل افشای کامل اقدامات گذشته رژیم ایران جهت تولید تسلیحات اتمی باشد، و همچنین شامل یک کاهش زیاد در تعداد سانتریفوژها و همچنین بازرسی سر زده و اقدامات قابل تأیید باشد.
در بیانیه اد رویس هم‌چنین آمده است: باید یک سیاست کاملاً غیرمنعطف برای تقلب از جانب رژیم ایران وجود داشته باشد.
نمایندگان کنگره، ریتا لاوی  و تد دویچ، نماینده دموکرات از نیویورک و فلوریدا، گفتند از چهارچوب توافق استقبال می‌کنند، ولی تردیدهای عمیقی به انجام تعهدات توسط رژیم ایران دارند و به قول‌های این رژیم اعتماد ندارند.
دویچ، عضو زیرکمیته خاورمیانه در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، طی بیانیه‌یی افزود: با توجه به تاریخچه فریبکاری و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده و خطرناک جاری رژیم ایران، من نسبت به هر گونه توافقی با این کشور با بدبینی برخورد می‌کنم. من هم‌چنان نسبت به‌نحوه پرداختن به برخی از مسائل در این چهارچوب و احتمالاً در توافق نهایی عمیقاً نگران هستم.
لاوی، دموکرات ارشد در زیرکمیته عملیات خارجی و داخلی طی پیامی هشدار داد که مقامات دولت مشکلات زیادی برای قانع کردن کنگره در تصویب این توافق خواهند داشت...
سناتورهای ارشد آمریکا نیز به موضغگیری پرداختند.
سناتور باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا در بیانیه‌یی گفت: «رژیم ایران مسلح به سلاح هسته‌یی جهان را ناامن تر می‌کند و به همین دلیل است که رسیدن به توافقی قوی و کاملاً قابل اجرا و قابل راستی آزمایی اهمیت بالایی دارد و در جهت منافع ملی ما است».
وی افزود: ما باید حواسمان را به سابقه طولانی فعالیت‌های پنهانی اتمی رژیم ایران، حمایت آن از تروریسم، و نقش فعلی این رژیم در بی‌ثباتی منطقه متوجه کنیم.
سناتور مارک کرک در مورد بیانیه پایانی مذاکرات اتمی رژیم ایران و پنج به‌علاوه یک گفت:. آمریکا باید به‌طور یک جانبه تحریم‌های جدیدی» را علیه رژیم ایران تدوین کند.
سناتور جمهوریخواه تام کاتن نیز پس از انتشار بیانیه کشورهای 5 بعلاوه یک و رژیم آخوندی  گفت امتیازدهی به (رژیم) ایران، رفتار آن کشور را تغییر نمیدهد و (این رژیم) همچنان عنوان بزرگ‌ترین حامی تروریسم در جهان را حفظ خواهد کرد.
سناتور جان مک کین رئیس کمیته قوای مسلح در سنای آمریکا، در بیانیه ای گفت این توافق سؤالات و نگرانی‌های جدی ای بر می‌انگیزد.
سناتور مک کین ضمن تأکید بر روشن شدن ابعاد نظامی برنامه اتمی رژیم و بازرسی بارزسان بین‌المللی در تأسیساتی که تاکنون اجازه بازدید از آن‌ها داده نشده، افزود: کنگره باید فعالانه به بررسی و نهایتاً تأیید یک توافق اتمی با رژیم ایران بپردازد.
در بیانیه سناتور مک کین، ازجمله آمده است: به نظر می‌رسد که هنوز پروسه ای برای حل ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران وجود ندارد که این کار یک پیش شرط [شرط لازم] برای هرگونه تأیید کردن مؤثر است. "این موضوعات همراه با سایر موضوعات باید برای هرگونه توافقی که یک توافق خوب باشد مورد رسیدگی قرار بگیرد. به این دلیل است که کنگره باید فعالانه به بررسی و نهایتاً تأیید یک توافق هسته ای با رژیم ایران بپردازد “. "نهایتاً، ما باید این را به رسمیت بشناسیم که رژیم ایران به وضوح در سراسر خاورمیانه در حالت تهاجمی قرار دارد. فعالیت‌های بدخواهانه این رژیم  از عراق تا سوریه تا لبنان و یمن در حال تحریک یک درگیری فرقه ای نسبتاً عظیم است. ما نمی‌توانیم و نبایستی دیپلماسی هسته ای خود با رژیم ایران را از چالش بزرگ‌تر استراتژیک که این رژیم دارد جدا سازیم. من نگران تأثیر احتمالی توافق امروز بر روی تنش رشد یابنده و درگیری در خاورمیانه هستم “.