در پی این سخنان بود که رسانه های حکومتی با بوق کرنا علم مبارزه با « پورشه سواری و خودروهای لوکس» را بلند کردند، پنداری که طی حاکمیت چپاولگر و غارتگر آخوندی، اصلا و ابدا روح « مقام معظم رهبری» و به تبع آن « آقازاده های حکومتی» از وجود چنین وارداتی خبر نداشته است.
نمونتا سایت حکومتی مشرق نیوز (20 اردیبهشت 1394) در مطلبی از جمله نوشت: «شاید سال 1931 که فردیناند پورشه، شرکت پورشه را در شهر اشتوتگارت تاسیس میکرد، به فکرش هم نمیرسید که خودروهایش، 80 سال بعد، 4721 کیلومتر این طرفتر در کشوری دیگر، تبدیل به چالشی جدی و طبقهای اجتماعی خاص شود. طبقهای اجتماعی که پول یک دستگاه خودروی پورشهشان به اندازه یارانه نقدی حدود 34 هزار نفر در ایران است. با نگاهی به آمار گمرک، وجود این طبقه و واردات پورشه در سالهای مختلف، خودش گویای مطلب است. پورشههایی که سال 88، حدود 230 دستگاه به کشور وارد شده بود و به یکباره سال 90، به حدود 570 دستگاه رسید و تقریبا رشد دو برابری پیدا کرد. البته آمار واردات خودروهای لوکس و بالای 2500 سی سی، بیش از این میزان است. سال 88 ، بیش از 30 هزار دستگاه لوکس به کشور وارد شده بود و حالا در سال 93 به 133 دستگاه کاهش پیدا کرده است”.
جالب اینجاست ، این جملات در حالی به رشته تحریر در می آید که گمرگ کشور در بست جزو طیول سپاه پاسداران و اطلاعات آخوندی است و این ارگان های سرکوبگر نظارت کامل بر کلیه واردات و صادرات کشور دارند. یک سایت دیگر حکومتی (عصر ایران 20 اردیبهشت 1394 ) نیز در رابطه با نقش عوامل و کارگزاران و ارگان های حکومتی در واردات بی رویه خودروهای لوکس می نویسد: «در حوزه کمیته امداد بیش از 100 نفر، 20 « میلیارد تومان واردات داشتهاند که به اسم این افراد واردات انجام شده است، 27 هزار خودروی وارداتی گرانقیمت از جمله پورشه، لکسوس، بی.ام.و وجود دارد که برای اینکه مالیات ندهند با اسم این افراد وارد کردهاند.
پورشه، به تنهایی در سه – چهار سال گذشته، برای بار چهارم در ایران خبرساز شد. اولین بار که روبهروی دارو و درمان ایستاده بود. مرتبه دوم، با مجوز جانبازان وارد میشد. مرتبه سوم پسر (آخوند) ربانی، از اعضای پیشین شورای نگهبان در صدر خبرها قرارش داد و سری آخر هم رحمانی فضلی آن را با کمیته امداد گره زد. همین اتفاقها هم باعث شده تا پورشه تبدیل به ژانری خاص شود و پورشهسواران هم زیر ذرهبین قرار بگیرند».
22 اردیبهشت 1394