کنگره آمریکا لایحه تایید توافق اتمی با رژیم ایران را با اکثزیت قاطع آرا به تصویب رساند

کنگرة آمریکا لایحة تأیید توافق اتمی با رژیم ایران را با اکثریت قاطع آرا به‌تصویب رساند؛ به این ترتیب این لایحه اکنون برای امضای توسط اوباما، به کاخ سفید می‌رود.

لایحة تأیید توافق اتمی که در سنا با 98 رأی مثبت به تصویب رسیده بود، در کنگرة آمریکا با 400 رأی مثبت در مقابل 25 رأی منفی تصویب شد.
این لایحه اوباما را از رفع تحریم‌ها علیه رژیم به‌مدت 30 روز منع می‌کند؛ در این مدت کنگره توافق نهایی را مورد بررسی قرار خواهد داد. پس از آن قانون‌گذاران آمریکایی می‌توانند با رأی خود توافق را رد کنند یا دست به اقدامی نزنند.

این لایحه هم‌چنین تصریح می‌کند، اگر سناتورها توافق اتمی را تأیید نکنند، اوباما قدرت رفع برخی از تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده از سوی کنگره را از دست خواهد داد.
کاخ سفید در شروع با این لایحه مخالف بود و اوباما تهدید کرده بود که آن‌را وتو خواهد کرد.
اما وقتی مشخص شد، لایحه از آرای لازم از هر دو حزب برای دور زدن وتوی رئیس‌جمهور برخوردار است، کاخ سفید اعلام کرد، از توافق صورت‌گرفته بین باب کورکر رئیس و بن کاردین عضو ارشد کمیتة روابط خارجی سنا حمایت خواهد کرد.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه بار دیگر تأکید کرد که اوباما لایحة مصوب سنا و کنگره را امضا خواهد کرد.
جان بینر رئیس کنگرة آمریکا با استقبال از تصویب لایحة تأیید توافق اتمی، آن‌را تنها شیوه‌یی دانست که کنگره خواهد توانست از طریق آن، اجازه ندهد رئیس‌جمهور آمریکا بر سر یک «توافق بد» با رژیم ایران مذاکره کند.

اد رویس رئیس کمیتة روابط خارجی آمریکا نیز تأکید کرد، تصویب این لایحه تضمین می‌کند «کنگره در موقعیتی است که به‌نحوی مؤثر و قاطع توافق هسته‌یی اوباما با (رژیم) ایران را اگر یک توفق بد صورت گیرد، مورد قضاوت قرار بدهد و محدود کند».
سناتور باب کورکر رئیس کمیتة روابط خارجی سنا نیز در این رابطه بیانیه‌یی صادر کرد، و گفت: «این نمایشی از (یک اقدام) دو حزبی است که اغلب در واشینگتن بسیار کم‌یاب است؛ جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در هر دو مجلس نمایندگان و سنا یک پیام قوی فرستادند که مردم آمریکا از طریق نمایندگان منتخبشان، باید در هرگونه توافق هسته‌یی نهایی با (رژیم) ایران نقش داشته باشند».
وی افزود: «تصویب این لایحه و تبدیل آن به قانون پیام روشنی به (رژیم) ایران خواهد فرستاد که کنگره نقشی را ایفا خواهد کرد که می‌تواند موضع مذاکره‌کنندگان ما را از این هم قوی‌تر کند...».
گروهی از نمایندگان کنگره خواهان تغییراتی در لایحة سنا و سخت‌تر کردن شرایط آن بودند، اما در نهایت لایحه به همان صورت به‌تصویب رسید. ما به ازای آن رهبری جمهوری‌خواه کنگره رأی‌گیری بر سر یک لایحة دیگر برای گسترش تحریم‌ها علیه حزب‌الله تحت حمایت رژیم ایران را مجاز کرد؛ به گفتة سی.ان.ان. این حرکتی به‌سود آن دسته از نمایندگان بود که خواهان تغییر لایحة تأیید توافق اتمی بودند. لایحة گسترش تحریم حزب‌الله که با 423 رأی مثبت و بدون رأی منفی تصویب شد، تحریم‌های جدیدی را بر کانال‌های تأمین مالی حزب‌الله اعمال می‌کند و توانایی آن‌را جهت استفاده از دارایی‌هایش برای حمایت از فعالیت‌های تروریستی در جهان محدود می‌کند.
این لایحه به استفاده از «تمامی راه‌های موجود... برای مقابله با فعالیت‌های جنایتکارانة حزب‌الله در جهان» و توان آن برای تأمین فعالیت‌های تروریستی فرا می‌خواند.

در اجلاس کنگرة آمریکا قبل از تصویب لایحة تأیید توافق اتمی، نمایندگان از هر دو حزب ضمن تأکید بر لزوم نقش‌آفرینی کنگره در هرگونه توافقی، نسبت به فریبکاری‌های رژیم آخوندی هشدار دادند و اعمال تروریستی آن را نیز محکوم کردند.

قانون‌گذاران جمهوری‌خواه و دموکرات در جلسة روز پنجشنبة کنگره تأکید کردند، نسبت به هرگونه توافقی با رژیم ایران بدبینند؛ آنها گفتند، به‌دقت بر این امر نظارت خواهند داشت که رژیم بازرسی‌های کامل در هر زمان و هر مکان را هم در تأسیسات نظامی و هم غیر نظامی بپذیرد.
اد رویس رئیس کمیتة روابط خارجی کنگرة آمریکا، گفت: «باید روشن باشد که دولت (آمریکا) بدون اشتیاق... از این لایحه حمایت کرده است... رئیس‌جمهور بیش از هر چیز خواهان آن است که اصلاً چنین لایحه‌یی نباشد و کنگره در حاشیه بایستد...».
وی افزود: «حال وقتی این لایحه امضا شود و جان کری در مقابل (مقام‌های رژیم) ایران بنشیند، این را در ذهن خود خواهد داشت که: ”باید (توافق) را به کنگره ببرم”. این چشم‌انداز فقط می‌تواند مذاکرات را بهبود بخشد».

الیوت انگل عضو ارشد کمیتة روابط خارجی نیز تأکید کرد، مهم است که رفع تحریم‌های اقتصادی علیه رژیم ایران مرحله به مرحله و متناسب با تبعیت رژیم از توافق صورت گیرد.
وی هم‌چنین، گفت: «من با این گفتة جان کری که عدم توافق بهتر از توافق بد است موافقم. اما مسئله این است که ما می‌خواهیم تضمین کنیم، یک توافق بد به‌عنوان یک توافق خوب قالب نشود. به همین دلیل مهم است که کنگره درگیر (این موضوع) باشد».
استنی هویرr دومین نمایندة ارشد دموکرات‌ها در کنگره در سخنرانی خود، تصریح کرد: « هرگونه توافق نهایی، باید جلوی دستیابی (رژیم) ایران را به سلاح هسته‌یی بگیرد و باید دربرگیرندة سرزده‌ترین بازرسی‌ها باشد تا بتوان تبعیت رژیم ایران را تأیید کرد. دلیلی برای اعتماد به (رژیم) ایران وجود ندارد.... ایالات متحده هرگز نباید به (رژیم) ایران اجازة تولید تسلیحات هسته‌یی را بدهد».

هم‌چنین ایلیانا رزلهتینن رئیس کمیتة خاورمیانه و شمال آفریقا در کنگره در سخنرانی خود سیاست مماشات اوباما در قبال رژیم ایران را به‌شدت محکوم کرد و از جمله، گفت: این رژیم قاتل منطقه را بی‌ثبات می‌کند... (رژیم ایران) یکی از بدترین نقض‌کنندگان حقوق بشر در جهان و بزرگ‌ترین حامی تروریسم بین‌المللی در جهان است.... می‌دانیم که نمی‌توان به (رژیم) ایران اعتماد کرد. تمام آن‌چه که ما از سال 1979 تاکنون دیده‌ایم نشان می‌دهد که رژیم (ایران) می‌خواهد دروغ بگوید، تقلب و پنهان‌کاری کند تا بتواند برنامه‌اش را پیش ببرد...».