کیهان خامنهای با تیتر درشت «180درجه اختلاف دو روایت از یک توافق» نوشت: محتوای متن توافق چنان بود که گویا تمام خطوط قرمز رعایت شده و توافقی برد ـ باخت به نفع نظام شکل گرفته است! اما انتشار متن اصلی نشان داد واقعیتهای موجود چیز دیگری است که از جمله می توان به این موارد اشاره کرد: ـ رفع تحریمها یکباره نبوده و تدریجی است
ـ تحریمها لغو نشده و بلکه تعلیق میشود
ـ بر خلاف برخی ادعاها، پرونده هستهایی حداقل تا 10 سال دیگر در شورای امنیت باقی خواهد ماند و پس از آن با شروطی خارج میشود.
ـ محدودیت غنی سازی 5 / 3 درصد 15 ساله خواهد شد.
ـ برای 15 سال در فردو غنیسازی نخواهد شد.
ـ راه برای بازرسی از مراکز نظامی به نوعی باز گذاشته شده است
پاسدار حسین شریعتمداری نماینده خامنهای در کیهان نیز در یادداشت روز این روزنامه نوشت: توضیح برخی از بندهای توافق وین به گونهای وارونه تفسیر شده است که میتواند حاوی آدرس غلط باشد. مثلاُ وقتی که از بخش متن درباره تولید اورانیوم و آب سنگین معلوم نیست محدودیت در نظر گرفته شده در متن فارسی یک امتیاز به حساب آمده در حالی که ایران باید از ۱۰ تن اورانیوم ۳.۵ درصدی که در اختیار دارد، ۹۷۰۰ کیلوگرم آن را به کشور ثالثی که مورد تائید حریف باشد، تحویل بدهد. و این یک امتیاز برای حریف است و نه برای نظام.
یک ارگان دیگر دلواپسان نیز نوشت: اساس بررسی های کلی، مسلم است که یک توافق بد رقم خورده است و خبری از رعایت خط قرمزها وجود ندارد.
خبرگزاری سپاه پاسداران نیز نوشت: اهداف آمریکا در مرحله پساتوافق لزوماً همان چیزهایی نیست که در متن توافق نوشته یا ظاهراً به نظر میرسد. چالش راهبردی اکنون این است که توافق و سرمایههای سیاسی و اجتماعی ناشی از اجرای آن در مسیر کدام هدف هزینه خواهد شد؟
آخوند صادق لاریجانی، سرکرده دستگاه قضایی رژیم، گفت: هنوز قلم مذاکرات خشک نشده برخی تفاسیر دیگر میکنند.
افکت
خطوط قرمزی که توسط مقام معظم رهبری ترسیم شده باید اینها دقیقاً اجرایی بشه، هنوز قلم این مذاکرات خشک نشده، برخی تفسیر دیگری کردند. بحث تدریجی بودن تحریمها را مطرح کردند، مهم نیست که مصرف داخلی سخنان رئیس جمهور آمریکا چیست. مهم اون چیزهایی است که بر صفحات کاغذ اومده باید دقیق باشه، انشاءالله امیدواریم که در طی اجرا به مشکل خاصی برخورد نشه.
روزنامه حکومتی رسالت در سرمقاله خود که ازسوی ارگان دبیر مصلحت نظام نیز در آستانه نهایی شدن توافق اتمی منتشر شد، نوشت آیا«باید جشن گرفت یا عزا؟!»
رسالت آخوندی افزود: حتی اگر خطوط قرمز نظام در توافقات رعایت شود که تاکنون هیچکدام از سوی طرف مقابل رعایت نشده, باز هم جشن بیمعناست چون ما در یک مصالحه بینالمللی یک سری محدودیتها را پذیرفتهایم و یک سری امتیازات را دادهایم... آیا این توافق که ما حتی قبل از آغاز مذاکرات تولید اورانیوم 20 درصد را برای اعتمادسازی متوقف کردیم و به غنیسازی زیر 5/3 درصد رضایت دادیم جشن گرفتن دارد؟ تمامی متن قطعنامه 598 به نفع نظام بود اما با همه این امتیازات کسی جشن نگرفت... جشن گرفتن یک ذوقزدگی است که مبنای درستی ندارد... حد اقل هشت ماه طول می کشد تا رژیمهای تحریم آن هم نه همه آنها برچیده شود.
سرمقاله رسالت در ادامه با اشاره به قیامهای سالهای 78 و 88 از وقوع قیامی دیگر ابراز وحشت کرد و نوشت: اینکه در مذاکرات هستهای روی محدودیتهای 10سال به بالا تأکید دارند به دنبال این هستند که در این بازه زمانی از فتنه سوم, آبی برای آنها گرم شود.
درحالی که خامنه ای درباره محتوای توافق اتمی سکوت اختیار کرده و صرفا به تعریف از تیم هسته ای و دو کلمه قدردانی و تشکر بسنده کرده است، آخوند روحانی در سخنان مبسوطی آن را پیروزی بزرگی برای باند خودش و رفسنجانی قلمداد کرد و رفسنجانی از این نیز فراتر رفت و گفت: اهمیت این توافق حتی مهمتر از جنگ و فتح خرمشهر است!
رفسنجانی با کنایه به ولی فقیه ارتجاع و باند او اضافه کرد: دلواپسانی هستند که اشکالاتی وارد می کنند اما کار درست و بزرگی انجام شده است. خیلی از بزرگان فکر نمی کردند که این اتفاق بیفتد و دلیل آن تفکر به سبک گذشته بود.
رفسنجانی جام زهر خمینی در جنگ ضد میهنی را به عنوان ابتکار بزرگ دیگری از جانب خودش یاد آوری کرد و گفت: من در دوران جنگ و قطعنامه تابو شکنی کردم.
سازمان چریکهای فدایی خلق ایران با صدور اطلاعیه یی اعلام کرد: رژیم از موضع ضعف به توافق هسته ای تن داده است، از این فرصت باید سود جست.
دراین بیانیه از جمله آمده است: سرانجام خامنه ای در پی بحرانهای عمیق اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و بین المللی، تحریمهای گسترده، افشاگریهای مقاومت ایران و تنفر و انزجار مردم از پروژه هسته ای که با شعار «زندگی انسانی حق مسلم ماست» بارها از جانب نیروهای اجتماعی ایران بیان شد، مجبور به یک عقب نشینی اجباری دیگر شد و بر متن نهایی "توافق جامع" مُهر تایید زد. این توافق تا همین میزان اطلاعاتی که تاکنون در مورد مفاد آن منتشر شده، خط قرمزهای ولی فقیه را نادیده گرفته و بنابراین ضربه دیگری به اتوریته خامنه ای در درون قدرت و در جامعه است.
بیانیه سازمان چریکهای فدایی خلق ایران، با تاکید بر عدم قاطعیت 6کشور بزرگ در مواجهه با رژیم آخوندی و با انتقاد از دور زدن قطعنامه های شورای امنیت در توافق اتمی، می افزاید: ما به اعضای دایم شورای امنیت به اضافه آلمان هشدار می دهیم که نباید با تن دادن رژیم ایران به این عقب نشینی، نقض حقوق بشر در ایران را لاپوشانی کرده و در این مورد با رژیم حاکم بر ایران مماشات کنند.
در بیانیه هم چنین آمده است: پروژه اتمی استبداد مذهبی حاکم بر ایران نه برای تامین انرژی که برای تضمین رژیم ولایت فقیه است. برای این پروژه ضد مردمی تا کنون چندصد میلیارد دلار از جیب مردم ایران و از نان، آب، کار، مسکن و... آنها هزینه شده است. ما همان طور که بارها اعلام کرده ایم، خواستار برچیده شدن کامل این پروژه که هیچ سودی برای مردم ایران ندارد، هستیم.
بیانیه سازمان چریکهای فدایی خلق ایران با تاکید بر لزوم محاکمه خامنه ای به خاطر ارتکاب این جنایات ضد مردمی، می افزاید: ما از وادار شدن رژیم به عقب نشینی استقبال می کنیم و با این حال وظیفه خود می دانیم که واقعیت را با مردم ایران در میان بگذاریم. رژیم استبدادی مذهبی ولایت فقیه و همه ی باندها و دسته بندیهای درونی آن هرگز به فکر زندگی و معیشت مردم ایران نبوده و تنها برای بقای خود برنامه ریزی و اقدام می کنند. از این رو کوتاه ترین و کم هزینه ترین راه برای بهبود شرایط، مبارزه برای سرنگونی رژیم استبدادی مذهبی ولایت فقیه در تمامیت آن و استقرار یک نظام دمکراتیک، مستقل و غیر دینی است. رژیم از موضع ضعف به توافق هسته ای تن داده است، از این فرصت باید سود جست.
باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با روزنامة نیویورکتایمز دربارة توافق اتمی با رژیم آخوندی، گفت: «ما تمامی مسیرهای تولید بمب هستهیی را برای (رژیم) ایران بستیم... کل دستگاهی که ما ساختهایم بر اعتماد بنا نشده، بلکه بر یک مکانیسم قابل راستیآزمایی بنا شده که توسط آن تمامی مسیرهای آنها (بهسمت بمب) بسته میشود.»
اوباما اضافه کرد: «آنها باید 98 درصد اورانیوم غنیشدهیی را که دارند حذف کنند، باید اکثریت عظیم آبشارهایشان را حذف کنند و بهمدت 10 سال تحت شدیدترین محدودیتها خواهند بود؛... آنها باید به پروتکل الحاقی بپیوندند که تضمین میکند، ما سرزدهترین نظام بازرسیها... را داشته باشیم».
راب نیکولسون وزیر خارجة کانادا با صدور بیانیه گفت، کشورش همچنان «(رژیم) ایران را بر پایة اقداماتش قضاوت خواهد کرد و نه بر پایة حرفهای آن. بدینمنظور کانادا از تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی با هدف نظارت بر (رژیم) ایران برای تضمین احترام به تعهداتش، حمایت خواهد کرد».
وزیر خارجة کانادا، تأکید کرد: «(رژیم) ایران بهدلیل حمایت مداومش از تروریسم... و نادیدهگرفتن حقوق بنیادین بشر، همچنان یکی از بزرگترین تهدیدات برای صلح و امنیت بینالمللی باقی میماند».
وی افزود، اتاوا قبل از هرگونه تغییر سیاستی، توافق اتمی را بهدقت بررسی خواهد کرد.
عربستان سعودی نیز اعلام کرد که از توافق برای متوقفکردن دستیابی (رژیم) ایران به تسلیحات هستهیی حمایت میکند، اما بر نظام مشخص، شدید و دائمی بازرسی از تمامی سایتها، از جمله تأسیسات نظامی و نیز مکانیزمی برای برقراری مجدد سریع و مؤثر تحریمها تأکید دارد.
خبرگزاری دولتی عربستان به نقل از یک منبع رسمی این کشور خاطرنشان ساخت، عربستان با گروه پنج بهعلاوة یک و جامعة جهانی موافق است که باید تحریمهای مرتبط با حمایت از تروریسم و نقض پیمانها و توافقات تسلیحاتی بینالمللی علیه رژیم ایران، ادامه یابد.
طبق توافق اتمی، (رژیم) ایران باید از منابع خود برای خدمت به توسعة داخلی و بهبود وضعیت مردم ایران استفاده کند؛ نه اینکه این منابع را برای بیثبات کردن منطقه بهکار بگیرد. چنین اقدامی، با قاطعیت کشورهای منطقه روبرو خواهد شد.
اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا به دنبال اعلام توافق اتمی با رژیم آخوندی، به متحدان آمریکا در خاورمیانه اطمینان داد در صورت ضرورت واشینگتن از ”گزینه نظامی” علیه رژیم ایران استفاده خواهد کرد.
وزیر دفاع آمریکا در بیانیهیی اعلام کرد: ما کماکان آماده و در وضعیتی هستیم که امنیت دوستان و متحدانمان در این منطقه را برای دفاع در برابر تجاوزات، تضمین دریانوردی در خلیج فارس و جلوگیری از دخالتهای شریرانه رژیم ایران تقویت نمائیم. او اضافه کرد: ما در صورت ضرورت اقدام به استفاده از نیروی نظامی خواهیم کرد.
وزیر دفاع آمریکا اضافه کرد: ارتش ما - شامل دهها هزار نفر نیروهای آمریکا در خاورمیانه - با تمامی انرژی و جدیت ممکن در خلیج فارس حضور قوی دارند.