این قطعنامه که جایگزین قطعنامه های پیشین شورای امنیت در مورد پرونده هسته ای رژیم ایران میشود، 90 روز دیگر رسمیت پیدا میکند و لازم الاجرا خواهد شد. این در صورتی است که تا ان زمان رژیم ایران قطعنامه جدید را در تمامیت آن پذیرفته و مانع اجرای آن نشود.
امریکا و اتحادیه اروپا برای گرفتن ابتکار عمل از دست مخالفان بویژه در کنگره و سنای آمریکا که 60 روز به بحث و بررسی در باره این قطعنامه اشتغال خواهند داشت با سرعتی بسیار ضمن یک هفته قطعنامه را به تصویب رساندند.
این قطعنامه بر بازگشت تحریمها درصورت تخلف رژیم، تاکید دارد و تصریح می کند که در صورت نقض توافق از جانب رژیم و شکایت هر یک از اعضای شورای امنیت، تحریمها مجددا به جریان بیافتد و متن آن به گونه یی نوشته شده که اعضای دائمی شورای امنیت، بویژه چین و روسیه حق وتو به سود رژیم ایران را نداشته باشند.
در جلسة شورای امنیت بهریاست نمایندة زلاندنو که در اون قطعنامة شمارة 2231 باتفاق آرا تصویب شد، بعد از رأیگیری نخست نمایندة آمریکا در ملل متحد به سخنرانی پرداخت.
سامانتا پاور تأکید کرد که اگر توافق به اجرا گذاشته بشود، همة راههای رژیم را برای دستیابی به مواد مورد نیاز جهت تولید بمب خواهد بست. چارچوب صحبتهای وی مشابه اظهارات هفتة گذشتة اوباما دربارة توافق بود، هم دربارة اعمال بازرسیهای سخت و هم دربارة کاهش قابل توجه تواناییهای اتمی رژیم. مثل کاهش سانتریفوژها به میزان دو سوم، کاهش ذخایر اتمی رژیم و طولانیشدن زمان گریز رژیم از 2 تا 3 ماه به یک سال.
سامانتا پاور همچنین دربارة رفع تحریمها گفت، از 90 روز دیگه که زمان بررسی توافق در پایتختهای مختلف تمام خواهد شد و وقتی توافق اجرا بشه (یعنی رژیم هم التزاماتش رو اجرا کنه)، امکان رفع تحریمها خواهد بود.
نمایندة آمریکا همچنین بر استمرار تحریمها علیه رژیم در ارتباط با تروریسم، موشکهای بالیستک و نقض حقوق بشر تأکید کرد و گفت که این توافق دلیل بر این نیست که بسیاری از نگرانیهای عمیق ما نسبت به رژیم ایران، پاسخ داده شده باشه. به عکس این توافق، به دلیل همین نگرانیها انجام شده؛ چون اگر رژیم ایران به سلاح اتمی مجهز بشه، بسا خطرناکتر خواهد بود.
ضمناً وی بار دیگه تأکید کرد که بازرسان آژانس به کل زنجیرة اورانیوم رژیم برای غنیسازی دسترسی خواهند داشت. و اگر توافق اجرا نشه، تحریمها دوباره اعمال خواهند شد و روندی برای اعمال مجدد تحریمهای شورای امنیت وجود خواهد داشت.
وی همچنین گفت که هر چند اعضای شورای امنیت بر سر موضوعات مختلف با هم اختلاف دارند، اما اتفاق نظر گستردهیی در شورای امنیت در این رابطه وجود داره که رژیم نباید به بمب اتمی دسترسی پیدا بکنه.
پاور تأکید داشت که موضوع مهم و اصل ماجرا، اجرا شدن توافق هست تا رژیم اثبات کند که دنبال سلاح هستهیی نیست و به این شرط تحریمها برداشته بشود.
پس از آن نمایندة فرانسه با استقبال از توافق اتمی وین گفت، این توافق یک نقشة مسیر رو ترسیم میکنه برای تضمین اینکه برنامة اتمی رژیم ایران منحصراً صلحآمیز هست. دستیابی رژیم ایران به بمب اتمی، میتونست منطقه را از این هم بیشتر بیثبات بکنه. اگر تعهدات موجود در توافق اجرا بشه، یکی از جدیترین بحرانهای دو دهة گذشته بهنحو صلحآمیز حل و فصل خواهد شد.
فرانسه همواره در مذاکرات تأکید میکرد که رژیم ایران نباید به بمب اتمی دسترسی پیدا کنه؛
وی بر لزوم اجرای توافق و موضوع راستیآزمایی و همچنین اعمال مجدد تحریمها در صورت نقض توافق از سوی رژیم تأکید کرد و گفت، آژانس نقش کلیدی در تأیید تعهدات رژیم خواهد داشت.
لغو تحریمهای شورای امنیت نیز به اجرای التزامات رژیم ایران مشروط است. شورای امنیت باید در دورة اجرای توافق، هوشیاری خود را حفظ کند و آماده باشد که طی 15 سال آینده در صورت نقض توافقات از سوی رژیم ایران، تحریمها را دوباره اعمال کند.
نمایندة روسیه در سخنان خودش گفت که انتظار داریم همة طرفها بهسرعت توافق را اجرا کنند. وی گفت که شورای امنیت در ارتباط با توافق نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. وی همچنین از آژانس قدردانی کرد که موضوع راستیآزمایی و مانیتورینگ التزامات رژیم ایران را پذیرفته است.
نمایندة کشور انگلستان با استقبال از تصویب قطعنامة شورای امنیت گفت، التزامات رژیم ایران با مانتیورینگ و شفافسازی فشرده راستیآزمایی خواهد شد. اجرای توافق ساده نخواهد بود، ولی باید به تعهداتمان ملتزم باشیم. شورای امنیت نقش مهمی خواهد داشت و ما نظارت خواهیم کرد بر اجرای توافق.
نمایندة چین که اون هم از کشورهای پنج به علاوة یک بود در صحبتهای خودش از جمله بر این موضوع تأکید کرد که رژیم ایران بهلحاظ سیاسی، متعهد شده که بمب اتمی تولید نکنه.
نمایندة آنگولا اظهار امیدواری کرد که با اجرای توافق، آژانس بتونه نقش خودش رو در اجرای التزامات رژیم ایفا کنه.
باید شورای امنیت اقدامات بیشتری انجام بدهد تا سایر مسائل خاورمیانه را هم حل و فصل کند؛ مثل بحران سوریه و موضوع فلسطین.
نمایندة کشور لیتوانی هم در اظهاراتش در جلسة شورای امنیت از توافق استقبال کرد و تأکید کرد که اگر رژیم توافق را نقض کند، تحریمهای شورای امنیت دوباره برقرار خواهد شد.
نمایندة رژیم آخوندی که در این جلسه حضور داشت، چون موضوع جلسه مربوط به رژیم بود علاوه بر تکرار دعاوی همیشگی رژیم و البته با استقبال از توافق زهرآلود اتمی، نسبت به سخنان نمایندة آمریکا در همین جلسه، علیه مداخلات رژیم در منطقه واکنش نشان داد و سوز و گداز کرد.
نمایندة اتحادیة اروپا در این جلسه از سوی فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیة اروپا صحبت کرد و گفت، توافق وقتی اجرا شود... تضمینهای لازم را بر سر ماهیت منحصراً صلحآمیز برنامة اتمی رژیم ایران و رفع تحریمها ارائه خواهد کرد.
این واقعیت که چند بار از ضربالاجلها اعلامشده عبور شد، این دیدگاه مشترک را مورد تأکید قرار میدهد که یک توافق با کیفیت مهمتر از یک توافق سریع است. این توافق، توافقی خوب، بادوام و قابل راستیآزمایی است.... رژیم ایران پذیرفته است که برنامة اتمی خودش را دستخوش تغییراتی بکند و آژانس از دسترسیهای لازم برخوردار خواهد بود تا تعیین کند، چه زمانی رژیم ایران این اقدامات را تکمیل کرده و هرگونه نقض توافقی را در آینده بتواند کشف کند.
وی به نقل از فدریکا موگرینی تأکید کرد که به ازای این اقدامات، تحریمهای رژیم بهصورت مرحلهیی میتواند لغو شود.
سی.ان.ان - 29 تیر ۹۴