در جلسة استماع کمیتة امور خارجی کنگره که نزدیک به 4 ساعت ادامه یافت، نمایندگان کنگره از هر دو حزب با تأکید بر شکافها و کمبودهای توافق اتمی نسبت به فریبکاریهای رژیم تروریستی آخوندها هشدار دادند. بسیاری از نمایندگان ارشد، از جمله رئیس و نایبرئیس کمیته، نسبت به این امر اعتراض کردند که چرا دولت آمریکا علاوه بر موضوع اتمی، به مداخلات تروریستی رژیم و نقض حقوق بشر مردم ایران نمیپردازد و در این رابطه از رژیم حسابرسی نمیکند. آنها خواهان اعمال محدودیتهای شدید بر رژیم شدند تا جلوگیری از دستیابی آن به بمب تضمیندار بشود.
وزرای دولت اوباما بار دیگر از توافق وین دفاع کردند و با ذکر محدودیتهای تحمیلشده بر رژیم آخوندی تأکید کردند که رژیم تحت این توافق، قادر به تولید سلاح اتمی نخواهد بود و هرگونه تلاشی در این راستا، بهدلیل بازرسیهای فشرده، قابل کشف است.
در این جلسه دینا روهراباکر رژیم آخوندی را اصلیترین حامی تروریسم دانست و با اشاره به سرکوب اعمالشده بر نیروهای دموکراتیک ایران همچون سازمان مجاهدین توسط رژیم، توافق با سرکوبگران مردم ایران را محکوم کرد و خواهان حمایت از نیروهای دموکراتیک در ایران شد.
دینا روهراباکر-رئیس کمیته اروپا و اروپا-آسیا در کنگره
روهراباکر: همة ما در این نهاد از سرکوب و رفتار بیرحمانه علیه مردم در داخل ایران مطلع بودهایم؛ همچون مجاهدین که درد و رنج میکشند و خود شما هم قبلاً به آن اشاره کردهاید، به بیرحمییی که مخالفان رژیم با آن مواجه بودهاند.
روهراباکر: شما با عناصر دموکراتیک مشورت نکردید...
کری: نه من اینرا نگفتم، گفتم که...
روهراباکر: شما بهجای آن با سرکوبگران آنها مشورت میکنید.
کری: اینرا نگفتم.
روهراباکر: .... در درازمدت آنچه صلح را در این منطقه از جهان برقرار خواهد کرد، داشتن توافقات کوتاهمدت تسلیحاتی با رژیم آخوندها و کسان دیگر که از غرب متنفرند و از تروریسم حمایت میکنند نیست، بلکه حمایت از عناصری در این جوامع است که خواهان صلح با غربند و نوعی از «جنگ مقدس» را علیه ما آمادهسازی نمیکنند.
همچنین قاضی تد پو رئیس کمیتة تروریسم کنگره در سئوال و جواب از جان کری، به تغییر رژیم آخوندی فراخوان داد و گفت: بهترین امید برای امنیت جهان این است که مردم ایران انتخابات آزاد داشته باشند و خودشان تصمیم بگیرند که خواهان چه حکومتی هستند.
قاضی تدپو-رئیس کمیته تروریسم در کنگره
تد پو: آیا سیاست آمریکا همچنان این است که (رژیم) ایران هرگز به سلاح هستهیی دست نخواهد یافت؟
کری: بله.
تد پو: سئوال بعدی: آیا این سیاست یا اعتقاد ما است که بعد از توافق، چه تصویب بشود و چه نشود، آیا ما در آمریکا سیاستی داریم که خواهان ابراز تمایل تغییر رژیم توسط مردم ایران باشد؟ تا بتوانند اعتقاد خود را بیان کنند و انتخابات آزاد داشته باشند؟ آیا سیاست ما شامل تغییر رژیم در ایران میشود؟
کری: ....سیاست ما امروز بهطور مشخص روی پسزدن فعالیتهای آنها متمرکز است که منطقه را بیثبات میکند، دوستان و متحدان ما را تهدید میکند؛ و ما مشخصاً در همین رابطه آماده میشویم تا مجموعه گامهای مشخصی برداشته شود و یک اتحاد امنیتی جدید در منطقه تعریف شود.
تد پو: پس، میخواهیم پس بزنیم، میخواهیم اقدامات شرورانه را متوقف کنند، اما تغییر رژیم...، شخصاً نظرم این است که بهترین امید برای امنیت جهان، از جمله در ایران این است که مردم ایران انتخابات آزاد داشته باشند و مردم ایران واقعاً در یک فضای آزاد تصمیم بگیرند که چه حکومتی باید داشته باشند.
اد رویس رئیس کمیتة امور خارجی کنگره در سخنان افتتاحیة خود نواقص توافق اتمی را مورد انتقاد قرار داد و از جمله خواهان بازرسیهای شدیدتر از سایتهای رژیم شد.
وی همچنین رژیم ایران را صاحب «بزرگترین شبکة تروریستی» جهان دانست و نسبت به سوء استفادة رژیم از پولهای آزاد شده و بهکارگیری آن برای فعالیتهای تروریستیاش هشدار داد.
الیوت انگل عضو ارشد دموکرات در این کمیته: بر لزوم دسترسی فوری بازرسان به سایتهای اعلامنشدة رژیم تأکید کرد و از جمله گفت، حتی با وجود تحریمهای سخت بینالمللی، (رژیم) ایران، حزبالله، شبه نظامیان شیعی، حماس و رژیم اسد را تقویت کرده است... توافق اتمی این واقعیت را از بین نمیبرد که (رژیم) ایران همچنان یک عامل بیثباتکننده در منطقه است و به سوخترسانی به تروریسم در سراسر جهان ادامه میدهد.
وزیر خارجة آمریکا در این رابطه گفت، ما هیچ مانعی برای پسزدن فعالیتهای بیثباتکنندة (سپاه پاسداران) نداریم... (رژیم ایران) در ارتباط با بازرسیها و پاسخگویی، تا ابد تحت محدودیتهای شدیدی قرار خواهد داشت...
کری با اشاره به محدودیتهای اعمالشده بر رژیم در توافق وین گفت: به نظرم آنها قادر نیستند مخفیانه دست به تولید سلاح هستهیی بزنند...
پس از آن ایلیانا رزلهتینن رئیس کمیتة خاورمیانه و شمال آفریقا در کنگرة با تأکید بر لزوم برچیدن ساختار اتمی رژیم و با اشاره به دعاوی مقامهای رژیم دربارة جلوگیری از بازرسی سایتهای نظامی از جان کری پرسید، آیا آژانس میتواند به همة سایتهای نظامی مظنون به فعالیتهای اتمی دسترسی داشته باشد؟ و آیا باید از رژیم ایران در این رابطه اجازه بگیرد؟
جان کری در پاسخ گفت: بله آنها باید (این دسترسی) را فراهم کنند و این بخشی از بازرسیها از تأسیسات اعلامنشدة مشکوک است.... اگر آنرا فراهم نکنند، توافق را نقض کردهاند و (تحریمها) دوباره اعمال میشوند...
پس از آن برد شرمن از اعضای دموکرات کنگره با اشاره به حمایت رژیم ایران از دیکتاتوری اسد، حزبالله و حوثیها تأکید کرد که برای متوقفکردن این اَعمال، باید تحریمهای جدید اعمال کرد.
جک لو وزیر خزانهداری دولت اوباما در پاسخ به سئوال نمایندگان تأکید کرد که برخلاف برخی گزارشها، قاسم سلیمانی سرکردة سپاه قدس از لیست خارج نمیشود؛ وی افزود: «ما نهادهای عمدة سپاه پاسداران را از لیست خارج نکردهایم... ما نظام تحریمهای خود را در ارتباط با تروریسم حفظ کردهایم».
سپس تد دویچ از نمایندگان دموکرات کمیتة امور خارجی کنگره، بر لزوم پاسخگویی رژیم به ابعاد نظامی برنامة اتمیاش تأکید کرد و از کری پرسید: آیا این درست است که پاسخ به ابعاد نظامی احتمالی، پیششرط رفع تحریم (رژیم) ایران نیست؟
کری تصریح کرد: این یک پیششرط است... اگر آنها از (خواستههای) آژانس و تاریخهای مشخصشده برای ماههای اوت و سپتامبر تبعیت نکنند، رفع (تحریم) را دریافت نخواهند کرد...
جک لو نیز بار دیگر تأکید کرد که رفع تحریم شامل سپاه پاسداران و نیروی قدس نمیشود؛ وی گفت: اینها نهادهایی هستند که بهدلیل اقدامات تروریستی و ایجاد بیثباتی در منطقه نامگذاری شدهاند و رفع (تحریم) نمیشوند... ما همة حقوق خود را برای نامگذاری شرکتها و اشخاص بر پایة تحریمهای نظامی حفظ کردهایم...
وزیر خارجة آمریکا نیز بر ادامة لیستگذاری نیروی تروریستی قدس تأکید کرد.
وی در بخش دیگری از این جلسة استماع، در پاسخ به اعتراضهای شدید و مکرر نمایندگان به تروریسم و نقض حقوق بشر رژیم آخوندی تصریح کرد، این توافق فقط قرار است جلوی دستیابی رژیم به سلاح اتمی را بگیرد.
وزیر خارجة آمریکا همچنین، گفت: ما تماماً متعهدیم که رژیم ایران مواد (لازم را برای تولید) یک بمب اتمی هم بهدست نیاورد... اگر رژیم ایران توافق را به طور کامل اجرا کند، نخواهد توانست بمب اتمی تولید کند.
جو ویلسون نمایندة جمهوریخواه کنگره نواقص توافق اتمی را برشمرد و از جمله گفت که این توافق اقدامی در رابطه با نقض حقوق بشر و فعالیتهای تروریستی رژیم انجام نمیدهد.
تام مارینو در اظهارات خود راه حل درست را افزایش تحریمها دانست تا فشار بر رژیم آخوندی افزایش یابد و رژیم بهلحاظ اقتصادی بهزانو در بیاید.
دارل آیسا Issa نیز تصریح کرد، تا زمانی که رژیم به صدور تروریسم و بیثباتکردن حداقل 5 کشور خاورمیانه ادامه میدهد باید تحریمها را ادامه داد...
وی با اشاره به ادامة مداخلهجوییهای رژیم در کشورهای منطقه گفت، آیا هیچ دلیل وجود دارد که ما... نباید تحریمهای بیشتری را اعمال کنیم؟...
در ادامة جلسة استماع در کمیتة امور خارجی کنگره، مو بروکس وزیر خارجة آمریکا را دربارة ماهیت تروریستی رژیم مورد سئوال قرار داد:
مو بروکس: آیا اعتقاد دارید که (رژیم) ایران بزرگترین حامی تروریسم جهان است؟
کری: بله!
بروکس: آیا دولت اوباما خواهان آن هست که از گزینة نظامی استفاده کند، برای جلوگیری از دستیابی رژیم ایران به سلاح هستهیی یا تولید، آزمایش و بهکارگیری آن؟
کری: بله!
بروکس: (رژیم) ایران طی چند سال اخیر چه اقداماتی کرده که باعث شود باور کنید، از توافق اتمی تبعیت خواهد کرد و یا اینکه بخواهد به یک عضو مسئول جامعة جهانی تبدیل شود؟
کری: تنها چیزی که تمایل به تبعیت از این توافق را به ما نشان میدهد این واقعیت است که آنها بهطور کامل از توافق موقت طی 2 سال گذشته تبعیت کردند و اینکه ما آنچنان عواقب سختی را ایجاد کردهایم که عمیقاً بهسود آنها است که تبعیت کنند...
کری: آنها سلاح هستهیی بهدست نخواهند آورد. اطمینان خاطر دارم که تحت این توافق و تعهد پرزیدنت اوباما، آنها به سلاح هستهیی دست نخواهند یافت.
بروکس: آیا این بهدلیل این گفتة شما است که این دولت حاضر است هر ابزار لازم با ماهیت نظامی را بهکار بگیرد تا از دستیابی (رژیم) ایران به سلاح هستهیی جلوگیری کند؟
کری: قطعاً این تدابیر نهایی آن است، اما معتقدم همة عناصر این توافق، البته اگر بهطور کامل اجرا شود، آنها را حتی از نزدیکشدن به این احتمال باز خواهد داشت.
در ادامة این جلسه رندی وبر از حزب جمهوریخواه سیاست مماشاتجویانة دولت اوباما در قبال رژیم را مورد انتقاد قرار داد و خطاب به کری، گفت: شما باید موضع بسیار قویتری اتخاذ میکردید... باید از رژیم ایران میخواستیم، همة سانتریفوژهایش را برچیند، به آژانس دسترسی نامحدود 24 ساعته، 7 روز هفته و تمام روزهای سال را بدهد، صدور تروریسم را به سوریه، عراق و هر جای دیگر متوقف کند، تروریسم را رد کند و مرتکبان آنرا مجازات کند و... حقوق مدنی را در کشور خودشان برقرار سازد...