بحران بورس در حاکمیت آخوندی

برخلاف تمامی وعده و وعید های آخوند روحانی مبنی بر بهبود ناگهانی وضعیت مالی رژیم پس از قبول تسلیم نامه وین و به تبع آن واریز شدن «سرمایه های خارجی» به بازارهای بشدت ضربه خورده در حاکمیت آخوندی، اکنون این بحران به بخش های بورس و سرمایه گذاری رسیده است. بنابریک گزارش حکومتی، بحران و سردی در بازار بورس بحدی است که اکنون نه تنها «بورس رشد منفی» داشته است، بلکه بسیاری از «سهامداران» طی شش ماه گذشته ازاین بازار «مه گرفته» خارج شده اند.

بنابر گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا (10 مهر 1394): « «معاملات سرد بورس تهران»، «تعمیق رکود در بورس»، «بازدهی بورس منفی شد»، «برجام حال بورس را جا نیاورد»، «پای بورس روی پدال نزول»، «خروج گسترده سهامداران از بورس»، «ابهام و سردرگمی در تالار شیشه‌ای»، «جهش هسته‌ای بورس» و «بورس از نفس افتاد» تنها بخشی از تیترهای منتشرشده در رسانه‌ها طی شش ماهه اول سال است که به خوبی گویای وضعیت بورس در این مدت است».
 
همچنین بسیاری از کارشناسان حوزه بورس براین باورند که بحران مالی در دولت آخوند روحانی و نبود نقدینگی یکی از کاتالیزاتورهای بالقوه برای سرعت بخشیدن به این بحران است. این گزارش در ادامه با اشاره به این امر می افزاید: «نتیجه عدم حمایت‌ها از بازار سرمایه و پا برجا بودن ابهامات مهم صنایع مطرح بورسی همچون پتروشیمی‌ها، پالایشگاه‌ها، معدنی‌ها و نرخ بالای بهره بانکی در کنار ابهامات تعرفه خودرو، افزایش قیمت حامل‌های انرژی، بودجه انقباضی و کمبود نقدینگی منجر به رسیدن شاخص بورس به ارقام ابتدایی سال، از بین‌رفتن سرمایه سهامداران، کاهش شدید حجم داد و ستد در بورس و افت ارزش بازار سرمایه شد.
چنانکه عملکرد شش‌ماهه بورس نشان می‌دهد در این مدت شاخص بورس تهران بعد از گذشت شش ماه، از 62 هزار و 532 واحد به 61 هزار و 686 واحد رسیده است؛ یعنی سهامدارانی که در این مدت پول خود را در بازار سرمایه سرمایه‌گذاری کرده‌اند، نه‌تنها سودی کسب نکرده‌اند بلکه به طور متوسط زیان 1.5 درصدی را با خود به خانه برده‌اند».
از دیگر دلائل عدم خروج بازار بورس از بحران را می توان دوران بغایت لرزان و نامتعادل پسازهرخوران نامید؛ زیرا بسیاری از سرمایه گذاران اکنون به دلیل نبود چشم انداز تحولات چشمگیر در زیربناهای اقتصادی و تجاری اساسا هرگونه امید برای بهبود وضعیت در ایران تحت حاکمیت آخوندی را از دست داده اند.
این گزارش با اعتراف به این واقعیت می افزاید: «کارشناسان می‌گویند دلیل بالا نرفتن بورس تهران بعد از برجام این است که این بازار در شرایط فعلی تنها به اخبار کلان اقتصادی واکنش نشان می‌دهد و از آنجا که هیچ خبر مثبتی از کلان اقتصاد منتشر نمی‌شود که مناسب حال و احوال این روزهای بازار باشد، تالار شیشه‌ای بلافاصله به خبرهای منفی واکنش شدیدی نشان می‌دهد و اخبار مثبت در این بازار سوخت می‌شود.
وضعیت بورس در ماه‌های آینده و حداقل تا پایان سال در حالی مبهم و مه‌آلود است و هیچ تحلیلی از آن ارائه نمی‌شود».