آیا آتشفشان بزرگتر هنوز در راه است؟

 

 

 

 

 




سایت مجله اشترن
ترجمه: سعید یگانه

یک زمین شناس آژیر می کشد: ابرهای خاکستر  در آسمان ایسلند احتمالاً پیش درآمد فوران بسیار بزرگتری است. این امر می تواند حتی آب و هوای اروپا را سرد تر کند.

جزیره ایسلند بخش قابل رؤیت و نوک یک رشته کوه پوشیده از یخ که زیر آب است, می باشد. خود ایسلند توسط فعالیتهای آتشفشانی به وجود آمده است. از 140 آتشفشان موجود در ایسلند 30 فقره آنها فعال هستند. از حدود 10 سال پیش آتشفشانهای این جزیره خاموش بودند. اکنون آتشفشان از زیر پنجمین کوه یخ فوران کرده است.


شروع آن برای این دانشمند از دانشگاه ینا طبیعی است. وی می گوید ”طبق منحنی اینبار نیز وقتش رسیده بود“.
فعالیت آتشفشانی را نمی توان پیش بینی کرد. آخرین بار معهذا آتشفشان در همین محل ماهها به طول انجامید که از دسامبر 1821 شروع و ابتدای سال 1823 به پایان رسید. لذا به نظر می رسد که این آتشفشان, فعلاً تا مدتی ما را مشغول خواهد ساخت.

وی گفت”آتشفشان می تواند تا ماهها طول کشیده و اوضاع پرواز هواپیماها را در شمال اروپا تحت تاثیر قرار دهد“. این دانشمند توضیح می دهد که اولین فورانها همراه زمین لرزه که سه هفته پیش به وقوع پیوستند, آغاز این داستان بود. در یک آتشفشان شبیه این, که دود خاکستری و مواد مذاب را به تناوب بیرون می دهد که تازه در ارتفاع 1600 متری از سطح دریا که این کوه آتشفشانی اکنون دارد, معمول می باشد که ابتدا در حواشی یک ترکی حاصل می شود که پیش در آمد یک بیرون ریختن است.

پس از وقوع زلزله در عمق چندین کیلومتری زمین است که آتشفشان شروع به فوران دود خاکستر و مواد مذاب می کند, همانگونه که چهارشبنه در ایسلند واقع شد. (......)

طبق اظهارات این زمین شناس امکان دارد آتشفشان شدیدتری در ماههای آینده وجود داشته باشد که طی هفته های آینده این امر مشخص خواهد شد. وی گفت ”فعالیت اصلی هنوز در حال شکل گیری است“. مواد مذاب در عمق چند کیلومتری سر و صدا می کنند. بسته به میزان رقیق یا غلیظ بودن این مواد, فوران بد یا بدتر خواهد بود.

وی در ادامه گفت ”اگر این مواد چسبناک باشند, در سطح بالاتری منفجر می شوند که خطرش بیشتر بوده و به آتشفشان بزرگتری راه می برد“.

روز پنجشنبه گذشته این آتشفشان خاکسترها را تا ارتفاق 11 کیلومتری به آسمان پرتاب کرد. این زمین شناس گفت ”بدینوسیله ابرهای خاکستری در لایه زیرین اتمسفر که برای تردد هوائی حائز اهمیت است, باقی می مانند“.

اگر انفجارات قویتر شوند, خاکسترها تا ارتفاق 20 کیلومتری پرتاب خواهند شد. ”در این صورت وارد طبقه فوقانی جو نیز خواهد شد که روی نیمکره شمالی تاثیر خواهد داشت“.

اگر در ایسلند باد شمالی بوزد, ابرها تا اروپای جنوبی نیز خواهند رسید و آب و هوا می تواند به صورت قابل توجهی خنک شود.

اینکه آتشفشان روی آب و هوایمان تاثیر بگذارد, امر نادری نیست. در سال 1783 بر اثر آتشفشان یک ابر مملو از فلور تا اروپا کشیده شد و باعث زمستانی یخبندان و تابستان خنک گردید. دمای هوا در آنزمان به طور متوسط 3 درجه سانتیگراد پایین آمد.